- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ψηφιακές απειλές

24/03/14 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΟΥΡΚΙΑ – Ο Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τη λογοκρισία των κοινωνικών δικτύων, ανακοινώνοντας ενώπιον «ενός εκατομμυρίου» οπαδών του ότι, μετά το twitter, παίρνουν σειρά για απαγόρευση το facebook και το… youtube, γιατί «εκεί υπάρχουν ένα σωρό ψέματα»

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΜε μια εντυπωσιακή συγκέντρωση «ενός εκατομμυρίου» (σύμφωνα με τους διοργανωτές) οπαδών του ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο λαβωμένος από τα σκάνδαλα, ηθικός αυτουργός της απαγόρευσης του twitter, Ερντογάν, έδειξε ακόμη μια φορά αμετανόητος και σκληρός απέναντι όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και στην κριτική που του ασκείται από το εξωτερικό για την πρωτοφανή και αντιδημοκρατική απόφασή του να προσπαθήσει να σιγήσει τα κοινωνικά δίκτυα. Θυμίζοντας τον πρώην υπουργό Τύπου των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αείμνηστο Δημήτρη Μαρούδα, που είχε απειλήσει με κατάρριψη των δορυφόρων (για να αποφευχθεί η ιδιωτική τηλεόραση), ο αυταρχικός ισλαμιστής ηγέτης υπερασπίστηκε άλλη μια φορά την ψηφιακή λογοκρισία: «Το twitter υπακούει στο αμερικανικό Σύνταγμα, τους βρετανικούς, γερμανικούς, κινεζικούς και ρωσικούς νόμους. Ομως, όταν είναι για την Ουκρανία, την Αίγυπτο, όταν είναι για την Τουρκία, τότε μιλάει για ελευθερία. Δεν είμαστε μια χώρα του Τρίτου Κόσμου. Τα twitter, facebook και youtube πρέπει να υπακούν τους τουρκικούς νόμους και το Σύνταγμα».

 

Νωρίτερα, σε άλλη προεκλογική του ομιλία στη βορειοδυτική Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πει απευθυνόμενος στο πλήθος των οπαδών του: «Τα συνηθισμένα ΜΜΕ μάς επιτίθενται. Τι λένε; Οτι δεν έχουμε ανεκτικότητα στις ελευθερίες. Κι εγώ τους απαντώ: Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είστε, ούτε και τι λέτε. Δεν σας ακούω. Ακόμη κι αν ολόκληρος ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, είμαι υποχρεωμένος να λάβω μέτρα ενάντια σε κάθε επίθεση που απειλεί την εθνική μου (sic) ασφάλεια. Αυτό το επονομαζόμενο twitter, αυτό το facebook, αυτό το youtube, έχουν συνταράξει οικογένειες εκ θεμελίων. Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς καθωσπρέπει άνθρωποι μπορεί να υπερασπίζονται αυτά τα facebook, youtube και twitter. Εκεί υπάρχουν ένα σωρό ψέματα».

 

Η επιχείρηση φίμωσης των κοινωνικών δικτύων δεν ήταν η μόνη προσπάθεια που έκανε η αυταρχική κυβέρνηση των ισλαμιστών για να φιμώσει την αντιπολίτευση, λίγο πριν από τις κρίσιμες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Σε όλη την προεκλογική περίοδο, όπως κατήγγειλε σύσσωμη η αντιπολίτευση, το κόμμα του Ερντογάν χρησιμοποίησε το κράτος και τους μηχανισμούς του στην κομματική υπηρεσία προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους του.

 

Ισες ευκαιρίες…

 

Χαρακτηριστική του τρόπου που αντιλαμβάνεται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης την ελευθερία στην ενημέρωση ήταν και η χειραγώγηση των κρατικών ΜΜΕ που έδωσαν στους κυβερνητικούς υποψήφιους το 89,52% του συνολικού τηλεοπτικού χρόνου, έναντι μόλις 5,29% στο εθνικιστικό κόμμα (MHP) και 4,96% στην αξιωματική αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP). Οσο για τους Κούρδους, πέτυχαν την κρατική τηλεοπτική κάλυψη των υποψηφίων τους σε ποσοστό 0,22%. Τα στοιχεία τα έδωσε το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο.

 

Σκανδαλώδης ήταν και η απαγόρευση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία δεν επετράπη σε κανένα ιδιωτικό δίκτυο να καταγράψει εικόνες από τις προεκλογικές εκστρατείες των κυβερνητικών υποψηφίων. Μοναδική πηγή εικόνας (βίντεο) ήταν αυτή που κατέγραφαν ιδιωτικά συνεργεία συμβεβλημένα με το κόμμα. Ετσι, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, μπορούσε το AKP να χειραγωγεί την εικόνα που έβγαινε προς τα έξω και να διαμορφώνει μια πλαστή πραγματικότητα προς όφελός του.

 

Οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να είναι καθοριστικές για το μέλλον του Τούρκου πρωθυπουργού, καθώς μια σημαντική υποχώρηση από το ποσοστό του 40% που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2009, θα υπονομεύσει τη φιλοδοξία του να διαδεχθεί τον Αμπντουλάχ Γκιούλ στην προεδρία της χώρας. Το AKP κινδυνεύει να χάσει τις δημαρχίες τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, όπου σημειώθηκαν και τα σημαντικότερα κρούσματα διαφθοράς και εμπλοκής κρατικών και δημοτικών αξιωματούχων σε αποχαρακτηρισμούς κρατικών εκτάσεων προς όφελος εργολάβων φίλων του κόμματος. Πάντως, ο πρόεδρος Γκιουλ κρατάει διακριτικές αποστάσεις από τον Ερντογάν, τον οποίο ωστόσο στηρίζει, με πλέον σημαντική τη διαφωνία του για το κλείσιμο του twitter, πράξη την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσομοίωσε με το κάψιμο των βιβλίων από τους ναζί.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=184465