- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στον αέρα 880 συμβασιούχοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης

20/03/14 ΕΛΛΑΔΑ

Κενό στον τομέα καθαριότητας, μετά τη μη έκδοση προσωρινής διαταγής για 320 εργαζομένους, ενώ ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης ακυρώνει απόφαση της δημοτικής αρχής, γιατί δεν άσκησε ένδικα μέσα για ακόμη 560 εργαζόμενους

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Πόλεμος» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για τους συμβασιούχους. Στον αέρα τινάζει την καθαριότητα της Θεσσαλονίκης μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε εν ριπή οφθαλμού χθες από το Πρωτοδικείο της πόλης. Με αυτήν, απορρίπτεται η έκδοση προσωρινής διαταγής 320 συμβασιούχων του Δήμου Θεσσαλονίκης που ζητούσαν να παραμείνουν για άλλους δύο μήνες στις θέσεις τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υπηρεσία καθαριότητας. Την ίδια ώρα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ακυρώνει πρόσφατη απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να μην προσφύγει με ένδικα μέσα κατά της πρωτόδικης απόφασης δικαστηρίου της Αθήνας που δικαιώνει άλλους 560 συμβασιούχους.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του διορισμένου από την κυβέρνηση γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης, Αθανάσιου Καρούτζου, η απόφαση του δήμου ακυρώνεται: «Επειδή από τα πραγματικά περιστατικά προκύπτει πως στον Δήμο Θεσσαλονίκης εργάζονταν οι 560, για τους οποίους δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τη συνέχιση της εργασίας τους στον δήμο, γεγονός το οποίο αποσιωπάται, ενώ δεν αναζητούνται οι ευθύνες για τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας (άρθρο 103 Συντάγματος, διατάξεις Ν. 2190/1994).

 

Στη συνέχεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποδέχεται την αγωγή των εναγόντων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να γίνει δεκτή η αγωγή των εναγόντων, με την αριθμ. 2844/08.11.2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

 

Αναιτιολόγητη η απόφαση

 

Με τις ελεγχόμενες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίζεται η μη άσκηση ένδικων μέσων κατά της αριθμ. 2844/08.11.2013 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, χωρίς επίσης αιτιολογία σχετικά με τη διαφύλαξη των συμφερόντων του δήμου και παρά την πλήρη αντίθεση σε τηρούμενη σχετική πρακτική από το Δημόσιο (ανωτέρω υπ’ αριθμ. 6, σχετικές εγκύκλιοι και έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών και Εσωτερικών, για την υποχρέωση εξάντλησης όλων των ένδικων μέσων και βοηθημάτων), αλλά και τις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος».

 

Στο μεταξύ, δεύτερο κρούσμα εις βάρος άλλων 320 συμβασιούχων ήλθε χθες από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό τους βρέθηκε η διοίκηση του δήμου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας, αλλά και τον επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή πόλη», δημοτικό σύμβουλο και υποψήφιο δήμαρχο, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη.

 

Οι περίπου 320 εργαζόμενοι στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης δίνουν δικαστικό αγώνα για να επιστρέψουν στις δουλειές τους, καθώς οι συμβάσεις τους έληξαν στις αρχές Μαρτίου. Εχουν καταθέσει τακτική αγωγή, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων -που θα εκδικαστεί σε περίπου δύο μήνες- και χθες, αίτημα προσωρινής διαταγής στην πρόεδρο υπηρεσίας του Πρωτοδικείου, για να παραμείνουν στις θέσεις τους έως τη συζήτηση των ασφαλιστικών.

 

Ενώπιον της προέδρου Πρωτοδικών, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ο εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου τόνισαν ότι ο δήμος χρειάζεται μια γενικότερη ρύθμιση για να καλυφθούν οι διαρκείς ανάγκες με μόνιμο προσωπικό και πως οι 320 εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι, αλλιώς «θα καταρρεύσει η καθαριότητα».

 

Χωρίς αιτιολόγηση

 

Η δικαστής, ωστόσο, ύστερα από λίγη ώρα, εξέδωσε αρνητική απόφαση, απορρίπτοντας το αίτημα προσωρινής διαταγής, χωρίς καν να το αιτιολογήσει. «Σε περιπτώσεις απόρριψης προσωρινών διαταγών, ο δικαστής δεν χρειάζεται να εξηγήσει το σκεπτικό, ωστόσο συνήθως το κάνει…», ανέφεραν νομικοί στην «Εφ.Συν.».

 

Γεγονός είναι πως με την απορριπτική απόφαση, αφ’ ενός 320 άνεργοι επιστρέφουν στην ανεργία, αφ’ ετέρου η καθαριότητα της πόλης τινάζεται στον αέρα, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο… «Με το οργανόγραμμα, ξέρουμε τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας μας. Οι άνθρωποι αυτοί τις κάλυπταν κανονικά. Από κει και πέρα έχουμε ζητήσει νέους οκταμηνίτες με ΑΣΕΠ, διότι έχουμε ανάγκη το προσωπικό αυτό. Αποκομιδή, ανακύκλωση, ποιότητα υπηρεσιών, σάρωμα, αποκόλληση αφισών πλέον υποβαθμίζονται. Θα υπάρξει μια στένωση κλίμακας. Χρειαζόμαστε μόνιμα 1.500 άτομα στην καθαριότητα για να λειτουργεί σωστά και πρέπει επιτέλους να σταματήσει η κοροϊδία 8μηνιτών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

 

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση του δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης (ΣΥΡΙΖΑ), Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, με σαφείς αιχμές για τη χθεσινή δικαστική απόφαση: «Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν είναι τελικά τυφλή, αλλά αλληθωρίζει προς την κυβερνητική πολιτική, αντί να λειτουργεί ως ασπίδα των φτωχών. Με τέτοιες αποφάσεις, οι δήμοι μένουν χωρίς προσωπικό και αναγκάζονται να πέσουν στα νύχια των ιδιωτών…».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=183570