- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πληρώσαμε 4 δισ. ευρώ τα λάθη τους μέσα σ' ένα χρόνο

27/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν ξεπεράσει τα όρια τους, η «δασκάλα με τα άσπρα μαλλιά» Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει να μας εγκαλεί και να μας στέλνει μηνύματα συμμόρφωσης από το Νταβός

 

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

[1]Απώλειες 4 δισ. ευρώ καταμετρούν τα ελληνικά νοικοκυριά μέσα σε ένα χρόνο στο όνομα του Μνημονίου, αλλά οι εμπνευστές αυτού δεν συζητούν καμία αλλαγή της πολιτικής τους παρότι παραδέχονται -και μάλιστα προκλητικά- ο ένας μετά τον άλλο πως είναι λάθος η συνταγή του Μνημονίου.

 

Μετά τον Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος παραδέχθηκε το λάθος με τον «πολλαπλασιαστή», χθες ήρθε η Κριστίν Λαγκάρντ να το αναγνωρίσει και αυτή. Με συνέντευξή της στο γαλλικό κανάλι Telematin, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέκραξε: «Φυσικά! Είναι ένα λάθος εκτίμησης». Δεν μετανιώνει, όμως, καθώς κατά την άποψή της το Μνημόνιο «χρειαζόταν και χρειάζεται ακόμα, αλλά με λιγότερη πίεση…», δηλαδή κατά την ίδια απλώς περισσότερο χρόνο…

 

Γιατί άλλωστε να αλλάξουν γνώμη. Κατά πώς δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 4 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο και από τα 37,2 δισ., που ήταν στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στο φετινό τρίμηνο έχουν πέσει στα 33,2 δισ. ευρώ (μείωση 10,6%).

 

Οι απώλειες οφείλονται στη μείωση κατά 11,3% των αποδοχών και 10,2% των κοινωνικών παροχών, αλλά και στην αύξηση 17,7% των φόρων σε εισόδημα και περιουσία. Μόνο οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία έχουν αγγίξει στα 5,04 δισ. και οι κοινωνικές εισφορές τα 6,6 δισ. Συνέπεια αυτού ήταν η μείωση κατά 2,3 δισ. της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων από τα 38,2 δισ. στα 35,9 δισ. (μείωση 6,1%).

 

Η κ. Λαγκάρντ, πάντως, δεν πτοείται, καθώς δεν ξεχνάει να εγκαλεί τους Ελληνες όπου κι αν βρίσκεται. Από το Νταβός, όπου εξελίσσεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ στέλνει τετραπλό μήνυμα στους Ελληνες, θυμίζοντάς τους τις δεσμεύσεις τους, που αφορούν ιδιωτικοποιήσεις, είσπραξη φόρων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέσω της οποίας προσβλέπουν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

 

Και μίλησε για εσφαλμένη προσδοκία, καθώς ήταν υπέρογκες οι επιπτώσεις των σχεδίων λιτότητας στην ανάπτυξη και πλέον εκτιμούν ότι πρέπει να πάνε πιο μαλακά για να μη θυσιαστεί η ανάπτυξη. Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βλέπει ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς διαπιστώνει βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και δη πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

 

Ενδεικτική είναι η ελληνική περίπτωση. Χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012 υπάρχει μείωση 72,7% ή 13,4 δισ. στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που διαμορφώθηκε στα 5,1 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2012 το ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε 850 εκατ. ήτοι 62,8% μικρότερο από το αντίστοιχο έλλειμμα του Νοεμβρίου του 2011.

 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πλεόνασμα και στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,8 δισ. στο τρίτο τρίμηνο του 2012 έναντι ελλείμματος 800 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011. Αποτέλεσμα αυτού, η καθαρή χορήγηση δανείων 2,8 δισ.

 

Απογοητευτική είναι, πάντως, η πορεία των επενδύσεων, καθώς στο τρίτο τρίμηνο οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών είχαν μείωση 11,3% και από 3,2 δισ. ευρώ έπεσαν σε 2,8 δισ.

 

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης ανέρχονταν σε 7,9 δισ. έναντι 5,5 δισ. πέρυσι. Η αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης οφείλεται κυρίως στις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις 6,9 δισ., που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής βοήθειας προς συγκεκριμένες τράπεζες.

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=18574