- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σταδιακές κυρώσεις με στόχο τον διάλογο
18/03/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά
Πολύς θόρυβος για το τίποτα… Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 συμφώνησαν χθες ομόφωνα να επιβάλουν κυρώσεις κατά 21 «προσωπικοτήτων», ως απάντηση στο δημοψήφισμα στην Κριμαία, το αποτέλεσμα του οποίου φυσικά δεν αναγνωρίζει η Ε.Ε., όπως επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου η ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Αστον. Τα ονόματα των 21 που θεωρούνται από τους κοινοτικούς υπεύθυνοι για το δημοψήφισμα δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα. Οι κυρώσεις αφορούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Η Κάθριν Αστον άφησε να αιωρείται ότι ενδέχεται να αποφασιστούν νέα μέτρα κατά της Ρωσίας στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στη βελγική πρωτεύουσα.
Πάντως, στην περίπτωση αυτή, ορισμένα κράτη-μέλη ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα για να συμφωνήσουν. Οπως η Κύπρος, ο υπουργός της οποίας Ιωάννης Κασουλίδης προειδοποίησε τους εταίρους ότι όσον αφορά ενδεχόμενα νέα μέτρα «αυτά δεν μπορούν να φθάσουν στο σημείο που να πλήττουν καίρια τις οικονομίες κρατών-μελών, ορισμένα εκ των οποίων, όπως η Κύπρος, βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης». Μάλιστα, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι σε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «θα θέσει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέμα οικονομικών αντισταθμιστικών μέτρων για να είναι η Κύπρος σε θέση να συμφωνήσει»…
Δήλωση Βενιζέλου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη από την πλευρά του σε μια γενικόλογη δήλωση, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η ευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα της Κριμαίας βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ανάγκη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της ειρήνης. Βεβαίως, οι κυρώσεις είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά από την άλλη πλευρά, το περιεχόμενο των κυρώσεων είναι τέτοιο που διατηρούν ανοιχτό τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο με τη Ρωσία. Διότι στόχος μας δεν μπορεί να είναι η επανάληψη του ψυχρού πολέμου, δεν μπορεί να είναι η έξοδος της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ε.Ε. σε σχέση με την Ανατολική Γειτονία και ειδικότερα την Ουκρανία. Θέλουμε η χώρα να στηριχθεί, να λειτουργήσει με δημοκρατική ομαλότητα, να εκφράζονται όλες οι δυνάμεις, όλες οι περιφέρειες, όλες οι εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες, θέλουμε να σωθεί η Ουκρανία από την οικονομική καταστροφή, αλλά από την άλλη, θέλουμε να βρεθεί μια πολιτική λύση, αποδεκτή από όλους στην Κριμαία, να μην επεκταθεί η κρίση, να διαφυλαχθεί η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο»…
Σε συνέντευξη Τύπου, η Κάθριν Αστον κάλεσε τη Ρωσία να αρχίσει διάλογο με την Ουκρανία, με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης, και ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου να προχωρήσει όπως έχει αναγγείλει στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών τον Μάιο και σε μεταρρυθμίσεις. Η Βρετανίδα αξιωματούχος έδωσε έμφαση στην προστασία των μειονοτήτων σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας και διευκρίνισε ότι το σύμφωνο εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία θα υπογραφεί περί τα τέλη του μηνός. Η Κάθριν Αστον παρατήρησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ουάσινγκτον για το θέμα της Ουκρανίας, αλλά οι Ευρωπαίοι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και οι Αμερικανοί τις δικές τους…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=182908
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε