- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ζήλεψαν το «κριμαϊκό σενάριο»

09/04/14 ΚΟΣΜΟΣ

Οι «εξεγερμένοι» του Ντόνετσκ ανακοίνωσαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή τους το αργότερο μέχρι τις 11 Μαΐου και ζήτησαν την ανάπτυξη ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή τους, για προστασία

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Κηρύσσω τη δημιουργία του κυρίαρχου κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», διακήρυξε χθες ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών στην -κατά πώς φαίνεται κομβική για τις εξελίξεις- περιφέρεια αυτή της ανατολικής Ουκρανίας.

 

Κι έτσι, πριν καλά καλά συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την αιφνίδια αναζωπύρωση των αποσχιστικών «παθών» στην ανατολική περιφέρεια της χώρας -με τις ταυτόχρονες και λογικά όχι ασυντόνιστες καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στο Λουγκάνσκ και στο Χάρκοβο- οι «εξεγερμένοι» του Ντόνετσκ άνοιξαν τον «χορό» των περαιτέρω αποσχίσεων από τα ουκρανικά εδάφη.

 

Ανακοίνωσαν λοιπόν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή τους το αργότερο μέχρι τις 11 Μαΐου. Ζήτησαν την ανάπτυξη ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή τους, για προστασία. Κι άφησαν ανοιχτό το «παράθυρο» υποβολής αιτήματος προσάρτησης στη Μόσχα…

 

Εξοπλίζονται

 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το «εξεγερμένο» Λουγκάνσκ ανέφεραν ότι φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο αρχηγείο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφάλειας SBU, κατάσχοντας αδιευκρίνιστο αριθμό όπλων. Αντίθετα στο Χάρκοβο -όπως ανακοίνωσε μέσω facebook (!) ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσεν Αβάκοφ- το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης «απελευθερώθηκε πλήρως από τους αυτονομιστές», χωρίς να δώσει λοιπές διευκρινίσεις για την κατάσταση στο υπόλοιπο της πόλης…

 

Εχοντας αιφνιδιαστεί για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση του Κιέβου στέλνει εσπευσμένα τώρα υψηλόβαθμα στελέχη της στις ανατολικές περιφέρειες, προκειμένου να πείσουν τον τοπικό πληθυσμό για τα καλά της «πρόσδεσης» της χώρας τους στο «άρμα» του ΔΝΤ και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ -που λόγω των εξελίξεων ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Λιθουανία- απηύθυνε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα στον ουκρανικό λαό, προαναγγέλλοντας «αντιτρομοκρατικά μέτρα εναντίον όσων έχουν πάρει τα όπλα» και καταγγέλλοντας ότι «οι εχθροί της Ουκρανίας εφαρμόζουν το κριμαϊκό σενάριο», χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.

 

Αυτό ανέλαβε να κάνει ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, που επίσης αναγκάστηκε λόγω των εξελίξεων να ακυρώσει χθεσινή ομιλία του στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Βιέννη. Ετσι, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα ότι «εφαρμόζει σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό της τμήμα, που θα δώσει το έναυσμα για μια νέα ρωσική εισβολή επί του ουκρανικού εδάφους.

 

«Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», κατήγγειλε δημόσια ο Γιάτσενιουκ. Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η προεδρική υποψήφια στις εκλογές της 25ης Μαΐου, Γιούλια Τιμοσένκο -η οποία μετέβη εσπευσμένα χθες στο Ντόνετσκ για να καταγγείλει ότι οι αυτονομιστές «υποστηρίζονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας»- μέχρι και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου! «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές πληρώνονται και δεν είναι καν κάτοικοι της περιοχής», ανέφερε ο Τζέι Κάρνεϊ. «Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοιχτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία», προειδοποίησε, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με νέες κυρώσεις…

 

Ρωσικός κλοιός

 

Προφανώς, το χρονικό σημείο αναφοράς για το Κρεμλίνο είναι η 25η Μαΐου: ημέρα των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, που κατά τη Μόσχα δεν μπορούν να προηγηθούν της συνταγματικής μεταρρύθμισης στη χώρα. Μέχρι τότε, λοιπόν, το σίγουρο είναι ότι θα κυλήσει πολύ «νερό στο αυλάκι». Ηδη, ο ρωσικός κλοιός γύρω από τη χρεοκοπημένη ουκρανική οικονομία σφίγγει ολοένα και πιο πολύ. Η αναταραχή στα ανατολικά έχει αρχίσει πια να επηρεάζει την βιομηχανική «καρδιά» της χώρας, προκαλώντας νευρικότητα στο ΔΝΤ και στους ισχυρότατους ντόπιους ολιγάρχες. Χθες εν τω μεταξύ η ρωσική υπηρεσία προστασίας καταναλωτών ανακοίνωσε ότι διακόπτει αιφνιδιαστικά τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από 6 ουκρανικές επιχειρήσεις, επικαλούμενη παραβίαση των κανονισμών ασφαλείας.

 

Και το κυριότερο: λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έληξε το τελεσίγραφο της Gazprom προς το Κίεβο να αποπληρώσει μέρος των 2,2 δισ. των χρεών του από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου – η τιμή του οποίου έχει ήδη αυξηθεί από τον ενεργειακό κολοσσό κατά 40% από την 1η Απριλίου και αναμένεται να διπλασιαστεί από την 1η Μαΐου, βάσει του ουκρανικού μνημονίου με το ΔΝΤ κι ανεξαρτήτως από το πού θα γίνεται τελικά η εισαγωγή του. Μέχρι και χθες το βράδυ, η Gazprom δεν είχε διευκρινίσει ποια θα είναι τα αντίμετρα για την αδυναμία αποπληρωμής από πλευράς Κιέβου. Εάν αποφασίσει πάντως να κλείσει τις στρόφιγγες, δεν θα είναι μόνον η Ουκρανία που θα δεινοπαθήσει. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και τα σχέδια για εναλλακτική τροφοδοσία της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο από την Ευρώπη συνεχίζουν να «σκοντάφτουν». Κι αυτό όχι μόνον εξαιτίας των αντιρρήσεων της Gazprom, που έχει χαρακτηρίσει παράνομη την αλλαγή ροής στους αγωγούς με την Πολωνία, την Ουγγαρία και κυρίως τη Σλοβακία. Βασική αιτία είναι οι απαιτήσεις της ίδιας της Μπρατισλάβας, που δηλώνει μεν πρόθυμη για συνεργασία με το Κίεβο, ωστόσο αξιώνει την υπογραφή μνημονίου για την κατασκευή αγωγού και επενδύσεις 20 δισ. ευρώ μέσα στο διάστημα των επόμενων 10 μηνών από την χρεοκοπημένη Ουκρανία!

 

Υπό αυτή την έννοια, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, «αναλυτές εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι και τον επόμενο χειμώνα»! Και μπροστά σε αυτή την εφιαλτική προοπτική, πέρασε ασχολίαστη από τη διεθνή διπλωματία η χθεσινή είδηση από την ανατολική Κριμαία για τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Ουκρανού αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού από τα πυρά Ρώσου στρατιώτη: ο πρώτος που αναφέρεται στην αναίμακτη -κατά τα λοιπά- κατάληψη της χερσονήσου από τη «μητέρα Ρωσία»…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=188245