- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αλαλούμ με τους τόκους καταθέσεων

06/04/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τεκμαρτούς φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα

 

Φορολογούμενος με εισόδημα λίγων ευρώ από τόκους θα φορολογηθεί με 10% για το ποσό αυτό και θα χρεωθεί με φόρο 10% επί του ελάχιστου ποσού τεκμηρίου των 2.500 ή των 3.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει φόρο 250-300 ευρώ

 

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

Δεν έχουν τελειωμό οι γκάφες του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλαγές και τις παλινωδίες σε μείζονα φορολογικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα ακόμα και φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα. Χαρακτηριστική περίπτωση, τα μπρος-πίσω της ηγεσίας του υπουργείου στο θέμα της φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων. Ενώ είχε προαναγγελθεί η θέσπιση ανωτάτου ορίου ύψους 250 ευρώ για τα ποσά των τόκων καταθέσεων που πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά από φέτος στις φορολογικές δηλώσεις, τελικώς η ρύθμιση δεν προχώρησε, υποχρεώνοντας τους φορολογούμενους να δηλώσουν τους τόκους από το πρώτο ευρώ.

 

Το πρόβλημα, ωστόσο, που δημιουργείται αφορά κυρίως τους φορολογούμενους οι οποίοι δεν διαθέτουν άλλα εισοδήματα παρά μόνο λίγα ευρώ από τόκους καταθέσεων.

 

«Εκμετάλλευση κεφαλαίου»

 

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για εισοδήματα που δεν διαθέτουν, καθώς θα φορολογηθούν για εισοδήματα από «εκμετάλλευση κεφαλαίου» με συντελεστή φόρου 10% και με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και όχι με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, με την έκπτωση των 2.100 ευρώ. Θα φορολογούνται βάσει τεκμηρίων, με συνολικό φορολογικό συντελεστή 15,5%, για τεκμαρτά εισοδήματα ανώτερα των 2.500 ευρώ, που θα μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ, οπότε θα καλούνται να πληρώνουν φόρους από 465 έως και 1.550 ευρώ! Οι φόροι αυτοί μάλιστα θα προσαυξάνονται περαιτέρω κατά 55% λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου. Οι επίμαχες ρυθμίσεις που οδηγούν σε υπέρογκους φόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα προβλέπουν ότι:

 

 Ολα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή, ακόμη και οι τόκοι από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, ανεξαρτήτως ποσού, πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Συγκεκριμένα, οι τόκοι από καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες πρέπει φέτος να δηλωθούν ξεχωριστά στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στους κωδικούς 667-668, ακόμα κι αν τα ποσά ανέρχονται σε μερικά λεπτά του ευρώ.

 

 Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος είναι χαμηλότερο του εισοδήματος που προσδιορίζεται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης, το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος θεωρείται εισόδημα της πηγής εκείνης από την οποία προέρχεται το δηλωθέν εισόδημα, οπότε φορολογείται και με την αντίστοιχη κλίμακα. Αν το -χαμηλότερο από το τεκμαρτό- δηλωθέν εισόδημα προέρχεται από «εκμετάλλευση κεφαλαίου» (π.χ. από ενοίκια, κινητές αξίες κ.λπ.), τότε και το τεκμαρτό φορολογείται ως εισόδημα από «εκμετάλλευση κεφαλαίου», με 10% από το πρώτο ευρώ. Αντιθέτως, αν το πραγματικό εισόδημα είναι μηδενικό, τότε ο φόρος επί του εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης υπολογίζεται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Συνεπώς, φορολογούμενος με εισόδημα λίγων ευρώ από τόκους θα φορολογηθεί με 10% για το ποσό αυτό και θα χρεωθεί με φόρο 10% επί του ελάχιστου ποσού τεκμηρίου των 2.500 ή των 3.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να καταβάλει φόρο 250-300 ευρώ.

 

Διάσταση απόψεων

 

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για το ζήτημα τόνισε ότι το πρόβλημα είναι εν γνώσει της ηγεσίας και θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική διάταξη σε ένα από τα επόμενα νομοθετήματα του υπουργείου. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα μόνο από τόκους θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και έτσι θα τους καλύπτει το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ που προκύπτει από την έκπτωση των 2.100 ευρώ. Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος του υπουργείου, αρμόδιος για το θέμα, δηλώνει αδυναμία προώθησης τέτοιας ρύθμισης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=187666