- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τριπλό τεστ αντοχής για την κυβέρνηση…
27/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις σε γάλα, συγκοινωνίες και φάρμακα, για τις τράπεζες και τις φορολογικές αλλαγές προκαλούν αλαλούμ διαφωνιών στους βουλευτές θέτοντας εν αμφιβόλω τις 151 θετικές ψήφους
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι βουλευτές της κυβέρνησης παραμονές της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα νέα προαπαιτούμενα της τρόικας. Οι διαφωνίες για το γάλα, αντί να περιοριστούν, έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα για την κυβερνητική συνοχή και επεκτείνονται σε όλα τα μέτρα της περιβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ: για τα φάρμακα, τα ταξί, τα φορτηγά και ό,τι άλλο υπάρχει ή μπορεί και να μην υπάρχει στο πακέτο.
Η τακτική των καθυστερήσεων που επέλεξε η κυβέρνηση, μεταθέτοντας την τελευταία στιγμή τη δημοσιοποίηση των τριών κρίσιμων νομοσχεδίων που συνθέτουν το νέο πακέτο (τράπεζες, αλλαγές στο φορολογικό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που εκτιμούσαν οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. Και η εικόνα της κυβέρνησης έχει πληγεί σοβαρά με τις ανακολουθίες των υπουργών που χειρίστηκαν τα επίμαχα θέματα με την τρόικα.
Διγλωσσία στη Ν.Δ.
Χθες, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωνε ότι «στο θέμα του γάλακτος συνεχίζεται η διαμόρφωση της πρότασης και θα ενημερωθούν οι βουλευτές» (συνέντευξη στον «Real»), η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς δήλωναν ότι «δεν μπορεί να αλλάξει η ουσία της συμφωνίας για το γάλα» («Βήμα») ενώ οι βουλευτές της Ν.Δ. αναζητούσαν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού στη Βουλή για να δουν ποια είναι η κυβερνητική γραμμή.
Από το πρωί, στο γραφείο της γραμματείας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. εκφράζονταν αντιρρήσεις και ερωτήματα. Οσοι δε κλήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους δημοσίως, δεν έκρυβαν την αμηχανία τους. Ακόμη και ο Γ. Ιωαννίδης, υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι θα περιμένει να δει «την τελική διατύπωση» και θα αποφασίσει τι θα κάνει. Κατά της ρύθμισης, έτσι όπως είναι τώρα, εμφανίστηκαν οι βουλευτές Γ. Καράμπελας, Γ. Στύλιος, Τ. Κοψαχείλης. Τις επιφυλάξεις του διατηρούν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, όπως και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου Γ. Βλάχος. Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετέφερε στον γραμματέα Αθ. Μπούρα ο βουλευτής Δ. Τζαμτζής και σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των βουλευτών της Ν.Δ. με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γνωστό εάν θα γίνει συνάντηση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από το γάλα, όμως, ο υπουργός Ανάπτυξης δέχεται βολές και για τα άλλα θέματα που έχει το πακέτο. Για τα φάρμακα και τις μεταφορές εξέφρασε αντιρρήσεις ο βουλευτής Γ. Καλαντζής. Και άλλοι βουλευτές όμως στέλνουν μήνυμα ότι οι ρυθμίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας «δεν πρόκειται να περάσουν ως έχουν». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Ν. Κακλαμάνης έχει αντιρρήσεις στη ρύθμιση για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σουπερμάρκετ, ενώ τα όργανα άρχισαν και στους βουλευτές που είναι στην επιτροπή Μεταφορών για τα ταξί και τα φορτηγά. Ενδεικτικό της τεταμένης κατάστασης είναι το γεγονός ότι υπήρξε διαφωνία και για το ελαιόλαδο, που η κυβέρνηση διαψεύδει ότι θα γίνουν αλλαγές. Ο βουλευτής Α. Μαρίνος, που είχε υποβάλει ερώτηση, τώρα δήλωσε ότι έχει αντιρρήσεις και στο γάλα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η προσπάθεια για μία διατύπωση στο γάλα που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές συνεχίζεται και ο Κ. Χατζηδάκης, σε συνεννόηση με τον Γ. Στουρνάρα, θα προβεί σε αλλαγές πάνω στις «παρατηρήσεις που θα υποβάλουν οι βουλευτές». Οι όποιες αλλαγές πάντως είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αλλοιώνουν το πακέτο της τρόικας, ούτε μπορούν να επεκταθούν σε όλη την γκάμα της εργαλειοθήκης. Εάν επιχειρηθούν επαναδιατυπώσεις σε όλα τα επίμαχα θέματα, τότε υπάρχει φόβος στο οικονομικό επιτελείο να ανοίξει νέα συζήτηση με την τρόικα και η εκταμίευση των δόσεων, που πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη στην Αθήνα, να μετατεθεί. Το ενδεχόμενο αυτό δεν μπαίνει καν σε συζήτηση στο μέγαρο Μαξίμου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί όπως έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή και η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή.
Ο κ. Σαμαράς περιμένει ότι το τριπλό νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή με ελάχιστες αλλαγές. Το πρόβλημα όμως δεν έχει μόνον αριθμητική διάσταση για την κυβέρνηση. Το νέο αλαλούμ έχει ρίξει βαριά σκιά στην κυβερνητική αφήγηση περί εξόδου από την κρίση και αν υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία, τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ξαναδεί το χρονοδιάγραμμα που έχει χαράξει.
Χωρίς εφεδρείες
Δεδομένου ότι και στις εφεδρείες που προσέβλεπε η κυβέρνηση, στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Α. Λοβέρδου, εκφράζονται επιφυλάξεις, η ψηφοφορία την Κυριακή θα είναι δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη «εάν η κυβέρνηση βρεθεί σε αυτή τη δοκιμασία με λιγότερες από 151 ψήφους, τότε ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο δίλημμα για ψήφο εμπιστοσύνης ή άμεση προσφυγή στις κάλπες».
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους και της κρισιμότητας της κατάστασης». Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει εάν υπάρξουν διαρροές είτε στο άρθρο για τις μεταρρυθμίσεις είτε στο άλλο άρθρο για τις τράπεζες που επίσης δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η επιφυλακτικότητα του Γ. Παπανδρέου όπως και η στάση αναμονής του Φ. Σαχινίδη προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο να ανοίξει και άλλη εστία, πιο σοβαρή. Η ανησυχία κλιμακώθηκε με τις πληροφορίες από το συντονιστικό του ΠΑΣΟΚ, που έκανε παρατηρήσεις σε σειρά άλλων θεμάτων, από τα φωτοβολταϊκά μέχρι τις ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=185140
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε