- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μαστιγώνουν τη Λωρίδα

19/11/12 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

[1]Βομβαρδισμοί χωρίς τέλος και χθες στη Γάζα, από αέρα και θάλασσα. Συνολικά περισσότεροι από 65 είναι νεκροί -οι μισοί άμαχοι, λένε οι Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών και 20 παιδιά-, εκατοντάδες οι τραυματίες.

 

Στόχοι έγιναν και κτίρια που στεγάζουν διεθνή μέσα ενημέρωσης με οκτώ δημοσιογράφους τραυματίες, καταστράφηκαν δρόμοι και σπίτια, μαζικό είναι το κύμα φυγής των κατοίκων της πολύ στενής Λωρίδας της Γάζας και, θυμίζοντας τα προεόρτια της ισραηλινής χειμερινής εισβολής του 2008-2009, ισχυρές δυνάμεις πεζικού με πολλά τεθωρακισμένα άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα.

 

Από την άλλη πλευρά, ασταμάτητο είναι το μπαράζ ρουκετών κατά ισραηλινών στόχων -ξεπέρασαν τις 500 από την περασμένη Τετάρτη- οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τρεις αμάχους και τραυμάτισαν δεκάδες, απειλώντας για τέταρτη ημέρα χθες την εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, το Τελ Αβίβ.

 

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ήδη «η Χαμάς πληρώνει βαρύ τίμημα», δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου του ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να διευρύνουν σημαντικά την επιχείρηση». Ταυτόχρονα όμως -με τις διεθνείς πιέσεις να εντείνονται και προς το Ισραήλ- έχει αρχίσει κάποια διαπραγμάτευση μέσω Αιγύπτου, για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

 

Στην έκτακτη σύνοδό τους στο Κάιρο οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στήριξαν τις προσπάθειες του προέδρου Μούρσι, αποφασίζοντας παράλληλα να επισκεφθεί αύριο αντιπροσωπεία τους τη Γάζα, ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους.

 

«Είναι νωρίς για να πούμε ότι θα βρεθεί λύση, αλλά υπάρχει ελπίδα», είπαν αξιωματούχοι από τη Γάζα στο Reuters, ενώ οι Ισραηλινοί ξεκαθάρισαν τους δικούς τους όρους: Πρέπει να ησυχάσει ο Νότος -έγραψε ο υφυπουργός Μόσε Αγιαλον στο twitter-, να μην εκτοξεύονται ρουκέτες και πύραυλοι εναντίον Ισραηλινών πολιτών και να μην καταστρώνονται στη Γάζα σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

Για την κυβέρνηση Νετανιάχου, όμως, τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν. Το πείσμα της Χαμάς, παρά τν δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της και τους συνεχείς βομβαρδισμούς, δείχνει ότι ακόμα κι αν το Ισραήλ αρχικά σχεδίαζε μια περιορισμένη επιχείρηση, τώρα ίσως αναγκαστεί να οδηγηθεί σε κλιμάκωση.

 

Αφ' ενός -αναφέρει η εφημερίδα Haaretz- η ηγεσία στο Τελ Αβίβ ανέβασε πολύ τον πήχυ με την απόφαση εξόντωσης του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμας, Τζαμπάρι, που ήταν ένας εκ των πιθανών συνομιλητών του Ισραήλ για την επίτευξη μιας μακροχρόνιας ανακωχής. Κι αφ' ετέρου, είναι μεγάλο το πολιτικό διακύβευμα για όλους τους παίκτες, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου.

 

«Αυτός είναι ο πόλεμος του υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ», γράφει ο Αλουφ Μπεν. «Ο πρωθυπουργός τού παραχώρησε τη θέση του στη δημόσια σκηνή, μαζί όμως με το πολιτικό ρίσκο. Εάν η επιχείρηση πάει καλά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα βρει τρόπο να κερδίσει τα εύσημα. Αλλά εάν εξελιχθεί σε καταστροφή, τότε όλη η ευθύνη θα πέσει στους ώμους του Μπαράκ, τον οποίον περιμένουν στη γωνία οι πολιτικοί του αντίπαλοι».

 

Οπως και να 'χει, η ισραηλινή ηγεσία θα πρέπει γρήγορα να βρει διέξοδο. Ηδη οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Γάζα, θέση που εξέφρασε εμμέσως και ο Μπαράκ Ομπάμα χθες από την Ταϊλάνδη.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=1826