- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στοπ στα ναζιστικά και ρατσιστικά μηνύματα

17/03/14 ΕΛΛΑΔΑ

Οι εισηγήσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων δημοσιογράφων στη διημερίδα της ΕΣΗΕΑ είχαν κοινό τόπο την αναγκαιότητα άμεσης ίδρυσης ενός εθνικού παρατηρητηρίου καταγραφής του φαινομένου στα ΜΜΕ

 

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα είπε χαρακτηριστικά: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια εκπομπή όπου οι εκπρόσωποι κάθε κόμματος βομβαρδίζονται από ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τον εκπρόσωπο του δικού μας ακροδεξιού κόμματος τον κάναμε σκόνη. Αρκεί να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Και ξέρετε, δεν ήταν εύκολη υπόθεση επειδή είναι απόφοιτος του Κέμπριτζ, έξυπνος άνθρωπος…»

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

«Αυτοί που μιλάνε για απελευθέρωση στην Ουκρανία σηκώνουν τα λάβαρα περασμένων πολέμων». Ο Ολέκσι Μπόικο, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Δημοσιογραφικής Ενωσης, ήταν η πιο συγκλονιστική μαρτυρία στη διημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ για τον ρόλο ΜΜΕ και δημοσιογράφων στην έξαρση του νεοναζισμού και του φασισμού, που αποτελεί πλέον πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

 

Και θεωρεί πως η δημιουργία ενός διεθνούς παρατηρητηρίου, όπως πρότεινε το Μορφωτικό στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), είναι επιτακτική «αναγκαιότητα»: «Η προπαγάνδα από τα ΜΜΕ ήταν ο μηχανισμός που μας έφερε στα πρόθυρα του πολέμου. Τα κυρίαρχα μέσα χρησιμοποιήθηκαν για τη διάχυση του ακροδεξιού λόγου και του εθνικισμού. Κατοικώ στο κέντρο του Κιέβου κι έχω ζήσει τις διαδηλώσεις και τις οδομαχίες. Αν και υπάρχουν παραδείγματα νεοναζιστικών ενεργειών, δεν έχω γίνει προσωπικά μάρτυρας κάποιου περιστατικού στους δρόμους. Η πλειονότητα των ανθρώπων στο Κίεβο δεν τους υποστηρίζει και όσοι συμμετείχαν στο κίνημα της πλατείας Μαϊντάν άφησαν τις διαφορές τους και διαδήλωσαν για την αλληλεγγύη. Αντίθετα, στις επίσημες ιστοσελίδες αστυνομίας και σωμάτων ασφαλείας είδαμε δημοσιεύσεις ακραίες και αντισημιτικές.

 

Η αξία της δεοντολογίας

 

» Ομως τα επίσημα πολιτικά μέσα υπερβαίνουν με την προπαγάνδα τους τις προσπάθειες του Τύπου να είναι όσο πιο αντικειμενικός μπορεί. Τα ερωτήματα της δεοντολογίας, των προτύπων και αξιών γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά. Πολλά θα εξαρτηθούν από το (σ.σ. χθεσινό) δημοψήφισμα στην Κριμαία. Προβλέπονται περιορισμοί στην κάλυψη: τα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια στην Κριμαία έχουν κλείσει κι έχουν αντικατασταθεί από τα ρωσικά. Διαφαίνονται πολλές παραβιάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες και στην ελευθερία του λόγου, αλλά οι Ουκρανοί είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου της χώρας» είπε.

 

Αν η μαρτυρία ενός ανθρώπου ο οποίος βιώνει τις αιματηρές συνέπειες του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της νεοναζιστικής προπαγάνδας στην πατρίδα του έχει μεγάλη σημασία, δεν έχει λιγότερη η συναδελφική αλληλεγγύη: αυτός που μετέφραζε την ομιλία του από τα ρωσικά στα αγγλικά ήταν ο Ρώσος συνάδελφός του.

 

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τιμούρ Σαφίρ, έκανε λόγο για κάτι κοινό που έχει η Ελλάδα με τη Ρωσία, πέραν της θρησκείας: την Αντίσταση κατά των ναζί στη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου: «Ελπίζω και στο μέλλον να λένε για μας ότι οι δημοσιογράφοι μας έκαναν κάτι για να σταματήσουν την εμφάνιση του νεοναζισμού και τον 21ο αιώνα» είπε.

 

Ο Φρ. Σίντι (μέλος της ΔΟΔ, γ.γ. της Ιταλικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων) μίλησε για την οργάνωση του σχετικού παρατηρητηρίου στην Ιταλία, ως απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών μετά το όργιο παραπληροφόρησης που ακολούθησε τη δολοφονία τεσσάρων αλλοδαπών – ανάμεσά τους μια γυναίκα με το παιδί της.

 

Ο πρόεδρος της ΔΟΔ, εκπρόσωπος πάνω από 100 δημοσιογραφικών ενώσεων, μίλησε για τις εκφάνσεις του φασισμού όπως αποτυπώνονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη.

 

«Εχουμε μια ωριαία εκπομπή όπου οι εκπρόσωποι κάθε κόμματος βομβαρδίζονται από ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τον εκπρόσωπο του δικού μας ακροδεξιού κόμματος τον κάναμε σκόνη. Αρκεί να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Και ξέρετε, δεν ήταν εύκολη υπόθεση επειδή ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απόφοιτος του Κέμπριτζ, έξυπνος άνθρωπος…» είπε στην «Εφ.Συν.» ο Τζιμ Μπουμέλα, όταν ρωτήθηκε τι κάνουν σχετικά στην ευρωσκεπτικιστική Βρετανία. «Αρκεί να είσαι υπεύθυνος και να πιέζεις διωκτικές και δικαστικές αρχές να είναι εξίσου».

 

Πολιτικό το πρόβλημα για τους εκπροσώπους των κομμάτων, ήταν όμως αυτοί της αντιπολίτευσης που κατέδειξαν πολιτικές και πολιτικούς -όπως ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης- που έχουν διασύρει διεθνώς τη χώρα με τις δηλώσεις τους και έχουν δημιουργήσει το εύφορο έδαφος για τη διάδοση του εγχώριου νεοναζισμού.

 

Για τη στρατηγική της καταστολής ως μέσου διαχείρισης της κρίσης και κατευνασμού, χρησιμοποιώντας εκφοβιστικές πολιτικές ή αποδιοπομπαίους τράγους σε βάρος των ασθενέστερων, όπως είναι οι μετανάστες, ακόμη και πολιτών που διεκδικούν, μίλησε η καθηγήτρια (ΑΠΘ) Σ. Καϊτατζή-Γουίτλοκ.

 

Την απειλή στην ίδια την ενότητα της Ευρώπης και τον άθλιο ρόλο των ΜΜΕ στη χώρα μας τόνισε ο Ν. Λέανδρος (Πάντειο): «Ιδίως η ιδιωτική τηλεόραση, με την προώθηση της κουλτούρας των κραυγών αντί του διαλόγου και προβολής ατόμων ικανών να τσακώνονται, υποβαθμίζοντας έτσι την ικανότητα της κοινωνίας να σκέφτεται. Λειτουργούν ως ένα ακραίο παράδειγμα αυθαιρεσίας κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, αφού άλλωστε αυθαίρετα, χωρίς άδειες, εκπέμπουν όλα αυτά τα χρόνια».

 

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ σε ρόλο «υπηρέτη» αντί ελεγκτή των κυρίαρχων συντηρητικών απόψεων, προαγωγού των ρατσιστικών στερεοτύπων, ενθαρρύνοντας έτσι τη ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών, ανέδειξε και ο δρ Σ. Πουλακιδάκος (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

 

Τα ρατσιστικά σύνδρομα

 

Ουσιαστικά αυτοκριτικοί ήταν οι δημοσιογράφοι του Τύπου για το θέμα, ηχηρή η απουσία των τηλεοπτικών μέσων. Σημαντική ήταν η παρουσίαση της έρευνας της Χ. Πάντζου («Εφ.Συν.») για τη χαμένη νηφαλιότητα των ΜΜΕ –ολόκληρη στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Υπατης Αρμοστείας «1 against racism»– σύμφωνα με την οποία, στο κρίσιμο εξάμηνο των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, τα ΜΜΕ έδωσαν ένα ρεσιτάλ ακραίων δημοσιευμάτων κατά των μεταναστών, στα οποία τους παρουσίαζαν ως απειλή, υποθάλποντας τα ρατσιστικά σύνδρομα.

 

Ο πρόεδρος των αθλητικογράφων Σ. Τριανταφύλλου μίλησε για τα γήπεδα ως φυτώρια του νεοναζισμού, τα πρόστιμα και τους αποκλεισμούς ομάδων και Εθνικής από τη διεθνή και ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία λόγω ανάρτησης ρατσιστικών πανό και συνθημάτων. Πολλά τα αξιομνημόνευτα μιας διημερίδας με πάνω από 45 εισηγήσεις και κοινό τόπο την αναγκαιότητα ίδρυσης άμεσα ενός εθνικού παρατηρητηρίου καταγραφής των ρατσιστικών, φασιστικών και ναζιστικών εκφάνσεων του δημόσιου λόγου.

 

………………………………………………..

 

Και ένα ρεπορτάζ

 

Ο συνάδελφος Α. Καλαφάτης παρουσίασε στοιχεία από το ρεπορτάζ του. Τον εντυπωσίασε η συνομιλία με ηγετικό στέλεχος της Χ.Α. που του είπε ότι «δεν τηρήσαμε καμία από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αλλά αυτό δεν είναι το μείζον». Κανονικά πήραν τα βουλευτικά αυτοκίνητα, τους παχυλούς μισθούς ως βουλευτές, τις δωρεάν τηλεφωνικές συνομιλίες και τα επιδόματα, «ό,τι έλεγαν με τόση ορμή κατά των προνομίων των βουλευτών το ξέχασαν σε ένα βράδυ» εξήγησε.

 

Ψέματα που επιβεβαίωσε από τον ισολογισμό της Χ.Α. Συγκεκριμένα για το 2013, «τα έσοδα του κόμματος από τις εισφορές των βουλευτών είναι μόλις 164.321 ευρώ, ενώ αν είχαν κάνει πράξη την εξαγγελία τους ότι θα κρατούσαν ως μισθό 1.200 ευρώ, το ποσό αυτό θα ήταν συνολικά 1.040.000 ευρώ. Ετσι θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο των δαπανών τους χωρίς να πάρουν τα 873.114 ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση, δηλαδή από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων…».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=182691