- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κόντρα για την έξοδο της χώρας στις αγορές

09/04/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποσό μεγαλύτερο των 2,5 δισ. ευρώ θα επιχειρήσει να αντλήσει αύριο (Πέμπτη) από την αγορά το υπουργείο Οικονομικών με το ομόλογο πενταετούς διάρκειας που πρόκειται να εκδοθεί. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει δεκτές και μεγαλύτερες προσφορές που ενδεχομένως να αυξήσουν το μέγεθος του συγκεκριμένου ποσού.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι το ετήσιο όφελος από την κίνηση αυτή θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ για τα έντοκα γραμμάτια, αν συγκριθεί με το υφιστάμενο κόστος που πληρώνει σήμερα το Δημόσιο. Παράλληλα, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκδοθεί ακόμα και ετήσιο έντοκο. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο το πρωί (ώρα Λονδίνου).

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Το  υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε σήμερα εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

H διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο (Πέμπτη) στο Λονδίνο, όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η JP Morgan και η Deutsche Bank, θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών.

Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών. Στη περίπτωση που καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας. Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική, που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο, είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, η απόδοση των πενταετών ομολόγων θα κυμαίνεται στο 5% με 5,25%.

Ένταση στην πολιτική σκηνή πυροδότησε η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων. Η συνολική ερμηνεία της αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει από τη γωνία στην οποία βρέθηκε με την υπόθεση Μπαλτάκου – Χρυσής Αυγής, με αντίτιμο νέα βάρη για την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε στημένη και ακριβή την έξοδο στις αγορές, προσθέτοντας ότι το φθινόπωρο έρχεται και νέο μνημόνιο με μέτρα της τάξης των 4-5 δισ.

«Δανείζονται με 5% αντί για το ισχύον 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ κάνουν την πιο ακριβή εκλογική καμπάνια, με δημόσιο χρήμα!» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θλίβεται που ολόκληρος ο κόσμος εκφράζει τον θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας» και πρόσθεσε: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας για τον πόνο τους. Η μιζέρια πάντως δεν αφορά την Ελλάδα».

Προεκλογικού χαρακτήρα προτεραιότητες εξυπηρετεί, σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, η «βεβιασμένη» κίνηση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές χρήματος. «Η έξοδος στις αγορές δεν πρέπει να υπακούει σε επικοινωνιακές ασκήσεις. Οφείλει να εντάσσεται σε μια σαφή και συγκροτημένη στρατηγική διαχείρισης του χρέους, έτσι ώστε να μην αυξάνονται τα επιτόκια αναχρηματοδότησης. Η συγκεκριμένη κίνηση, που εκδηλώνεται για περιορισμένο ποσό, γίνεται βεβιασμένα και εξυπηρετεί προτεραιότητες προεκλογικού χαρακτήρα. Άλλο έξοδος στις αγορές κι άλλο έξοδος από την κρίση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «επικοινωνιακή έξοδο», η οποία «δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η πατρίδα μας έχει γεμίσει εκατομμύρια ανέργους και φτωχοποιημένους συμπολίτες μας».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, δήλωσε σχετικά: «Άλλες χώρες πανηγυρίζουν για τις τεράστιες επενδύσεις και τις εξαγωγές τους, όπως π.χ. η Τουρκία που εξάγει οχήματα αξίας 20 δισ. Ευρώ ετησίως. Η απερχόμενη συγκυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι σχεδιάζει να βγει στη γύρα για δανεικά…»

Το παράδειγμα Ιρλανδίας – Πορτογαλίας

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες επέστρεψαν πέρυσι στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά την υπαγωγή τους σε προγράμματα οικονομικής βοήθειας από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, είδαν το κόστος δανεισμού τους να αποκλιμακώνεται θεαματικά στη συνέχεια. Οι πρώτες επιτυχείς εκδόσεις τους ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις οικονομίες τους και συνέβαλαν στην επιτυχία και των επόμενων εκδόσεων με χαμηλότερες αποδόσεις.

Η Ιρλανδία, που είχε μείνει εκτός αγορών από το 2010, διέθεσε πέρυσι τον Μάρτιο 10ετή ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ με απόδοση 4,15%. Ένα χρόνο μετά, στις 13 Μαρτίου 2014, προχώρησε σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων αξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία πούλησε με απόδοση χαμηλότερη από 3% (για την ακρίβεια 2,967%), ενώ η ζήτηση από τους επενδυτές ήταν υψηλότερη κατά 2,9 φορές από το δημοπρατηθέν ποσό. Συνέπεια αυτής της επιτυχούς έκδοσης ήταν και η σταθεροποίηση της απόδοσης των 10ετών ιρλανδικών τίτλων κοντά στο 3% στη δευτερογενή αγορά (σήμερα διαμορφώνεται στο 2,98%).

Η Πορτογαλία επέστρεψε πέρυσι τον Ιανουάριο στις αγορές – για πρώτη φορά από το 2011- με την έκδοση 5ετών ομολόγων, η απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε στο 4,89%. Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση της Λισαβόνας προχώρησε στην έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ με απόδοση 5,67%. Η ζήτηση των επενδυτών ήταν πολύ υψηλή για τους τίτλους αυτούς, φθάνοντας τα 10,2 δισ. ευρώ. Μετά από 9 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2014, η Πορτογαλία πούλησε και πάλι μέσω τραπεζών 10ετείς τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ, αλλά αυτή τη φορά με απόδοση σημαντικά χαμηλότερη (5,11%). Σήμερα, η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% (για την ακρίβεια 3,92%) από 6% που ήταν στις αρχές του 2013.

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=188450