- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ποινές-χάδι για τον θάνατο 37 κρατουμένων στην Αίγυπτο

19/03/14 ΚΟΣΜΟΣ

Τα θύματα ήταν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που μεταφέρονταν σε φυλακή έξω από το Κάιρο

 

Η συγκυρία δεν φαίνεται να είναι άμοιρη των πολιτικών εξελίξεων στην Αίγυπτο. Εν μέσω λοιπόν καταιγισμού καταγγελιών για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κι ενώ οι ψηφοφόροι μετρούν αντίστροφα πια για επίσημη ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητας του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Αλ Σίσι, δικαστήριο στο Κάιρο έκρινε χθες ενόχους τέσσερις αξιωματικούς της αστυνομίας για τον θάνατο 37 μελών και υποστηρικτών της -«τρομοκρατικής» με τη «βούλα» πια- Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την περσινή αιματοχυσία.

 

Τα θύματα ήταν όλοι συλληφθέντες κατά τα επεισόδια της 18ης Αυγούστου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του υπουργείου Εσωτερικών, οι 37 έχασαν τη ζωή τους όταν αποπειράθηκαν να αποδράσουν, αποδίδοντας τους θανάτους σε ασφυξία από τη χρήση δακρυγόνων. Η υπεράσπιση, αντίθετα, υποστήριξε ότι οι 37 πέθαναν από ασφυξία εξαιτίας συνωστισμού μέσα σε κλούβα της αστυνομίας -χωρητικότητας μόλις 24 ατόμων- με την οποία μεταφέρονταν μαζί με άλλα 9 άτομα στη φυλακή Αμπού Ζααμπάλ, στα περίχωρα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Η εκδοχή αυτή απεδείχθη τελικά μέσα από την εξέταση επιζώντων και τη γνωμοδότηση ιατροδικαστών. Κι έτσι, η έδρα καταδίκασε τον αντισυνταγματάρχη Αμρ Φαρούκ, υποδιοικητή στο αστυνομικό τμήμα του προαστίου Ηλιούπολη του Καΐρου, καθώς και άλλους τρεις αστυνομικούς.

 

Στον πρώτο επεβλήθη 10ετής κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα, για ανθρωποκτονία. Στους υπόλοιπους τρεις επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ενός έτους με αναστολή, για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση και εγκληματική αμέλεια.

 

Αν και η χθεσινή απόφαση μεταφράζεται από πολλούς αναλυτές ως έμμεση απάντηση της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης στις καταγγελίες για μεροληψία, οι καταδίκες αυτές κάθε άλλο παρά διασκέδασαν τις εντυπώσεις.

 

«Πρόκειται για ένα μονόπλευρο δικαστικό σύστημα, που επέλεξε την επιεικέστερη ποινή επειδή ο κατηγορούμενος ήταν αστυνομικός», σχολιάζει ο δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαμάλ Εϊντ. «Θεωρώ το έγκλημα φόνο εκ προμελέτης κι όχι ανθρωποκτονία εξ αμελείας»…

 

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, εξάλλου, η Εθνική Συμμαχία για τη Στήριξη της Νομιμότητας (NASL) -που στηρίζει τον έκπτωτο και νυν υπόδικο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι- κατήγγειλε έφοδο της αστυνομίας στο κτίριο όπου στελέχη της ετοιμάζονταν να δώσουν συνέντευξη Τύπου.

 

Θέμα, ανέφεραν, ήταν το «γεμάτο ανακρίβειες, λανθασμένα στοιχεία και σκανδαλώδη ψεύδη» πόρισμα που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το -διορισμένο από την αιγυπτιακή κυβέρνηση- Εθνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες θανάτου 630 διαδηλωτών και 8 αστυνομικών, στην περσινή αιματοχυσία στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στη Νασρ Σίτι του Καΐρου.

 

Στο πόρισμα ασκείται μεν κριτική στις αστυνομικές δυνάμεις για τη δυσανάλογη χρήση βίας, συμπερασματικά ωστόσο αποδίδεται η ευθύνη του μακελειού σε ένοπλους διαδηλωτές που, όπως υπογραμμίζεται, άνοιξαν πρώτοι πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας…

 

Μαργαρίτα Βεργολιά

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=183219