- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το επικίνδυνο στοίχημα του Ολάντ

02/04/14 ΚΟΣΜΟΣ

Το… Βαλς του αποχαιρετισμού στην «αριστερή» παράδοση του γαλλικού PS

 

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

Μια νέα φάση της προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ ξεκίνησε χθες, με την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον Μανουέλ Βαλς, ο οποίος έλαβε εντολή να σχηματίσει «κυβέρνηση μάχης» για να εκπληρώσει το «φύλλο πορείας» που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος. Η ανακοίνωση του διορισμού του Βαλς ως πρωθυπουργού, ύστερα από παραίτηση του Ζαν Μαρκ Ερό, προκάλεσε έκπληξη στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δίχασε τους Σοσιαλιστές, δημιούργησε σφοδρές αντιδράσεις στους Πράσινους και στη ριζοσπαστική Αριστερά, επιφυλάξεις στη Δεξιά. Ο νέος πρωθυπουργός ξεκίνησε μαραθώνιες διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP, 61% των Γάλλων εγκρίνουν την επιλογή του Βαλς ως πρωθυπουργού, αλλά μόνον 33% θεωρούν ότι η κυβέρνησή του θα τα καταφέρει καλύτερα από την προηγούμενη.

 

Δημοφιλής… μειοψηφία

 

Αν ο Βαλς είναι δημοφιλής στους Γάλλους, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα παραμένει μειοψηφία. Συγκέντρωσε μόνο 5% στις προκριματικές εκλογές που ανέδειξαν ως προεδρικό υποψήφιο τον Ολάντ. Οι Πράσινοι υπουργοί Σεσίλ Ντιφλό και Πασκάλ Κανφέν παραιτήθηκαν γιατί δεν συμφωνούν με τη γραμμή του νέου πρωθυπουργού. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν κατήγγειλε την επιλογή «μιας προσωπικότητας που διχάζει την Αριστερά». Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος UMP Ζαν Φρανσουά Κοπέ εκτιμά ότι «ο ανασχηματισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα». Η Μαρίν Λε Πέν δήλωσε: «Αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος, δεν έχει κανένα σεβασμό για τις δημόσιες και ιδιωτικές ελευθερίες. Είναι ανησυχητική η τοποθέτησή του σε μια τόσο σημαντική θέση».

 

Τα ΜΜΕ αναφέρονται στους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο Ολάντ να διορίσει πρωθυπουργό τον Βαλς και στους στόχους της νέας κυβέρνησης. «Μανουέλ Βαλς, επικίνδυνο στοίχημα για τον Ολάντ. Εμπρός στην έκταση της ήττας ο πρόεδρος αναγκάστηκε να διορίσει πρωθυπουργό τον πιο δημοφιλή υπουργό», αναφέρει η «Λε Μοντ». «Ο Ολάντ διόρισε τον Βαλς επικεφαλής μιας «κυβέρνησης μάχης» με κίνδυνο να δυσαρεστήσει την πλειοψηφία», γράφει η εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

 

Στις αναλύσεις των ΜΜΕ επισημαίνεται ότι ο Βαλς συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα, είναι χαρισματική προσωπικότητα, επικοινωνιακός, νέος και φιλόδοξος ηγέτης, δημοφιλής στους οπαδούς της Κεντροδεξιάς. Ο Ολάντ τον επέλεξε γιατί όφειλε να δείξει στον λαό ότι κατανόησε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Δεν είχε άλλες επιλογές, ήταν υποχρεωμένος στη συγκεκριμένη φάση να πάρει το ρίσκο. Χρειαζόταν μια νέα «ετοιμοπόλεμη ομάδα» για να υλοποιήσει το «σύμφωνο υπευθυνότητας» κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας.

 

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Βαλς είναι για τον Ολάντ ό,τι ήταν ο Σαρκοζί για τον Σιράκ και ο Ροκάρ για τον Μιτεράν.

 

Πρόκειται για δύο διαφορετικές προσωπικότητες που αναγκάζονται να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία προκειμένου να επιτευχθεί η επιβίωση της πλειοψηφίας. Τα ΜΜΕ τονίζουν ότι για τον Ολάντ είναι ριψοκίνδυνο να έχει ως πρωθυπουργό έναν δημοφιλέστερο από αυτόν πολιτικό, πιθανό μελλοντικό αντίπαλό του για την προεδρία.

 

Τελευταία ευκαιρία

 

Ο οικονομικός Τύπος υπογραμμίζει ότι ο Ολάντ αντιμετωπίζει άμεσα τη δαμόκλειο σπάθη των Βρυξελλών που ζητούν από τη Γαλλία αποτελέσματα το συντομότερο. Η αποτυχία μιας κυβέρνησης η οποία είναι ανίκανη να αντεπεξέλθει θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά στη χώρα, θέτοντας υπό κρίση την αξιοπιστία της, τον ρόλο της στην Ευρώπη, την ικανότητά της να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της, να μειώσει την ανεργία και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

 

Σχετικά με το πολιτικό προφίλ του Μανουέλ Βαλς οι αναλυτές τονίζουν ότι είναι ο πιο συμβατός υποψήφιος με το «σοσιαλδημοκρατικό» σύμφωνο υπευθυνότητας. Ως προεδρικός υποψήφιος το 2011 πρόβαλε την ανάγκη επανασύνδεσης των Σοσιαλιστών με τα λόμπι της οικονομίας, των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Το προεδρικό πρόγραμμα που ανέλαβε να προωθήσει ο Βαλς έχει πρωταρχικό στόχο την υλοποίηση του «συμφώνου υπευθυνότητας» ώστε να ενισχυθεί η οικονομία με μείωση φόρων στις επιχειρήσεις για να υπάρξουν περισσότερες προσλήψεις και περισσότερες επενδύσεις. Στο «φύλλο πορείας» της κυβέρνησης εγγράφεται και η «οικολογική μετάβαση», η προώθηση της πράσινης ενέργειας, για να είναι η Γαλλία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και την πυρηνική ενέργεια. Ο Ολάντ υπόσχεται μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα με το «σύμφωνο υπευθυνότητας» θα λειτουργήσει ένα «σύμφωνο αλληλεγγύης» που θα αφορά παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, αγοραστική δύναμη, με σταδιακή μείωση των φόρων και άμεση μείωση των εισφορών που πληρώνουν οι μισθωτοί.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=186718