- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ηταν καμάρι του Χατζιδάκι και του Νέου Κύματος
27/03/14 ART,ΘΕΜΑ,ΘΕΜΑΤΑ
Τραγούδησε αθάνατα τραγούδια («Μανούλα μου», «Ο Εκτορας κι η Ανδρομάχη», «Ο κυρ Μιχάλης», «Κάποιος γιορτάζει»). Θα μείνει στη μνήμη όλων μας με τη λυρική φωνή και την κιθάρα του, αλλά και με τη διακριτική ζωή και αφοσίωσή του στο παλιό, καλό ρεπερτόριο
Της Μαρίνας Κουβέλη
Από τους κυριότερους εκφραστές του Νέου Κύματος, σεμνός και πάντα διακριτικός στον μουσικό κόσμο, τραγουδιστής με υπέροχη λυρική φωνή αλλά κι ένας από τους καλλιτέχνες που συνέδεσαν το όνομά τους με τις μπουάτ και μεγάλα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, ο ερμηνευτής και συνθέτης Λάκης Παππάς πέθανε χθες το πρωί σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 76 ετών.
Κρατώντας στα χέρια του την αγαπημένη του κιθάρα ανέδειξε με τις ήρεμες αλλά γεμάτες συναίσθημα κι εσωτερικότητα ερμηνείες του κομμάτια όπως τα «Πάει κι αυτή η Κυριακή», «Μην κουραστείς να μ' αγαπάς», «Ηταν καμάρι της αυγής», «Μανούλα μου», «Ο Εκτορας κι η Ανδρομάχη», «Ελα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι», «Μια Παναγιά».
Γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και σε ηλικία 21 ετών κατέβηκε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του με δάσκαλο τον βιρτουόζο Γεράσιμο Μηλιαρέση. Παράλληλα με τις σπουδές του στο Ωδείο, πέρασε από διάφορες δουλειές για να τα φέρει εις πέρας: από ξυλουργείο και χυτήριο μέχρι κουρείο και οικοδομή. Κι όμως λίγα χρόνια μετά κατάφερε να κάνει την πρώτη του εμφάνιση: το 1958 πρωτοτραγούδησε στην μπουάτ «Τιπούκειτος» της Πλάκας.
Το περιβάλλον του Μάνου Χατζιδάκι ήταν εκείνο μέσα στο οποίο ανδρώθηκε μουσικά και αναδείχτηκε. Ο σπουδαίος συνθέτης γοητεύτηκε τόσο από το σπάνιο ηχόχρωμα της φωνής του, που του εμπιστεύτηκε μια θέση στην ιστορική «Οδό Ονείρων» η οποία ανέβηκε τον Ιούνιο του 1962 στο θερινό θέατρο «Μετροπόλιταν» της Πατησίων, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, παρόλο που γνώριζε πως είχε ελάχιστη σκηνική εμπειρία. Ετσι μαζί με τον Δημήτρη Χορν, που ερμήνευσε τον «Ηθοποιό», τη Μάρω Κοντού, που είπε τη «Μαύρη Φορντ», τη Ζωή Φυτούση που ερμήνευσε «Το τρένο», ακούστηκαν τα «Ο κυρ Μιχάλης» και «Μανούλα μου» από τον Λάκη Παππά (στην πραγματικότητα τα δύο αυτά κομμάτια γράφτηκαν από τον Μάνο Χατζιδάκι το 1959 για το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, αλλά ηχογραφήθηκαν πρώτη φορά για την «Οδό Ονείρων»).
Η συμμετοχή του στην «Οδό Ονείρων» υπήρξε καθοριστική για την πορεία του. Ο Χατζιδάκις τον αξιοποίησε αμέσως μετά και σε άλλες σπουδαίες δουλειές του, όπως στον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα αλλά και στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1965), τις οποίες σημάδεψε με τις ερμηνείες του.
Τραγουδιστής απολύτως συνδεδεμένος με την ατμόσφαιρα, την ιδιαιτερότητα και τη μεγάλη επιτυχία των μπουάτ της δεκαετίας του ’60 και του ’70, ο Λάκης Παππάς ερμήνευσε και τραγούδια του συγκεκριμένου είδους, για παράδειγμα του Γιάννη Αργύρη. Ανάμεσά τους το «Κάποιος γιορτάζει», το οποίο μοιράστηκε με τη Μαρία Φαραντούρη, το «Ελα μαζί μου» (σε μουσική Παντελή Λεούση), το «Πάει κι αυτή η Κυριακή» (σε δική του μουσική και στίχους Γ. Αργύρη) αλλά και το «Μην κουραστείς να μ' αγαπάς».
Δισκογραφικά, αν εξαιρέσει κανείς του δίσκους του Μ. Χατζιδάκι, δεν υπήρξε ιδιαιτέρως δραστήριος. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 1971, οπότε κυκλοφόρησε τον δίσκο «Πάει κι αυτή η Κυριακή» (μαζί με την Πόπη Αστεριάδη ερμήνευε δικές του συνθέσεις), ξαναέκανε άλμπουμ το 1990 (μεσολάβησαν μόνο κάποιες σκόρπιες συμμετοχές). Είχε τίτλο «Τραγούδια ερωτικά και χαμηλόφωνα» με κομμάτια των Μ. Λοΐζου, Γ. Σπανού, Β. Τσιτσάνη, Τ. Μαρούδα, αλλά και δύο τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη: το «Μια μέρα θα στο πω» και το «Σε δρόμους μακρυνούς».
Ταυτισμένος μέχρι τέλους με τα δύο ρεπερτόρια που υπηρέτησε (το χατζιδακικό και του Νέου Κύματος), εμφανιζόταν σε επιλεγμένα μέρη, αλλά έδινε πάντοτε το «παρών» σε τιμητικές βραδιές συναδέλφων. Του άρεσε, όπως έλεγε, να είναι πιστός: στους ανθρώπους, στα Πατήσια που λάτρευε, στο ρεπερτόριο. «Δεν μπορείς να κάνεις τόσες μεταλλαγές στον χαρακτήρα σου και στο είδος που τραγουδάς» έλεγε σε συνέντευξή του στο «Musicpaper». «Δεν πρέπει να φλυαρείς με τραγούδια, που δεν σου πάνε και δεν μπορείς να αποδώσεις. Το τραγούδι δεν χάνει την αξία του, όσο παλιό και τετριμμένο να είναι».
*Συλλυπητήριες δηλώσεις για τον θάνατο του Λάκη Παππά εξέδωσαν το υπουργείο Πολιτισμού, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ και ο Δήμος Πρέβεζας.
*Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, στις 16.30, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Νέας Φιλαδέλφειας, στον Κόκκινο Μύλο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=185170
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε