- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Υγεία για όλους» στις ΗΠΑ
07/04/14 ΚΟΣΜΟΣ
Χάρη στην επιμονή του Μπαράκ Ομπάμα για την εφαρμογή του νόμου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή Obamacare, περίπου 48 εκατομμύρια Αμερικανοί θα αρχίσουν σταδιακά να αποκτούν την περίθαλψη που σήμερα στερούνται
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
Οσοι θεωρούν ότι το αίτημα για καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί ξεπερασμένο λαϊκισμό, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ, την κοιτίδα του καπιταλισμού, μεταρρύθμιση της υγείας που προωθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρχίζει πλέον να υλοποιείται επίσημα.
Τουλάχιστον 7,1 εκατομμύρια Αμερικανοί δήλωσαν συμμετοχή στο νέο σύστημα υγείας, ξεπερνώντας τα τεχνικά προβλήματα που είχαν προκύψει με το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής και διαψεύδοντας τους απαισιόδοξους που προέβλεπαν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπιανε τον στόχο των εφτά εκατομμυρίων ενδιαφερομένων.
«Hρθε για να μείνει»
Αυτό τον αριθμό είχε ορίσει το περασμένο φθινόπωρο η διακομματική Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ως την ελάχιστη κρίσιμη μάζα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση.
«Η μεταρρύθμιση της υγείας ήρθε για να μείνει», δήλωσε με φανερή ικανοποίηση ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος από την προηγούμενη τετραετία είχε αναγάγει το ζήτημα της υγείας σε υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της εσωτερικής του πολιτικής. Χάρη στον νόμο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Affordable health Care Act) ή «Obamacare», περίπου 48 εκατομμύρια Αμερικανοί θα αρχίσουν σταδιακά να αποκτούν την περίθαλψη που σήμερα στερούνται. Είναι εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που δεν είναι αρκετά εύπορο για να αγοράσει μόνο του ένα ασφαλιστικό πακέτο, δεν ασφαλίζεται από την εργασία του -εφόσον υπάρχει-, αλλά ούτε και τόσο φτωχό ώστε να ενταχθεί στο δημόσιο πρόγραμμα Medicaid που προσφέρει περίθαλψη στους πιο φτωχούς κατοίκους.
Με το Obamacare η ασφάλιση γίνεται υποχρεωτική για όλους. Οι ιδιώτες καλούνται να επιλέξουν κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα και οι επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους και άνω θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλίζουν τους υπαλλήλους τους, διαφορετικά θα πληρώνουν πρόστιμο. Σε αυστηρότερο πλαίσιο μπαίνει και η λειτουργία (συχνά αυθαιρεσία) των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς δεν θα μπορούν πια, π.χ., να απορρίπτουν από τα ασφαλιστικά τους προγράμματα πολίτες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες επειδή είναι πιο «δαπανηροί». Επίσης, χάρη στη μεταρρύθμιση Ομπάμα, το πρόγραμμα Medicaid θα επεκταθεί σε μεγαλύτερα τμήματα του φτωχού πληθυσμού.
Το Obamacare, όσο «δειλό» και αν ακούγεται για τα δεδομένα αυτού που γνωρίζαμε κάποτε ως «ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας», δεν παύει να αποτελεί τομή για τις ΗΠΑ. Εξ ου και οι λυσσαλέες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι θεωρούν ότι η μεταρρύθμιση πλήττει την «ομαλή» λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών (το πρώτο τους μέλημα) και την ελεύθερη βούληση των πολιτών.
Μόλις ο νόμος Ομπάμα ψηφίστηκε το 2010, οι Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν έφεση. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός που τους επέτρεψε να βάζουν μικρές τρικλοποδιές με διάφορες ψηφοφορίες οι οποίες ανατρέπονταν στη συνέχεια από τη Γερουσία όπου υπερτερούν οι Δημοκρατικοί. Παράλληλα, δεν έλειψαν οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες πολιτειών που δήλωναν -και δηλώνουν- ότι το σύστημα Ομπάμα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στα δικά τους μέρη. Οι περιπέτειες από νομικής πλευράς έληξαν το καλοκαίρι του 2012, όταν το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι η μεταρρύθμιση Ομπάμα είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Οι πολιτικές περιπέτειες, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ. Τον Νοέμβριο θα γίνουν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.
Αντιδρούν οι Ρεπουμπλικάνοι
Αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να αλώσουν τη Γερουσία -σενάριο όχι απίθανο– τότε ο πόλεμος κατά της μεταρρύθμισης του προέδρου θα είναι ανελέητος. Πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με πολλά γκάλοπ, τάσσεται υπέρ του Obamacare.
«Ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς», έγραφε ο αρθρογράφος της Washington Post E.J. Dionne: «Θέλουμε ή δεν θέλουμε να καταβάλουμε την προσπάθεια και τα χρήματα που χρειάζονται για να αποκτήσουν όλοι οι Αμερικανοί ιατρική περίθαλψη; Αν η απάντηση είναι “ναι” -όπως θα έπρεπε-, ας κάνουμε από εδώ και στο εξής ό,τι καλύτερο μπορούμε».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=187956
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε