- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ερχεται φρέσκο γάλα 11 ημερών!
19/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μόνο οι φαρμακοποιοί κατάφεραν να βγουν σχετικά αλώβητοι από τη συνταγή πλήρους απορρύθμισης της αγοράς που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση υιοθετώντας την περιβόητη «έκθεση του ΟΟΣΑ», η οποία, όπως αποδείχτηκε, συντάχθηκε τελικά από το ΙΟΒΕ και ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα.
Αντίθετα, αγελαδοτρόφοι και γαλακτοβιομηχανίες θα υποστούν βαρύτατες επιπτώσεις, καθώς η πενθήμερη διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος καταργείται προς όφελος των εισαγωγών, ενώ στα βιβλία η κυβέρνηση χρυσώνει το χάπι με τη διατήρηση της ενιαίας τιμής μόνο για την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών, απελευθερώνοντας το ποσοστό των εκπτώσεων για όλα τα υπόλοιπα βιβλία.
Ο φάκελος ΟΟΣΑ, που παρουσιάστηκε ως «προαπαιτούμενο» από την τρόικα, δεν έχει κλείσει ακόμη πλήρως, καθώς από τις συνολικά 329 συστάσεις αρκετές ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ κάποιες, όπως λ.χ. η κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων, παραπέμπονται για το μέλλον. Tο νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα αλλά δεν έγινε γνωστό αν θα κατατεθεί αυτόνομα στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα θέματα:
* Καταργείται η πενθήμερη διάρκεια του λεγόμενου «φρέσκου» γάλακτος. Το γάλα θα κυκλοφορεί πλέον με βάση τις δυνατότητες παστερίωσης που έχει κάθε βιομηχανία, κάτι που σημαίνει πως η διάρκεια ζωής θα μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 11 ημέρες ενώ θα εξακολουθεί να ονομάζεται «φρέσκο» για εμπορικούς λόγους. Παράλληλα θεσμοθετείται νέα ειδική κατηγορία με σήμανση «γάλα ημέρας», η οποία θα έχει διάρκεια ζωής δύο 24ωρα με στόχο, υποτίθεται, να δώσει διέξοδο σε κτηνοτρόφους να λανσάρουν στις τοπικές αγορές τα δικό τους γάλα.
* Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που αποφέρουν ετήσιο τζίρο 370 εκατ. ευρώ, θα συνεχίσουν να πωλούνται μόνο εντός των φαρμακείων, αλλά καταργείται το κεντρικά καθοριζόμενο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών (33%). Θα προβλέπεται ανώτατη τιμή πώλησης μέχρι το 2016 που θα είναι η σημερινή ισχύουσα τιμή. Η ρύθμιση θα ισχύει δοκιμαστικά για τρεις μήνες. Σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, εκεί η εικόνα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη, αν και δεν φαίνεται να επίκεινται ουσιώδεις αλλαγές παρά σε ελάχιστα από τα 28 σημεία παρέμβασης που πρότεινε η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η ρύθμιση που δεν επιτρέπει σε μη φαρμακοποιούς (λ.χ. εταιρείες) να είναι ιδιοκτήτες, παραμένει. Αλλάζουν όμως τα ποσοστά ιδιοκτησίας ενός φαρμακείου, που σήμερα ορίζεται ότι είναι υποχρεωτικά 50%-50%.
* Στα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των λογοτεχνικών και των λοιπών εκδόσεων, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων. Καταργείται η ενιαία τιμή για όλα τα μη λογοτεχνικά βιβλία, ενώ παραμένει αποκλειστικά για τα λογοτεχνικά η υποχρέωση που προβλέπει μέγιστη έκπτωση 10%, μόνο όμως για την πρώτη έκδοση, αντί δύο χρόνων που είναι σήμερα.
Βασίλης Γεώργας
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=183197
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε