- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ζεύξη Ρίου… Καστελίου

10/04/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εργολάβοι της γαλλικής εταιρείας Vinci έριξαν χθες «γέφυρα» προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

«Γέφυρες» προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και τον διαγωνισμό για τις νέες εγκαταστάσεις στο Καστέλι Ηρακλείου έριξαν χθες οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Το ενδιαφέρον της Vinci, που είναι η επικεφαλής των έργων της ζεύξης, για τα δύο προγράμματα έγινε σαφές κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με αφορμή τα δέκατα «γενέθλια» της γέφυρας. Η γαλλική εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία του κόσμου, συμμετέχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

 

Στροφή στα αεροδρόμια

 

«Η εταιρεία κάνει στροφή προς τα αεροδρόμια» είπε ο Π. Παπανικόλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Γέφυρας», που ενημέρωσε ότι η Vinci διαχειρίζεται ήδη όλα τα αεροδρόμια της Πορτογαλίας, έχει παρουσία στην Καμπότζη και σε άλλες χώρες, ενώ διαχειρίζεται εγκαταστάσεις με συνολική επιβατική κίνηση 40 εκατ. τον χρόνο. Αποκάλυψε ότι οι Γάλλοι είχαν προτείνει να ενταχθεί και το Ηράκλειο στα υπό ιδιωτικοποίηση περιφερειακά αεροδρόμια και ο ανάδοχος να αναλάβει μαζί το πακέτο της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα έργα στο Καστέλι να γίνουν με χωριστό διαγωνισμό, στον οποίο θα πάρουν μέρος.

 

Στα συν της νέας διεκδίκησης προβάλλουν τις ιδιαίτερα καλές επιδόσεις της γέφυρας. «Είναι το μόνο έργο που ολοκληρώθηκε πριν από το χρονοδιάγραμμα και χωρίς υπέρβαση στον προϋπολογισμό», τόνισε ο Π. Παπανικόλας και παραδέχτηκε ότι η κοινοπραξία ενδιαφέρεται να συνεχίσει να έχει τη διαχείριση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και μετά το 2039, οπότε λήγει η σύμβαση παραχώρησης.

 

Πάντως με κομψό τρόπο άφησαν να εννοηθεί ότι, σε περίπτωση που «στραβώσουν» τα σχέδιά τους για τα αεροδρόμια, θα ενεργοποιήσουν ρήτρες κατά του Δημοσίου το οποίο δεν φρόντισε να ολοκληρωθούν οι προσβάσεις στη γέφυρα. Οι αιτιάσεις αφορούν και τους δύο αυτοκινητόδρομους Κορίνθου-Πατρών και Αντιρρίου-Ιωαννίνων, που είναι εκτός χρονοδιαγραμμάτων και δεν είναι γνωστός ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων.

 

Τρία ήταν τα κύρια σημεία της αναλυτικής ενημέρωσης:

 

* Εφαρμόζονται εκπτωτικά πακέτα για Ι.Χ. και φορτηγά, με αποτέλεσμα οι συχνοί χρήστες να εξασφαλίζουν τιμές χαμηλότερες και από αυτές των φεριμπότ. Στην κατεύθυνση των χαμηλών διοδίων φαίνεται ότι λειτουργεί θετικά η σύμβαση του 1996, η οποία -όπως και στην περίπτωση της Αττικής οδού- προβλέπει ότι το έργο θα επιστραφεί νωρίτερα στο κράτος αν οι εργολάβοι εξασφαλίσουν απόδοση ιδίων κεφαλαίων 11,5%. Ανάλογη ρήτρα δεν υπάρχει στις συμβάσεις του 2007 για τους αυτοκινητόδρομους, όπου τα διόδια διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

 

* Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη συντήρηση της γέφυρας και έχουν διατεθεί 16,6 εκατ. ευρώ.

 

* Αυξήθηκαν οι μόνιμες θέσεις εργασίας κατά 22%, ενώ, παρά την οικονομική κρίση, δεν έγιναν μειώσεις μισθών.

 

Από τα τεχνικά στοιχεία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «συμπεριφορά» της γέφυρας στους σεισμούς. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν σε επιτάχυνση 0,48g που αντιστοιχεί σε δόνηση η οποία στατιστικά καταγράφεται κάθε 2.000 χρόνια. Τα ειδικά μπουλόνια απορρόφησης λειτούργησαν ώς τώρα μία φορά, στον σεισμό της Ανδραβίδας το καλοκαίρι του 2008, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι το έργο δεν επηρεάστηκε από τους πολύ μεγαλύτερους σεισμούς στη γειτονική Ναύπακτο και την Κεφαλονιά.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=188851