- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Προτάσεις μομφής κατά υπουργών

31/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ίδια μοίρα με τον Γ. Στουρνάρα έχουν βρεθεί στο παρελθόν οι Αρσένης, Παπαντωνίου, Αλογοσκούφης

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΣε τρεις ακόμα περιπτώσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά υποβλήθηκαν προτάσεις μομφής κατά υπουργών. Και οι τρεις είχαν απορριφθεί. Η διαφορά είναι ότι η τελευταία απορρίφθηκε χωρίς καν να συζητηθεί, με την επίκληση δύο επιχειρημάτων:

 

 Της ερμηνείας του Συντάγματος (Ευθ. Καρδαράς) ότι μπορεί να πας από το ειδικό στο γενικό και όχι το αντίστροφο. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στις 8 Νοεμβρίου, δεν έχει παρέλθει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα εξάμηνο και η πρόταση κατά του Γιάννη Στουρνάρα θεωρήθηκε ειδική.

 

 Η πρόταση αναφέρεται σε κυβερνητική πράξη -εν προκειμένω την κατάθεση νομοσχεδίου που σημαίνει ότι απηχεί ολόκληρη την κυβέρνηση- και όχι σε μεμονωμένες ενέργειες του υπουργού Οικονομικών.

 

Η πρώτη πρόταση μομφής κατατέθηκε κατά του τότε υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη, από την τότε αντιπολιτευόμενη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή. Ηταν 14/1/1999 και είχε αφορμή την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αναταραχή στην Παιδεία. Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Υπέρ» ψήφισαν 127 βουλευτές (Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΝ και ανεξάρτητοι) και «κατά» 163 (ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Στέφανος Μάνος και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος). Η δεύτερη αφορούσε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου. Κατατέθηκε στις 30/1/2001 και πάλι από την αντιπολιτευόμενη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή και αφορούσε την πορεία του Χρηματιστηρίου. «Υπέρ» ψήφισαν οι 125 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΝ και «κατά» οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ και ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης.

 

Στις 8 Ιουνίου του 2005 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απάντησε αμέσως, ζητώντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνησή του. Την έλαβε στις 12 Ιουνίου με 165 ψήφους «υπέρ» και 120 «κατά» (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ). Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

 

Αλίκη Μάτση

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=186077