- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι εκθέσεις «σώζουν» το υπουργείο Πολιτισμού

27/03/14 ART,ΘΕΜΑ,ΘΕΜΑΤΑ

Εγκαινιάζεται αύριο στη Ρώμη ελληνοϊταλική διοργάνωση με τίτλο «Κλασικισμός και Ευρώπη», το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του, ενώ τα βυζαντινά στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον τα είδαν 200 χιλιάδες επισκέπτες

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Σε ανακοινώσεις εκθέσεων που προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, επικεντρώθηκε χθες η επικοινωνιακή πολιτική του υπουργού Πολιτισμού. Υστερα από αρκετούς μήνες, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου και είχε μόνο καλά να ανακοινώσει. Αν και τα προβλήματα είναι πολλαπλά σε όλους τους τομείς που άπτονται του υπουργείου του (λειτουργία μουσείων σε όλη τη χώρα, ανανέωση θητείας του Δ.Σ. στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, εκκρεμότητα υπογραφής της μουσειολογικής μελέτης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αδιόριστος πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο, φήμες για μη ανανέωση θητείας του Βασίλη Χριστόπουλου στην ΚΟΑ κι άλλα πολλά) ο υπουργός στάθηκε στη θετική εικόνα της χώρας σε Ευρώπη και Αμερική, μέσω σημαντικών διοργανώσεων.

 

Οπως η έκθεση «Κλασικισμός και Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας» που διοργανώνεται από Ελλάδα και Ιταλία κι εγκαινιάζεται αύριο στο προεδρικό μέγαρο της Ιταλίας παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών, Κάρολου Παπούλια και Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Μετά την ολοκλήρωσή της (15 Ιουλίου) θα μεταφερθεί στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Σεπτέμβριος).

 

Η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, μίλησε για τα ολιγάριθμα, 25 όλα κι όλα, αλλά εμβληματικά έργα που προέρχονται από ελληνικά και ιταλικά μουσεία και συνδέουν διαφορετικές εποχές. «Η έκθεση εστιάζει στο μεσογειακό υπόβαθρο του ελληνο-ρωμαϊκού πολιτισμού και τη σημασία του για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και συνακόλουθα της σημερινής πολιτισμικής μας ταυτότητας. Κέντρο και μέτρο του αξιακού αυτού συστήματος, ο άνθρωπος. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του πολιτισμού του ελλαδικού χώρου εκφράστηκε στην τέχνη από την αυγή της προϊστορίας, με τα κυκλαδικά ειδώλια», ανέφερε. Και παρουσίασε τα έργα, όπως το τελετουργικό σκεύος (ρυτό) σε μορφή ταυροκεφαλής, η πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β από την Πύλο, το εξαιρετικό άγαλμα Κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης και το χαρακτηριστικό ανάγλυφο της «Σκεπτομένης Αθηνάς», αλλά και ο «Αγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την Εθνική Πινακοθήκη, η «Καθιστή γυναίκα» του Γιάννη Μόραλη, η «Νεκρά φύση με την Ακρόπολη στο βάθος» του Κωνσταντίνου Παρθένη και άλλα αντιπροσωπευτικά από την προϊστορική εποχή έως και τον 20ό αιώνα.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. «Είναι ένας θησαυρός», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Παρ’ ότι δεν έχει υψηλή επισκεψιμότητα, προστέθηκε στα 33 μουσεία της χώρας που από 1η Απριλίου θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο 8.00 π.μ.-8.00 μ.μ. Αλλά είναι «must» για την πόλη των Αθηνών και μέχρι σήμερα δεν κάναμε όσα έπρεπε για να το αναδείξουμε». Και παρουσίασε ένα ολιγόλεπτο τηλεοπτικό σποτ με ξεναγό στο μουσείο τον Γιώργο Χωραφά. Ο διάσημος ηθοποιός δούλεψε εθελοντικά, όπως και όλοι οι συντελεστές του, ο Σταύρος Ξαρχάκος στη μουσική, ο Τάκης Ζερβουλάκος στη σκηνοθεσία και η εταιρεία παραγωγής «Χ-rated films». Πρόκειται για πρωτοβουλία της κίνησης «Συμμαχία για την Ελλάδα» σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ. Μετά την έγκριση του ΕΣΡ θα προβάλλεται από τηλεοπτικά κανάλια αλλά και από οθόνες κυκλωμάτων σε αεροδρόμιο, σταθμούς του Μετρό κ.α.

 

«Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να αντιλαμβανόμαστε την αξία του πολιτισμού που κουβαλάμε και για τον οποίο έχουμε ευθύνη καθώς χτίζεται από πολλές γενιές και πρέπει να τον μεταφέρουμε στις επόμενες. Δεν πρέπει να τον πνίγουμε», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χωραφάς. Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΒΧΜ, Αναστασία Λαζαρίδου, ανακοίνωσε αναλυτικά τις εορταστικές εκθέσεις («Εφ.Συν.», 15 Μαρτίου) και τόνισε ότι το ΒΧΜ είναι από τα σημαντικότερα του είδους διεθνώς, λόγω του πλούτου και της ποιότητας των συλλογών του.

 

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβορριάς, μίλησαν για την επιτυχία που σημείωσε η έκθεση «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από ελληνικές συλλογές». Μόλις ολοκληρώθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, την είδαν περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες, είχε εξαιρετικές κριτικές, ενώ εξαντλήθηκαν οι κατάλογοι από τα πωλητήρια. Μεταφέρεται στο Λος Αντζελες (8 Απριλίου), θα παραμείνει έως τις 25 Αυγούστου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Σικάγο.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=185172