- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η Στέγη έχει τη δική της γκράφιτι ιστορία
11/04/14 ART,ΘΕΜΑ,ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους στριτ άρτιστ της Αθήνας είχε αποτέλεσμα σαράντα από αυτούς να πάρουν στα χέρια τους κάθε χώρο του ιδρύματος, τοίχους, κολόνες και δάπεδο του εκθεσιακού χώρου, και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα, ο καθένας με το στιλ του πνεύματος και της τέχνης
Της Μαρίνας Κουβέλη
Μπορείς να κλείσεις την τέχνη του δρόμου σε ένα κτίριο; Μπορούν να λειτουργήσουν τα μεγάλα γκράφιτι σε εσωτερικούς χώρους; Μπορεί κάποιος να «φυλακίσει» το ελεύθερο πνεύμα των νέων παιδιών που επί χρόνια ασχολούνται με τη street art; Μπορεί ο τοίχος ενός εκθεσιακού χώρου να έχει την ίδια δύναμη με ένα εγκαταλειμμένο σπίτι;
Πολλές απορίες θα μας λυθούν απόψε το βράδυ (στις 9 μ.μ.) που στη Στέγη εγκαινιάζεται με ένα μεγάλο πάρτι η έκθεση «No Respect: Graffiti και street art». Σαράντα Ελληνες καλλιτέχνες (graffiti & street artists), που εδώ και χρόνια δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο αστικό τοπίο, ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης και δημιούργησαν πρωτότυπα έργα έχοντας στη διάθεσή της την ίδια ακριβώς έκταση. Σχήματα και πρόσωπα. Λέξεις και αφηρημένα σχέδια. Χιούμορ αλλά και ρεαλισμός. Εργα γεμάτα χρώμα αλλά και ασπρόμαυρα μας προκαλούν να γνωρίσουμε επιτέλους καλύτερα τους ανθρώπους που δίνουν χρώμα, ζωντάνια και χαρακτήρα στους τοίχους της πόλης.
«Δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε αν μπορεί να κλειστεί το γκράφιτι σε ένα κτίριο, διότι ο ρόλος των εκθέσεων δεν είναι πάντα ίδιος με αυτόν της τέχνης αυτής καθεαυτήν. Μπορεί το δείγμα να είναι λίγο ωραιοποιημένο, αλλά παραμένει πολύ χαρακτηριστικό των προσώπων και των τάσεων που πρωταγωνιστούν στον χώρο», μας λέει ο Think. «Αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα της Στέγης γιατί θεώρησα ότι είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν πρέπει να ενοχοποιείται η οργανωμένη στέγαση του γκράφιτι. Καταλαβαίνω την επιφύλαξη κάποιων συναδέλφων, που αντιδρούν στις πρωτοβουλίες εμπορικού χαρακτήρα. Αλλά η έκθεση στη Στέγη είναι μια πρωτοβουλία με στόχο κυρίως να γνωριστούμε με το κοινό της πόλης». Ο ίδιος ασχολείται με το γκράφιτι εδώ και 13 χρόνια. Το πρώτο του έργο το έφτιαξε σε ένα σχολείο της γειτονιάς του. Για τη Στέγη, παρέα με τον Bilos, έχουν ετοιμάσει ένα έργο με αναφορές στο διαφορετικό υπόβαθρο και τις κοινές τους ανησυχίες. «Ο Bilos προέρχεται από τον χώρο των κόμικς κι εγώ της αρχιτεκτονικής. Ετσι, εγώ χρησιμοποιώ έντονη γεωμετρία κι εκείνος κυρίως την καμπύλη. Μπλέκοντας αυτά τα δύο φτιάξαμε ένα έργο που απεικονίζει μια σύνθεση γραμμάτων, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται εικόνες από την καθημερινότητα μιας πόλης: μπαλκόνια, air condition, σκυλιά, κλειστά δωμάτια», συμπληρώνει ο Think.
Ανατρεπτική ακόμα και στον τρόπο στησίματός της, η διοργάνωση θα μας δείξει τα σαράντα έργα επάνω στους τοίχους, τις κολόνες, το δάπεδο του εκθεσιακού χώρου, ακόμα και σε αυτοκίνητα που έχουν ήδη τοποθετηθεί μέσα σε αυτόν.
Καθένας, λοιπόν, από τους 40 street artists βρήκε διαφορετικό πεδίο έκφρασης. «Κάπως έτσι λειτουργώ και στον δρόμο. Ο χώρος, το περιβάλλον, η τοποθεσία, οι διπλανές παραστάσεις, τα μεγέθη των τοίχων είναι που καθορίζουν κάθε φορά το έργο», παραδέχεται ο Simek. Ξεκίνησε να κάνει γκράφιτι πριν από 15 χρόνια στη Χαλκίδα, άφησε το στίγμα του σε πόλεις του εξωτερικού, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Τα έργα του, επηρεασμένα από το επάγγελμα του γραφίστα, δεν έχουν συγκεκριμένες εικόνες ούτε και πρόσωπα. Οσο για το έργο που θα δούμε στη Στέγη, «υπήρχε σαν σχέδιο στο μυαλό του, αλλά δεν είχε ώς τώρα βρει τον κατάλληλο χώρο».
Η Αθήνα, θεωρεί ο ίδιος, είναι ένας παράδεισος για τους γκραφιτάδες. «Ξέρετε, παλαιότερα είχαμε πολλές αντιδράσεις: ο κόσμος μάς έβριζε, μας φώναζαν, η αστυνομία μάς κυνηγούσε. Η σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης, όμως, άλλαξε τις εντυπώσεις. Πλέον σε αυτό το βομβαρδισμένο τοπίο της κρίσης είναι σαν να μας ζητάνε να δώσουμε μιαν άλλη νότα στην πόλη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει στο άλλο άκρο: τα γκράφιτι έγιναν τόσο μόδα, που ακόμα και οι γκαλερί συνειδητοποίησαν τη σημασία της παρέμβασης του γκράφιτι στην πόλη και μας ανοίγουν τις πόρτες των αιθουσών τους».
* INFO: Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαριλένας Β. Καρρά (καλλιτεχνική διευθύντρια Εικαστικών της Στέγης), θα είναι ανοιχτή ώς τα μέσα Ιουλίου. Στον χώρο θα προβάλλονται βίντεο από το making of των έργων. Καθημερινά 12.00- 21.00. Είσοδος ελεύθερη.
…………………………………………………………………………………………………………………..
«Simec: «Οι πόλεις της κρίσης περιμένουν από μας μια άλλη νότα»
Παλαιότερα ο κόσμος μάς έβριζε, η αστυνομία μάς κυνηγούσε. Η σημερινή εικόνα της εγκατάλειψης, όμως, άλλαξε τις εντυπώσεις. Πλέον σε αυτό το βομβαρδισμένο τοπίο της κρίσης είναι σαν να μας ζητάνε να δώσουμε μια άλλη νότα στην πόλη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει στο άλλο άκρο: τα γκράφιτι έγιναν τόσο μόδα που ακόμα και οι γκαλερί συνειδητοποίησαν τη σημασία της παρέμβασής τους στην πόλη και μας ανοίγουν τις πόρτες των αιθουσών τους.
* Οι street artists που συμμετέχουν με έργα τους:
Achilles, Aiva, Alex Martinez, Apset, ARMS173 – ATH1281, Billy Gee, Bilos, BIZ 360, Cacao Rocks, Dokos Dimitris, DON40, EX!T, Ezion, Fola Crew, Fors, Ikear, Jasone, Kert, Linardaki- Parisot, Nar, Noble Rot, RTMONE, SAME84, Senor, SHK CREW, Shuen, Sinke, STMTS, Theopsy, This is opium, WD, Yiakou, Zamie, Zek, Zofos, Τhink, Simek.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=189089
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε