- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ο διπολισμός της Ν.Δ. και το φαινόμενο Μπαλτάκος
23/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κομμάτι του κόμματος που βρίσκεται πιο κοντά στον πρωθυπουργό κοιτάζει προς τους ψηφοφόρους της Χ.Α. ενώ ένα άλλο, που εκφράζεται από τον Κ. Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, κοιτάζει προς τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου
→Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη διάταξη για την απέλαση των μεταναστών, παρά τον κίνδυνο να δημιουργηθούν τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ο ίδιος με κομπασμό δήλωσε αντικομμουνιστής γέννημα θρέμμα!
Της Αλίκης Μάτση
Εσωτερικός διχασμός ή δύο Ν.Δ. στη συσκευασία της μιας. Η πρώτη, πιο κοντά στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά κοιτάζει ευθέως προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Η δεύτερη εκφράζεται από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη και στρέφεται προς τους ψηφοφόρους του λεγόμενου κεντρώου χώρου.
Ο διαχωρισμός προέκυψε ανάγλυφα την εβδομάδα που διανύσαμε, κυρίως με τις δηλώσεις χθες του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου (στον Βήμα FM). Ενός ανθρώπου εκ των πλέον εμπίστων του Αντ. Σαμαρά από το παρελθόν, που συμβαίνει όμως να διατηρεί δεσμούς και με τον Κ. Καραμανλή, καθώς μαζί ξεκίνησαν τη δικηγορική τους σταδιοδρομία.
Δήλωση-πρόκληση
Ο κ. Μπαλτάκος, όχι μόνο δήλωσε ευθέως ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη διάταξη, που χάρις και στη δική του συμβολή έδωσε εικόνα ενδοκυβερνητικής σφαγής, για την απέλαση των μεταναστών με εισαγγελική εντολή και μόνο. Δήλωσε αντικομμουνιστής γέννημα θρέμμα ώς και την ώρα του θανάτου, ενώ απέφυγε να πάρει θέση για τη Χρυσή Αυγή, επικαλούμενος τη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.
Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι ο ίδιος μαζί με ένα κομμάτι της Ν.Δ. δεν βλέπει με καθόλου κακό μάτι την προσέγγιση των ψηφοφόρων της Χ.Α. ή ακόμη και την ενσωμάτωση κάποιων βουλευτών του κόμματος στη Ν.Δ.
Η πεποίθηση που εκφράζει σε συνομιλητές του άλλωστε είναι πως «το κέντρο δεν υπάρχει πια. Ο,τι απέμεινε εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα κακόπεφτε στη Ν.Δ. να προσελκύσει το 10% -ή το 25%, κατ’ άλλους- όσων ψηφίζουν τη Χ.Α. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν έγιναν όλοι αυτοί ναζιστές από τη μια μέρα στην άλλη».
Οπως είναι γνωστές οι απόψεις του για τους μετανάστες, καθώς ήταν εκ των βασικών συντελεστών της απόρριψης του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη και της απομάκρυνσης τελικά από την κυβέρνηση του υποδειχθέντος από τη ΔΗΜΑΡ πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Τελευταία του «συμβολή» η εμπλοκή του στην απόσυρση της διάταξης και το βέτο πως πρέπει να προβλεφθεί η αυτόματη απέλαση όσων καταγγέλλουν ψευδώς Αστυνομία και Λιμενικό, διότι «πρέπει να προστατευτούν και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας». Μάλιστα και στη συνέντευξή του επέμενε ότι η διάταξη θα επανέλθει.
Στενούς δεσμούς διατηρεί ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και με την Εκκλησία. Οι επισκέψεις στο Αγιον Ορος είναι αρκετά τακτικές, η τελευταία πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, είναι δε παγκοίνως γνωστό ότι πολλές φορές, άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε όχι, έχει επιχειρήσει να επιβάλει διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων Μητροπόλεων.
Κόκκινο πανί
Ολα αυτά τον καθιστούν κόκκινο πανί για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την «άλλη» Ν.Δ.
Καθόλου τυχαία ο Ε. Βενιζέλος ερωτηθείς χθες του απέδωσε εμμέσως κακούς χειρισμούς, αλλά και τον χαρακτήρισε «παλιό πρόβλημα, για το οποίο δεν θα ενοχλούσε τον πρωθυπουργό».
Με το ίδιο μάτι τον βλέπουν και κάποιοι εντός Ν.Δ. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις του με την Ντόρα Μπακογιάννη έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες αυτή την εβδομάδα, όταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε σαφέστατα ότι η Ν.Δ. δεν υπήρξε ποτέ ακροδεξιό κόμμα και θα έπρεπε να στραφεί στον χώρο του κέντρου.
Το καραμανλικό στρατόπεδο δεν τον σχολιάζει σχεδόν ποτέ. Αλλωστε, εκτός του Κ. Καραμανλή, έχει προσωπική σχέση και με τον διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου, με τον οποίο πολύ συχνά παρακολουθούν μαζί αγώνες του Παναθηναϊκού.
Το πρόβλημα που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει είναι οι διαφωνούντες, με τη διάταξη για το γάλα, βουλευτές του κυβερνητικού σχηματισμού.
Φέρεται πάντως να μην ανησυχεί. Η διαδικασία του κατεπείγοντος αποκλείει την εκτενή συζήτηση, αλλά και η απουσία των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής ανάγει την απαιτούμενη πλειοψηφία μόλις στους 142 βουλευτές.
Αλλωστε ο ίδιος, ως συντάκτης της σωρείας πράξεων νομοθετικού περιεχομένου με τα μνημονιακά μέτρα, που απλώς επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο, φαίνεται να πρεσβεύει πως «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=184113
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε