- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ψηφιακό μέρισμα εκατομμυρίων
01/04/14 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ - MEDIA
Περίπου 300-350 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από το περιβόητο ψηφιακό μέρισμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει ούτε η διαβούλευση για τον σχετικό διαγωνισμό
Του Σωτήρη Μανιάτη
Πρωταπριλιά (τον νου σας στους… ειλικρινείς) και απομένουν μαζί με αυτόν επτά μήνες για να δοθεί το περιβόητο ψηφιακό μέρισμα. Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή αλλάζει το τηλεοπτικό σκηνικό, αλλά δίνει και τη δυνατότητα να χορηγηθούν κάποιες συχνότητες στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Κι επειδή με τη χρήση τους θα υπάρξει και μια μείωση του κόστους για τη συγκεκριμένη τεχνολογία τηλεφωνίας, το κράτος μπορεί να εισπράξει έσοδα που σε τέτοιες εποχές είναι περιζήτητα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες, τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να κυμανθούν ακόμα και πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 350 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση μάλιστα φαίνεται να έχει εμφανίσει στην τρόικα έσοδα που θα αγγίξουν τουλάχιστον τα 320 εκτατ. ευρώ, αλλά ήδη στελέχη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να πιέζουν ώστε η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία να είναι πολύ χαμηλότερη.
Οπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα ανοιχτά θέματα, και εδώ οι αρμόδιοι φορείς φαίνεται να κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, κάτι που διευκολύνει στο να ασκούνται πιέσεις, οι οποίες, όπως λέγεται, ολοένα και αυξάνονται. Πριν από λίγες μέρες, το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το οποίο πλέον ορίζεται από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βρέθηκε στη Μόνιμη Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για το περιβόητο ψηφιακό μέρισμα. Τη διάθεση δηλαδή του φάσματος (στην περιοχή των 800 MHz και των 2,6 GHz) που, όπως είπε, θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Δηλαδή, έχουμε φτάσει επτά μήνες πριν από το όριο που έχει τεθεί (1/11/14) και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η διαβούλευση. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Λουρόπουλος επισήμανε ότι «την 1η Νοεμβρίου 2014 θα υπάρχουν ανάδοχοι του ψηφιακού μερίσματος», αφού, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αναμένεται ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως λέ- γεται, επιχειρούν να επαναπροσ- διοριστεί το τίμημα για τη διάθεση του συγκεκριμένου φάσματος. Τα συμφέροντα, όπως καταλαβαίνει κανείς, για κάτι τέτοιο είναι πολύ μεγάλα, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σημαντικό δημόσιο πλούτο και πιθανότατα γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ίσως τον πιο σπουδαίο στην Ελλάδα «σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία. Εκεί βάζουν πάρα πολλές ελπίδες όχι μόνο οι πάροχοι, οι οποίοι είναι εμπορικοί αξιοποιητές αυτού του φάσματος, αλλά και η πολιτεία, η οποία πάνω σε αυτό θέλει να θέσει, πέραν των εισπρακτικών της προσδοκιών, και την υποδομή για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη, οι υπηρεσίες μεταξύ των επιχειρήσεων, των τραπεζών κ.λπ». Σημαντικός πλούτος είναι, αλλά μέχρι στιγμής… άφαντος και το ψηφιακό μέρισμα ανεκμετάλλευτο…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=186468
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε