- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Καλά τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά με… αδυναμίες

11/04/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Έχουμε καλά πανεπιστήμια, καλούς καθηγητές , καλούς φοιτητές που δεν έχουν να φοβηθούν τον ανταγωνισμό, αλλά η ανοργανωσιά των τελευταίων 20 ετών δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Γι αυτό απαιτείται 'απεξάρτηση' από την κρατικοδίαιτη κουλτούρα από τα ιδεολογήματα της δεκαετίας του ’80. Το κύρος και η βιωσιμότητα του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου απαιτεί αξιολόγηση και σύγκριση».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, για την εξωτερική αξιολόγηση και την ακαδημαϊκή πιστοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που πραγματοποίησε η ΑΔΙΠ.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Ευάγγελος Κουφουδάκης, ο οποίος δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για την αξιολόγηση, ανέφερε: «Ήρθαν οι αξιολογητές από το εξωτερικό και περίμεναν ότι θα συναντήσουν το χάος. Αντίθετα είδαν ότι τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα λειτουργούν ικανοποιητικά, έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα το ανθρώπινο δυναμικό τους και οι όποιες αδυναμίες τους μπορούν να θεραπευτούν αρκεί να υπάρχει σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «πήραμε αποφάσεις που καθιστούν τα Ιδρύματά μας ανταγωνιστικά», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δύο ετών. Επίσης, υπογράμμισε ότι «σήμερα όμως κάνουμε ακόμα ένα βήμα παραπάνω. Σας παρουσιάζουμε την επόμενη δράση, την ακαδημαϊκή πιστοποίηση των προγραμμάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ».

Σε σχέση με τους «αιώνιους» φοιτητές, ο υπουργός δήλωσε πως «ορισμένοι πρυτάνεις και άλλοι λαϊκίζουν. Προχωρούμε με την διαγραφή στο τέλος του 2014 των αιωνίων, ουσιαστικά ανενεργών φοιτητών. Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ έχουν διάρκεια ορισμένη, υποχρεώσεις και δικαιώματα».

 

Απάντηση Μυλόπουλου στα περί «λαϊκισμού των πρυτάνεων»

Η παραπάνω φράση του υπουργού Παιδείας, έφερε την αντίδραση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, υπογράμμισε τα εξής:

«Ο υπουργός, σε μια εκδήλωση παροιμιώδους αναλγησίας απέναντι στους φοιτητές και τις οικογένειές τους που δοκιμάζονται από τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, επαναφέρει την απόφαση της κυβέρνησης να διαγράψει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, όλους τους φοιτητές που ξεπέρασαν το ανώτατο όριο σπουδών, όπως αυτό ορίζεται από το νόμο.

Προφανώς επιδιώκει να επαναφέρει την Ελλάδα στην αλήςτου μνήμης εποχή, όταν σπούδαζαν μόνον οι εύποροι και αποκλείονταν από τη γνώση και άρα και από την ανάπτυξη, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών.

Θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι εξ αιτίας της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, πολλοί φοιτητές μας σήμερα αναγκάζονται να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα και πολλοί δεν έχουν καν τα μέσα να ζήσουν και να σπουδάσουν μακρυά από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά τις σπουδές τους. Τι λέει σε αυτά τα παιδιά η κυβέρνηση και ο κ. Αρβανιτόπουλος; Ότι όσοι τα υποστηρίζουν, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, είναι λαικιστές;»

 

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=189289