- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ναυτική παράδοση

13/04/14 Nησίδες

Οσες νησιώτικες πολιτείες κι αν έχεις επισκεφθεί, το καλωσόρισμα της Σύμης δεν θα το ξεχάσεις ποτέ! Δυόμισι χιλιάδες αρχοντικά ποζάρουν με τον πολύχρωμο νεοκλασικισμό τους στους γύρω λόφους. Σαν συμπαγές τείχος από εκατοντάδες αρχιτεκτονικά στολίδια μοιάζει ο οικιστικός ιστός που αγκαλιάζει το μικρό λιμάνι και αναδεικνύει τη Σύμη σε αρχόντισσα της Δωδεκανήσου, σε μια από τις πιο γοητευτικές γωνιές της Μεσογείου!

 

Πάσχα, η περιφορά του «καμένου»

 

Τη Μεγάλη εβδομάδα οι νοικοκυρές θα βάψουν τα κόκκινα αυγά και θα φτιάξουν τα λαμπριάτικα παραδοσιακά κουλούρια (αυγοκούλες, αμωνιακένα, ζαχαρένια ) ενώ τα βουτυρένια θα τα κρεμάσουν στις καρναλές (κλαδί όπου κρέμαγαν τα κουλούρια).

 

Παλαιότερα το χαρμόσυνο σύνθημα των κωδωνοκρουσιών της πρώτης Ανάστασης, το Μ. Σάββατο το πρωί, δινόταν με βροντερό τρόπο από το κανονάκι της Παναγιάς του Κάστρου (το οποίο έκρυβαν οι Συμιακοί από τους Ιταλούς). Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, την Ανάσταση του Χριστού αναγγέλλουν τα βεγγαλικά, από τις διάφορες ενορίες, που διασταυρώνονται στον ουρανό. Τα παλιά χρόνια πριν από το Πάσχα στις εκκλησίες έβγαζαν δίσκο για να συγκεντρωθούν χρήματα με σκοπό να παραγγείλουν τα πυροτεχνήματα από την Τεργέστη, τη Σμύρνη, τον Πειραιά. Αργά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται το κάψιμο του Ιούδα. Παλαιότερα παρέες με όργανα περιέφεραν το ομοίωμα του κακού της ιστορίας στα σοκάκια της Σύμης και έβγαζαν δίσκο για τον «καμένο». Σήμερα η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από τον Δήμο Σύμης, στην κεντρική πλατεία του Γιαλού, με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και ορχήστρες που παίζουν αιγαιοπελαγίτικους σκοπούς, ενώ ακολουθούν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.

Μη χάσετε

 

Ολοι συνωστίζονται στην προκυμαία. Εκεί που δένουν τα πλεούμενα πάλλεται ζωηρά η καθημερινότητα του νησιού. Στην άκρη της προβλήτας δεσπόζει το ρολόι (1884). Μπροστά του ορθώνεται το άγαλμα του μικρού Ψαρά -«το Μιχαλάκι» των ντόπιων-, έργο του γλύπτη Βαλσάμη. Θα χαζέψετε τα καΐκια στον παλιό ταρσανά στο Χαράνι να παλεύουν με τη σκουριά και την αλμύρα. Θα παζαρέψετε όστρακα και σφουγγάρια στα μαγαζιά του λιμανιού. Αργότερα θα τραβήξετε για μακροβούτια και… καραφάκια στο Πέδι, το παραθαλάσσιο επίνειο της Σύμης. Το απόγευμα με τη δροσιά θα σκαρφαλώσετε τη «Στράτα Καλή» με τα 375 σκαλοπάτια μέχρι την καρδιά της πρωτεύουσας, το παραδοσιακό Χωριό. Στην πλατεία Λαϊκού Συλλόγου πραγματοποιούνται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Σύμης. Σε μικρή απόσταση βρίσκονται το αρχοντικό Πετεινάκη και στη συνοικία Λιενί το Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στην τετραώροφη οικία του Χατζηαγαπητού (κτίσμα του 1742). Με εκδρομικό σκάφος ή οδικώς, θα φθάσετε έως το νοτιότερο άκρο του νησιού όπου δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι του Πανορμίτη, ένας από τους πιο δημοφιλείς τόπους προσκυνήματος του Αιγαίου.

 

………………………………………………………………………………………………………..

Πού θα μείνετε

Γιαλός: «Iapetos village» 22460-72777, www.iapetos-village.gr, «Νηρεύς» 22460-72400, www.nireus-hotel.gr, «Αλίκη» 22460-71665, www.hotelaliki.gr, «Οδύσσεια» 22460-72642, www.symi-odyssia.gr, «Οπερα House» 22460-72034, www.symioperahouse.gr

Χωριό: «Χωριό» 22460-71800, «Fiona» 22460-72088, www.fionahotel.com

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=189414