- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Νέο σκάνδαλο με αποζημιώσεις
10/04/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ – Η τέως υπουργός Πολιτισμού έπαιρνε επίδομα δεύτερης κατοικίας αν και στο σπίτι αυτό ζούσαν οι γονείς της. Της ζητήθηκε να επιστρέψει αρχικά 45.000 και έπειτα από «έκπτωση», μόλις 5.800 στερλίνες
Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Με μεγάλη μου λύπη έχω αποφασίσει ότι θα πρέπει να υποβάλω την παραίτησή μου από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την προσωπική σας στήριξη, αλλά μου είναι ξεκάθαρο ότι η παρούσα κατάσταση αποσπά την προσοχή από το ουσιαστικό έργο που κάνει η κυβέρνηση για να γυρίσει τη χώρα». Αυτά αναφέρει στην εισαγωγή της επιστολικής της παραίτησης στον Βρετανό πρωθυπουργό η τέως, πλέον, υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Μαρία Μίλερ.
Η βουλευτίνα του Συντηρητικού Κόμματος αναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς τις τελευταίες μέρες δεχόταν έντονη κριτική για μια σειρά από θέματα που αφορούσαν τα έξοδα που έκανε την περίοδο 2005 – 2009.
Στις αρχές του Φλεβάρη μια ανεξάρτητη αρχή, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Μίλερ είχε κάνει κατάχρηση των προνομίων που της παρείχε το βρετανικό Κοινοβούλιο. Η τέως υπουργός, όπως δικαιούνταν, έπαιρνε επίδομα δεύτερης κατοικίας. Στο σπίτι αυτό όμως ζούσαν οι γονείς της. Ετσι της ζητήθηκε να επιστρέψει 45.000 στερλίνες.
Παρ’ όλα αυτά στις αρχές Απριλίου, μια άλλη επιτροπή του κοινοβουλίου, που αποτελούνταν κυρίως από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, μείωσε το ποσόν πάρα πολύ ρίχνοντάς το μόλις στις 5.800 στερλίνες.
Από τη μια η πολύ μεγάλη μείωση του ποσού και από την άλλη ο τρόπος με τον οποίο η ίδια αντιμετώπισε την ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου (κατηγορείται πως «δεν επέδειξε πνεύμα συνεργασίας») προκάλεσαν την οργή τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των μέσων ενημέρωσης.
Το ποτήρι ξεχείλισε όταν η Μίλερ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη Βουλή για τη συμπεριφορά της και το έκανε με τρόπο «άκρως αλαζονικό» όπως λένε οι επικριτές της. Είναι χαρακτηριστικό πως η απολογία της δεν διήρκεσε πάνω από 32 δευτερόλεπτα.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον αρχικά προσπάθησε να στηρίξει την υπουργό του όσο περισσότερο μπορούσε. Για περίπου μία εβδομάδα την κάλυπτε, υπογραμμίζοντας συνεχώς το έργο της. «Η Μαρία Μίλερ παραμένει στη θέση της και κάνει καλή δουλειά ως υπουργός Πολιτισμού» έλεγε όλες αυτές τις μέρες όσο πιο εμφαντικά μπορούσε. Αν και βουλευτές του κόμματός του είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και του ζητούσαν να αναθεωρήσει τη στάση του. Η πίεση έγινε εντονότερη όταν ακόμη και φιλικά προσκείμενα στο Συντηρητικό Κόμμα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν την Μίλερ να παραιτηθεί. Με αυτά και με τα άλλα την Τρίτη το βράδυ ο Κάμερον είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τη Μίλερ κι έτσι αυτή, χθες το πρωί, υπέβαλε την παραίτησή της.
Καταχρήσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτής του βρετανικού κοινοβουλίου κατηγορείται για κατάχρηση του δικαιώματος των βουλευτικών εξόδων. Το 2009 η εφημερίδα «Daily Telegraph» είχε αποκαλύψει ένα από τα «μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορία της χώρας», όπως το είχε χαρακτηρίσει ο Τύπος της εποχής. Περίπου 200 βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου είχαν κατηγορηθεί πως έπαιρναν αποζημιώσεις από τη Βουλή για δαπάνες που ουσιαστικά δεν δικαιούνταν. Το σκάνδαλο είχε δημιουργήσει ένα εξαιρετικά δυσμενές κλίμα για τους πολιτικούς εδώ στη Βρετανία, το οποίο με τη σειρά του βοήθησε στην άνοδο του ακροδεξιού Κόμματος της Ανεξαρτησίας UKIP, το οποίο τότε είδε τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει στα ύψη, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=188777
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε