- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εδιναν δανεικά κι αγύριστα

24/03/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη φυλακή κτηματομεσίτης και τραπεζικός υπάλληλος που κανόνιζαν δάνεια – φούσκες. Ποινές σε άλλους 37, που αφέθηκαν ελεύθεροι

 

Τον δρόμο για τη φυλακή έδειξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε κτηματομεσίτη και τραπεζικό υπάλληλο, που κανόνιζαν δάνεια-φούσκες, συνολικού ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δυο τους καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε ποινές κάθειρξης 15 και 12 ετών. Το δικαστήριο καταδίκασε 39 από τους 58 κατηγορούμενους, ενώ ζήτησε να εξεταστεί από την εισαγγελία η εμπλοκή τού τότε διευθυντή του υποκαταστήματος, ενός εκτιμητή και ενός εργολάβου. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο τραπεζικός συνελήφθη το καλοκαίρι του 2006 για έκδοση τραπεζικών δανείων με χρήση πλαστών εγγράφων, κυρίως φορολογικών. Ακολούθησε εσωτερική έρευνα της τράπεζας και αποκαλύφθηκε ότι με τον ίδιο τρόπο, σε λιγότερο από δύο χρόνια, είχαν εκταμιευτεί περίπου 50 δάνεια, κυρίως στεγαστικά, που δεν αποπληρώθηκαν ποτέ, ενώ οι δανειολήπτες τους δεν πληρούσαν καμιά από τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για να δανειοδοτηθούν.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, κατηγορούμενα για την κομπίνα βρέθηκαν 58 άτομα, με βασικό μεσολαβητή τον κτηματομεσίτη, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών. Κάθειρξη 9 ετών επιβλήθηκε στον αδελφό του, στο όνομα του οποίου ήταν το μεσιτικό γραφείο, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς η έφεσή του είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα. Στις φυλακές, όμως, οδηγήθηκε ο τραπεζικός υπάλληλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, καθώς παραλάμβανε τους φακέλους με τα πλαστά στοιχεία, για να εγκριθούν στη συνέχεια τα δάνεια. Ελεύθεροι αφέθηκαν άλλοι 37 κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν σε ποινές από 4 μήνες έως 6 χρόνια φυλάκιση. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν, καθώς αποπλήρωσαν τα δάνεια ή μπήκαν σε καθεστώς ρύθμισης και καταβάλλουν δόσεις.

 

Στην απολογία του, ο βασικός κατηγορούμενος αποδέχτηκε μέρος των κατηγοριών που αντιμετώπιζε, υποστηρίζοντας όμως ότι οι ενέργειές του δεν θα είχαν καμιά τύχη αν δεν είχε συνεργασία από την τράπεζα. Μάλιστα, κατονόμασε εργολάβο οικοδομών, για πελάτες του οποίου εκταμιεύτηκαν στεγαστικά δάνεια και αγοράστηκαν διαμερίσματα, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον διευθυντή του τραπεζικού υποκαταστήματος και όλοι μαζί συμφώνησαν για τη λήψη των δανείων με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=184557