- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Υπόγειες κόντρες για τις καθυστερήσεις

27/03/14 ΕΛΛΑΔΑ

Οι εργολάβοι κατηγορούν την «Αττικό Μετρό». Η εταιρεία, με τη σειρά της, τους εργολάβους και τους… αρχαιολόγους. Σπόντες Χρυσοχοΐδη για τα οικονομικά του αναδόχου

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Στους εργολάβους αλλά και στους αρχαιολόγους (!) επιρρίπτει η κρατική εταιρεία «Αττικό Μετρό» τις ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα για το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα έχει υλοποιηθεί μόλις το 26%.

 

Είχε προηγηθεί δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, ο οποίος απέδωσε τα προβλήματα σε οικονομικές δυσκολίες του αναδόχου. «Αν δεν λύσουν τα οικονομικά τους, θα αναγκαστούμε να τους κηρύξουμε έκπτωτους», είπε ο υπουργός Υποδομών και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό θα φέρει νέα καθυστέρηση στα έργα, υποστήριξε ότι «έχει ληφθεί μέριμνα».

 

Η χθεσινή ανακοίνωση της «Αττικό Μετρό» αποτελεί περίληψη της απάντησής της στην 50σέλιδη «ειδική δήλωση διακοπής των έργων» που είχαν στείλει οι εργολάβοι πριν από ένα δεκαήμερο. Τη χαρακτηρίζει «αβάσιμη, μη νόμιμη, καταχρηστική και απαράδεκτη», αλλά κάνει λόγο για συνεργασία όλων των φορέων για την κατασκευή του πολύπλοκου έργου. «Υπάρχουν συγκεκριμένες καθυστερήσεις που εμποδίζουν την πρόοδο του έργου», αναφέρει η ανακοίνωση και μεταξύ άλλων επισημαίνει:

 

■ Για αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν δαπανηθεί ήδη 82 εκατ. από τα περίπου 90 που έχουν εγκριθεί, ενώ με απόφαση που εκδόθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού τον περασμένο μήνα θα διατεθούν επιπλέον 42,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι εργασίες αποτελούν μέρος του αντικειμένου της σύμβασης και υπάρχει δέσμευση το χρονοδιάγραμμα του κάθε τμήματος να μην υπερβαίνει τους 20 μήνες.

 

■ Ο ανάδοχος έχει εξοφληθεί για όλα τα έργα που έχει εκτελέσει, ενώ έχει ενδιαφέρον η αναφορά ότι το συμβατικό τίμημα του έργου είναι 885 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει υπέρβαση πέρα από τη συμπληρωματική σύμβαση για τα αρχαιολογικά.

 

■ Η θέση των σταθμών έχει καθοριστεί από τον δήμο στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αναφέρεται ότι η κοινοπραξία είχε ζητήσει το 2009 αλλαγές στον σταθμό της Βούλγαρη «τινάζοντας στον αέρα» το χρονοδιάγραμμα με νέες απαλλοτριώσεις και δικαστικές εμπλοκές.

 

Εχει ενδιαφέρον η αναφορά στα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΓΕΚ, της επικεφαλής της κοινοπραξίας, για την οποία σημειώνεται ότι «έχει αλλάξει ιδιοκτήτες δύο φορές, καταλήγοντας τελικά σε δανείστριες τράπεζες». Να σημειωθεί ότι σύμβουλος του έργου έχει αναλάβει η «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα, η οποία πριν από έναν χρόνο είχε ανακοινώσει ότι απέκτησε το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστικής, που δεν είχε χρέη προς τις τράπεζες, το 4,992% της εισηγμένης ΑΕΓΕΚ, καθώς και όλα τα δανειακά βάρη του ομίλου.

 

……………………………………………………………………………………..

 

Διευκρινίσεις

 

Μόνο στους σταθμούς Βενιζέλου και Βούλγαρη, καθώς και σε ένα τμήμα 190 μέτρων στη σήραγγα κοντά στη Νέα Ελβετία δεν μπορούν να γίνουν εργασίες, αναφέρει η «Αττικό Μετρό» και θεωρεί «έμπρακτη ανάκληση της δήλωσης διακοπής» το γεγονός ότι οι εργολάβοι συνεχίζουν κανονικά τα έργα σε επτά σταθμούς (Νέος σιδηροδρομικός σταθμός, Σιντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Φλέμιγκ, Ανάληψη και Νέα Ελβετία) και στο αμαξοστάσιο.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=185235