- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Παράθυρο» στην ειρήνη ανοίγει ο Μαδούρο
10/04/14 ΚΟΣΜΟΣ
→Η ηγεσία της ενιαίας αντιπολιτευτικής συμμαχίας (MUD) -υπό την μεσολάβηση των Υπουργών Εξωτερικών της UNASUR- συναντήθηκε με την κυβέρνηση και συμφώνησε στην έναρξη διερευνητικού διαλόγου για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα
Της Χριστίνας Πάντζου
Απαντώντας στις κατηγορίες για βία και καταστολή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εξέπληξε τους δημοσιογράφους του «Guardian», όπως χαρακτηριστικά έγραψαν, δηλώνοντας σε αποκλειστική του συνέντευξη ότι, αντίθετα, είναι οπαδός της μη βίας, «λίγο χίπης και μποέμ», οπαδός του κινήματος της αντικουλτούρας, του Τζον Λένον και της ειρηνιστικής φιλοσοφίας και πρακτικής του. Δεν είναι βέβαια αυτή που έχει επικρατήσει στη Βενεζουέλα τους δύο τελευταίους μήνες.
Αλλά ο Μαδούρο, που από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει καλέσει την αντιπολίτευση στη δική του εκδοχή τού «Δώστε στην Ειρήνη μια Ευκαιρία», δρέπει τώρα τους πρώτους θετικούς καρπούς. Επειτα από εβδομάδες άρνησης, η ηγεσία της ενιαίας αντιπολιτευτικής συμμαχίας (MUD) -με τη μεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της UNASUR- συναντήθηκε με την κυβέρνηση και συμφώνησε στην έναρξη ενός διερευνητικού διαλόγου με τη συμμετοχή «ενός τρίτου αξιόπιστου μεσολαβητή καλής θέλησης» για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Σε αντίθεση με ό,τι έπραξαν οι άλλοι δύο πόλοι των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, δηλαδή η Καθολική Εκκλησία και η Fedecamaras (η Ενωση Βιομηχάνων που είχε συμμετάσχει στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Τσάβες), μέτοχοι εξαρχής της Εθνικής Διάσκεψης Ειρήνης, η πολιτική αντιπολίτευση δίστασε πολύ να δεχθεί αυτήν την πρόσκληση, ξέροντας ότι ισοδυναμεί με πρόκληση για το μέλλον της.
Αδυνατώντας να δώσει πνοή σε κάποιου είδους «βενεζουελάνικη άνοιξη» ή να συγκεντρώσει μια κρίσιμη μάζα ικανή να επιβάλει ατζέντα, η ηγετική ομάδα της MUD διαφοροποιείται από τις θέσεις των ακραίων που, συσπειρωμένοι γύρω από το κίνημα «Η Εξοδος», θέλουν τη σύγκρουση στους δρόμους και την παραίτηση της κυβέρνησης. Αποδεχόμενη την έναρξη ενός διαλόγου -που θα φανεί στο μέλλον πόσο ουσιαστικά θα προχωρήσει- επιλέγει να εμφανιστεί ως μια νηφάλια πολιτική δύναμη που αναζητά λύσεις στα προβλήματα, ακολουθώντας τις προτροπές για διάλογο της διεθνούς κοινότητας, από το Βατικανό ώς τις ΗΠΑ.
Αλλά αυτή η επιλογή βάθυνε το ρήγμα στους κόλπους της MUD, καταδεικνύοντας πόσο δύσκολη θα είναι η διαδικασία, αν τελικά ευοδωθεί. Ο γενικός γραμματέας της, Ραμόν Γκιγιέρμο Αβελέδο, προσερχόμενος στον διάλογο μίλησε για μια «πρώτη διερευνητική προσπάθεια», προσπαθώντας να καθησυχάσει μέρος της πληθώρας ετερογενών δυνάμεων της συμμαχίας.
Αλλά ήδη πέντε κόμματα, ανάμεσά τους και η Λαϊκή Βούληση του φυλακισμένου Λεοπόλδο Λόπες, διαφώνησαν κάθετα με τη στρατηγική της αποκλιμάκωσης της έντασης, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν εκπροσωπούνται πλέον από τη MUD». Τα δε κοινωνικά δίκτυα πλημμύρισαν από χαρακτηρισμούς όπως «προδότες» και «δωσίλογοι» για όσους τάσσονται υπέρ του διαλόγου και κατά των διαδηλώσεων.
Οσο για την κυβέρνηση, η θέση της γι' αυτές είναι ξεκάθαρη και ο Μαδούρο δεν έχασε την ευκαιρία να την επαναλάβει στον «Guardian»: «Οι διαδηλώσεις χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ για να ενορχηστρώσουν ένα “πραξικόπημα σε αργή κίνηση”, όπως έγινε στην Ουκρανία, και να βάλουν χέρι στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας». Η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα αποθέματα στον κόσμο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=188775
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε