- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα «δικά μας τα παιδιά» να ’ναι καλά

21/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέπλο προστασίας από τη διαθεσιμότητα για τους κομματικούς στρατιώτες. Με μεγάλες απώλειες πέρασε και η τροπολογία για τον αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες»

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής επικρατούσε μπάχαλο με αφορμή τη διάταξη για τους μετανάστες, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση περνούσε εν κρυπτώ δύο σκανδαλώδεις τροπολογίες ρουσφετολογικού περιεχομένου, τη μία μάλιστα με σχεδόν διακομματική συναίνεση. Μόλις μία ημέρα μετά τον διορισμό άλλων δύο -από τους δεκάδες των πρώην βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ- σε θέσεις διοίκησης δημόσιων οργανισμών (Κ. Ζαχαράκης στον ΟΠΑΔ, Μ. Κατρίνης στον ΟΚΑΝΑ), θέμα το οποίο ανέδειξε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η «Εφ.Συν.», χθες το βαθύ κομματικό κράτος έκανε για άλλη μια φορά την εμφάνισή του.

 

Η πρώτη ήρθε με τη μορφή βουλευτικής τροπολογίας (με υπογραφές 14 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ), την οποία όλως τυχαίως έκανε δεκτή σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι αποσπασμένοι σε κομματικά και βουλευτικά γραφεία δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν εντός των επόμενων δύο μηνών από τους ίδιους τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη στα οποία είναι αποσπασμένοι. Ο στόχος φυσικά δεν είναι άλλος από το να προστατευτούν τα μέλη του στενού κομματικού πυρήνα από τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, οι οποίες ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η τροπολογία είχε τη σιωπηρή συμφωνία όλων των κομμάτων και είναι αναγκαία ώστε να μην απολυθούν οι υπάλληλοι αυτοί, καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη έκθεση αξιολόγησης που προβλέπει ο νόμος. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ απέφυγαν να τοποθετηθούν και ψήφισαν «παρών», ενώ μόνο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψήφισαν.

 

Από το 1974 έως σήμερα

 

Η δεύτερη τροπολογία αφορά άλλη μια παράταση, για έξι μήνες, του αναδρομικού ελέγχου των «πόθεν έσχες» όσων πολιτικών υπηρέτησαν σε καίριες θέσεις από το 1974 έως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι ποινές για τους παραβάτες. Για «αντισυνταγματική νομοθετική ασχημία» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος από κοινού με τον Δημ. Κρεμαστινό την καταψήφισε. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, 142 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 93 «όχι» και 10 «παρών». Την κυβέρνηση στήριξαν εκ νέου οι Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να απουσιάσουν.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=183834