- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ελληνας καταναλωτής

20/03/14 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Του Πέτρου Μανταίου

 

Παλαιότερα, πριν από το ’89-’90 με τη διάλυση του ανατολικού μπλοκ, το πιο «σύντομο ανέκδοτο» ήταν: «Αλβανός τουρίστας»∙ σπάνιο είδος δηλαδή, που το συναντούσες πέραν της φαντασίας. Κάπως έτσι, αναλογικά και επί της ουσίας, το πιο σύντομο ανέκδοτο της εποχής μας –ακριβέστερα, ένα από τα πιο σύντομα, γιατί σήμερα στα «σύντομα ανέκδοτα» έχουμε… πρωτογενές πλεόνασμα!– θα μπορούσε να είναι: Ελληνας καταναλωτής∙ σπάνιο είδος δηλαδή, με σπανιότητα που καταντάει ανέκδοτο. Τουτέστιν… μαύρα μεσάνυχτα έχουμε οι περισσότεροι Ελληνες από καταναλωτική συνείδηση. Και καταναλωτική συνείδηση περίπου σημαίνει: έλεγχοι και συγκρίσεις σε ποιότητα και τιμή των καταναλωτικών προϊόντων από τον ίδιο τον καταναλωτή, που έτσι θα προστατέψει πρώτα την υγεία του και μετά το πορτοφόλι του∙ γιατί αν περιμένει να του τα προστατέψει η πολιτεία, σώθηκε!

 

Αυτά και άλλα… παράγωγα καταναλωτικού αναλφαβητισμού δεν τα υποστηρίζει (μόνο) ο χρονογράφος, τα υποστηρίζει και τα βεβαιώνει, βασισμένος σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επίτροπος για θέματα καταναλωτή Νέβεν Μίμικα, που τα παρουσίασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα («Εφ.Συν.» 18/3) και όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν: Πώς και γιατί, ενώ είμαστε από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε τιμές προϊόντων, έχουμε πατώσει σε θέματα ενημέρωσης/προστασίας καταναλωτή, με αποτέλεσμα, παρά τη βαθιά κρίση που περνάμε, να θεωρούμαστε παράδεισος για κομπιναδόρους επιχειρηματίες.

 

Σύμφωνα με την… καταδικαστική γνωμάτευση του επιτρόπου, είμαστε οι «πιο αποδυναμωμένοι καταναλωτές της Ευρώπης», δεδομένου ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε δημόσιες αρχές (αυτές όπου δεν βυζαίνουν μίζες, βυζαίνουν το δάχτυλο…), σε καταναλωτικές ενώσεις, προπαντός σε επιχειρήσεις. Ενώ, ανεξαρτήτως ηλικίας, αγνοούμε τα δικαιώματα του καταναλωτή∙ αμφιβάλλω, αν και πόσο διαβάζουμε τις ετικέτες ή παρατηρούμε την ένδειξη: «ημερομηνία λήξης»! Για τα οποία δικαιώματα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά εκστρατεία σε εννέα καταναλωτικά «ευάλωτες» χώρες της κοινότητας, μεταξύ των οποίων ασφαλώς και ημείς, υγεία να ’χουμε…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=183492