- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Nιετ» στο τελεσίγραφο

11/04/14 ΚΟΣΜΟΣ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη τόσο οι ένοπλοι καταληψίες, όσο και ο στρατός του Κιέβου. Από κοντά έτοιμοι να παρέμβουν 40.000 Ρώσοι στρατιώτες που, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, βρίσκονται στη μεθόριο, στα ανατολικά της Κριμαίας

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Με ενίσχυση των οδοφραγμάτων τους κι ένα ηχηρό «όχι» απάντησαν οι επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στη χθεσινή πρόταση του μεταβατικού προέδρου Τουρτσίνοφ για αμνήστευση, εφόσον οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία τερματιστούν άμεσα και οι ένοπλοι καταθέσουν πάραυτα τα όπλα. Κατά τους ρωσόφωνους καταληψίες -μεταξύ των οποίων, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, είναι και αρκετοί εμπειροπόλεμοι βετεράνοι των πολέμων σε Αφγανιστάν και Τσετσενία-, η πρόταση του Κιέβου ήταν λειψή και μεσοβέζικη, καθώς δεν περιελάμβανε ούτε μια λέξη για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με το ερώτημα της εγκαθίδρυσης μιας ομοσπονδίας.

 

Ετοιμοι για δράση

 

Ο χρόνος εν τω μεταξύ μετρά αντίστροφα για τη σημερινή λήξη του τελεσιγράφου, που έχει στείλει από προχθές το Κίεβο για τον τερματισμό των καταλήψεων, είτε ειρηνικά είτε ακόμη -εάν κριθεί απαραίτητο- και με την προσφυγή στη βία. Χθες πάντως, ώρες πριν παρέλθει η διορία -ανέφερε το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο μαρτυρίες- δυνάμεις του ουκρανικού στρατού είχαν ήδη φτάσει στο Ντονέτσκ, έτοιμες να αναλάβουν δράση…

 

Στην ίδια κατάσταση ετοιμότητας φέρονται ωστόσο να βρίσκονται και περίπου 40.000 Ρώσοι στρατιώτες, που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ είναι σήμερα διάσπαρτοι σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία. Προς απόδειξη δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα και σχετικές δορυφορικές φωτογραφίες, που σύμφωνα με τη Συμμαχία ελήφθησαν στο διάστημα μεταξύ 22 Μαρτίου και 2 Απριλίου, αλλά κατά τη Μόσχα χρονολογούνται στην πραγματικότητα από το περασμένο καλοκαίρι!

 

«Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κρίση στην Ουκρανία για να πετύχει τη συσπείρωση έναντι μιας κατά φαντασίαν εξωτερικής απειλής κατά χωρών-μελών του και να ενισχύσει τη ζήτηση για ένταξη στη Συμμαχία… στον 21ο αιώνα», σχολίασε με μια σκληρή ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα. Ενώ ο ίδιος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε ότι η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κοντά στα ρωσικά σύνορα, θα συνιστά παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ.

 

Βαριά διπλωματικά χαρτιά

 

Προφανώς σίγουρος πάντως ότι η λύση σε αυτήν την κρίση δεν θα είναι στρατιωτική, δίκην Γ′ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έριξε από χθες το πιο βαρύ «χαρτί» του στο διπλωματικό «τραπέζι». Κι έτσι, αφού πρώτα προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι η απόφαση για την προσάρτηση της Κριμαίας δεν ήταν προειλημμένη -ελήφθη κατόπιν μυστικών δημοσκοπήσεων του Κρεμλίνου, ανέφερε, που καταδείκνυαν την ισχυρή θέληση των κατοίκων της χερσονήσου για ένωση με τη Ρωσία- έστειλε χθες μία γεμάτη μηνύματα επιστολή στους ηγέτες 18 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας.

 

Με αυτήν, ο Πούτιν προειδοποιεί πλέον ανοιχτά ότι η χώρα του είναι πολύ πιθανόν να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, εφόσον το Κίεβο δεν αποπληρώσει τις οφειλές του στην κρατική Gazprom (ύψους 2,2 δισ. δολαρίων). Κι αυτό, πρόσθεσε, θα συνεπάγεται μοιραία τη μείωση των παραδόσεων και στην Ευρώπη! Για να αποφευχθεί λοιπόν αυτός ο «στραγγαλισμός» τής -ούτως ή άλλως εύθραυστης- οικονομικής ανάπτυξης της Γηραιάς Ηπείρου, ο Πούτιν ζητά τώρα την κατεπείγουσα έναρξη διαβουλεύσεων, σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Ενέργειας, με αντικείμενο «συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας» και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

 

Φυσικά, «η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην προσπάθεια», τονίζει, πλην όμως «όχι μονομερώς, αλλά επί ίσοις όροις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». «Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στον συντονισμό συγκεκριμένων μέτρων», τονίζει με νόημα στην επιστολή του ο Πούτιν.

 

«Καταδικάζουμε την προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως μέσο πίεσης κατά της Ουκρανίας», ήταν η πρώτη αντίδραση της Ουάσινγκτον, διά στόματος της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο, πίσω στην Ευρώπη, ο προβληματισμός πια περισσεύει…

 

Ενεργειακές τρίπλες

 

Ηδη, ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, της βασικής χώρας δηλαδή που θα μπορούσε, βάσει του σχεδιασμού των Βρυξελλών, να τροφοδοτήσει εναλλακτικά με φυσικό αέριο την Ουκρανία, ζήτησε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της χώρας του, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Μπρατισλάβα και θα πληρωθεί για την εξυπηρέτηση, αλλά και δεν θα βρεθεί κατηγορούμενη για αθέτηση των συμβολαίων της με την Gazprom.

 

«Πατώντας» πάνω σε αυτές τις ευρωπαϊκές αμφιταλαντεύσεις, εν τω μεταξύ, η Μόσχα «χόντρυνε» από χθες κι άλλο το «παιχνίδι». Κι έτσι, σε ένα έμμεσο, πλην σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, η (θυγατρική της Gazprom) πετρελαϊκή Gazprom Neft ανέφερε ότι λαμβάνει θετικά μηνύματα από τους πελάτες της στην Ασία για την προοπτική οι πληρωμές τους να γίνονται σε ευρώ, αντί του αδιαμφισβήτητου μέχρι σήμερα παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, του αμερικανικού δολαρίου!

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=189080