- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το δημοψήφισμα επισφράγισε τη διάσταση Ρωσίας-Δύσης

17/03/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ μέσω του λογαριασμού του στο twitter, το 96,6% των ψηφισάντων τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας στη Ρωσία. «Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!, έγραψε ο Αξιόνοφ.

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρόκειται να συνδριάσει το πρωί για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος αυτού το οποίο θεωρείται παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

«Επιστρέφουμε στην πατρίδα. Η Κριμαία πηγαίνει στη Ρωσία», δήλωσε χθες βράδυ στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Λένιν της Συμφερούπολης ο Αξιόνοφ, πριν τραγουδήσει μαζί με το πλήθος τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

aksyonov-proedros-krimaia [1]

Στη συνέχεια ο ίδιος ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η Κριμαία θα ζητήσει αύριο (σ.σ. σήμερα) επισήμως την ένωσή της τη Ρωσία: «Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κοσταντίνοφ τόνισε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 ότι η απάντηση της Μόσχας στο δημοψήφισμα θα είναι γρήγορη «διότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, δεν είναι μόνο ένα κριμαϊκό γεγονός, είναι ένα ρωσικό, ένα παγκόσμιο γεγονός».

Το δημοψήφισμα, το οποίο παρουσιάστηκε ως άσκηση λαϊκής δημοκρατίας από τις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και τη Μόσχα, διεξήχθη παρουσία χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών που ελέγχουν τη χερσόνησο εδώ και δύο εβδομάδες μαζί με τις φιλορωσικές πολιτοφυλακές.

Μακριά από τη διπλωματική αναμέτρηση ανάμεσα στη Ρωσία και τις δυτικές δυνάμεις, οι ψηφοφόροι προσήλθαν μαζικά από νωρίς το πρωί στα εκλογικά τμήματα της χερσονήσου, ενθουσιασμένοι με την προοπτική ότι θα πετάξουν προσεχώς τα ουκρανικά τους διαβατήρια και ελπίζοντας να ζήσουν καλύτερα με τις ρωσικές επιδοτήσεις. Η πλειοψηφία των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Κριμαίας δεν αισθάνθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ετών ταύτιση με την Ουκρανία, από την οποία προσαρτήθηκε η χερσόνησος με απόφαση του Νικίτα Χρουστσόφ.

krimaia-rosikes-simaies-dimopsifisma [2]

Στο Μπακσισαράι, «πρωτεύουσα» της μουσουλμανικής κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας, οι δρόμοι ήταν άδειοι, αφού οι ηγέτες της κάλεσαν τα μέλη να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος έδινε στους ψηφοφόρους επιλογή ανάμεσα στην ένωση με τη Ρωσία και ένα καθεστώς ευρείας αυτονομίας απέναντι στο Κίεβο.

Τι μέλλει γενέσθαι

Αξιωματούχοι της Δούμας λένε πως η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας, συγκεκριμένα βάσει ενός νόμου «Περί της διαδικασίας για την υιοθέτηση στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εκπαίδευση νέων υποκειμένων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» που είχε ψηφιστεί το 2001.

Η πρώτη αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία θα σταλεί στον Πούτιν. Αν εγκριθεί, ο Πούτιν θα τη διαβιβάσει στη συνέχεια στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τα οποία θα επεξεργαστούν μια συνθήκη που θα υπογραφεί ανάμεσα στη Ρωσία και το νέο κράτος.

Βάσει της συνθήκης, μπορεί να οριστεί μια μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του νέου υποκειμένου στα συστήματα της Ρωσίας – το οικονομικό, το δημοσιονομικό, το πιστωτικό και το νομικό. Μετά την υπογραφή της το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα πρέπει να την επικυρώσει και ύστερα η συνθήκη θα πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Απορρίπτουν το αποτέλεσμα ΗΠΑ-Ε.Ε.

Οι δυτικοί καταδίκασαν το «παράνομο» δημοψήφισμα στην Κριμαία και η Ε.Ε. πρόκειται να αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων, χωρίς πάντως να πλήξει την κεφαλή του κράτους ώστε να αφήσει την πόρτα ανοιχτή στο διάλογο με τη Μόσχα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε επίσης λόγο για ενδεχόμενες επιπλέον κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προειδοποιώντας τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πουτιν πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αναγνωρίσουν «ποτέ» το χθεσινό δημοψήφισμα στην Κριμαία.

Η Ιαπωνία και ο Καναδάς συντάχθηκαν με τις δυτικές καταδίκες. Συγκεκριμένα, το Τόκιο κάλεσε τη Ρωσία να μη προσαρτήσει την Κριμαία και η Οτάβα αναφέρθηκε στον «παράνομο χαρακτήρα» του «λεγόμενου δημοψηφίσματος».

efsyn.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=182521