- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κόλπο γκρόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ
31/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με την πρόταση μομφής επιχείρησε να δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, να θέσει τον ελληνικό λαό έναντι του διλήμματος με την κυβέρνηση ή με εμάς και να οξύνει τις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις
Του Φώτη Παπούλια
Για «θεσμική εκτροπή και κυβερνητική γελοιοποίηση» κάνουν λόγο οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, ενώ μιλούν για «πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». Οι κορυφαίοι του κόμματος ανέφεραν χτες το βράδυ ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα βασιζόταν στο ότι «η επίκληση χρονικού ορίου εξαμήνου από προηγούμενη πρόταση αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς σε όμοια πρόταση δυσπιστίας». Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν μάλιστα ότι «σαφέστατα η πρόταση δυσπιστίας κατά του συνόλου της κυβέρνησης και η πρόταση κατά μέλους δεν έχουν καμία ομοιότητα».
Χθες το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη τη νομική συμπαράσταση των συνταγματολόγων καθηγητών Γ. Κατρούγκαλου και Κ. Χρυσόγονου. Η έκπληξη της «έκτακτης συνάντησης» κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να κατατεθεί «μομφή» κατά του υπουργού Οικονομικών.
Απαντες συμφώνησαν, εκτιμώντας ότι πλέον «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου, το οποίο διαλύει ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην ελληνική κοινωνία».
Αλλαγή ατζέντας
Πίσω από τα «κοινοβουλευτικά τερτίπια» και τις «συνταγματικές ερμηνείες», επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Και από το «πανηγυρικό κλίμα» της κυβέρνησης, να μεταφέρει τη συζήτηση στο πραγματικό πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι «ντρίμπλες» και οι υπαναχωρήσεις κυβερνητικών στελεχών (από την αποδοχή της πρότασης από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη, μέχρι την «επιστράτευση» του Ευάγγ. Βενιζέλου) «έδωσαν τη χαριστική βολή στο Σύνταγμα».
Ο στόχος της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τριπλός:
● Να «πολώσει» το πολιτικό κλίμα δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Επί της ουσίας είναι μάχη «για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και συνακόλουθα της ελληνικής κοινωνίας» τόνιζαν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο εκτιμήθηκε ότι «αποκάλυψε πλήρως την ταύτισή της με τους εντολοδόχους της σε βάρος του ελληνικού λαού». Ταυτόχρονα πέτυχε να καταστεί σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ενσωματωμένο στη Ν.Δ.
● Να οξυνθούν οι εσωτερικές αντιθέσεις της συγκυβέρνησης. Η άτακτη υποχώρησή της και η μάχη της να μη συζητηθεί διεξοδικά το πολυνομοσχέδιο αποδεικνύουν ότι «φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα όταν αυτή δεν υπηρετεί τους στόχους της». Επιπρόσθετα η απουσία του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συζήτησης απέδειξε ότι «ούτε κρυπτόμενος μπορεί να διασωθεί από την ήττα». Κάτι που κατά την εκτίμηση στελεχών του κόμματος ισχύει και για τη ΔΗΜΑΡ μετά και την άρνησή της να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ισως ο Φ. Κουβέλης ετοιμάζει την επιστροφή του στην κυβέρνηση» σχολίαζαν βουλευτές του κόμματος. Ταυτόχρονα αποδείχτηκε ότι το «χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος δεν αντιμετώπισε τις πολιτικές ευθύνες του επιλέγοντας να παίζει ένα θέατρο σκιών».
● Τρίτον, επιδιώκεται ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει το σύνολο της κοινωνίας, σπάζοντας τις μέχρι χθες διαχωριστικές γραμμές και θέτοντας τον ελληνικό λαό μπροστά στο δίλημμα «με την κυβέρνηση ή με τις δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να εκφράσουν τη νέα κοινωνική πραγματικότητα».
Επί της ουσίας ο Αλ. Τσίπρας επιδίωξε και πέτυχε να αποδείξει ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει τελευτήσει τον κοινοβουλευτικό της βίο» και, όπως έλεγε κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος, «η ωριμότητα του ελληνικού λαού ευτυχώς δεν συμβαδίζει με εκείνη της κυβέρνησης».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=186072
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε