- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η έξοδος στις αγορές δεν… συγκίνησε τα Ταμεία
13/04/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Των Μάριου Χριστοδούλου, Κώστα Τσάβαλου
Την πλάτη στα ελληνικά ομόλογα γύρισαν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, όπως ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, που μετά το μεγάλο «κούρεμα» το οποίο υπέστηκαν με το PSI+ φυσάνε πλέον και το γιαούρτι… Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα, ανήμερα της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Αθήνα, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας τα επόμενα χρόνια είναι τεράστιες και το χρέος υπερβολικά υψηλό.
Η δημοπρασία
Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την ακτινογραφία με τα αποτελέσματα της προχθεσινής δημοπρασίας. Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 4% της μερίδας αυτών των επενδυτών έδειξε ενδιαφέρον για το 5ετές ομόλογο αφήνοντας πίσω τους τις παλιές καλές εποχές. Τότε που η Ελλάδα έβγαινε για δανεικά στις διεθνές αγορές και τα ασφαλιστικά ταμεία από Αμερική, Αυστραλία, Νορβηγία, Σουηδία και Κίνα αγόραζαν με τη μία τους ελληνικούς δεκαετείς τίτλους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το μεγα- λύτερο μέρος των κεφαλαίων άντλησε το ελληνικό Δημόσιο από τα hedge funds, με την έκδοση να συγκεντρώνει το 33% αυτών των επενδυτών, ενώ σε ποσοστό συμμετοχής για τις τράπεζες διαμορφώθηκε στο 14%. Το 31% των ομολόγων ή 910 εκατ. διατέθηκαν στην Ευρώπη, το 47% στο Ηνωμένο Βασίλειο (1,410 δισ.), το 15% στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το 7% ή 210 εκατ. έκδοσης διατέθηκε σε επενδυτές στην Ελλάδα. «Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε ενδιαφέρον από διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες και άλλους επενδυτές» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα ανέκτησε πλέον πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων και θέτει ένα μέσο σημείο 5ετίας στην καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων». Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο για το 5ετές ομόλογο των 3 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 4,95% και οι τόκοι που πρέπει να πληρώσει ο προϋπολογισμός στα επόμενα πέντε χρόνια φτάνουν στα 742,5 εκατ. ευρώ. Μία μέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων βρέθηκαν σε ανοδική τροχιά. Το 10ετές σημείωσε άνοδο 4 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,018%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έφτασε στο 5,13%.
Σίγουρη θεωρείται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μία νέα έξοδος στις χρηματαγορές το επόμενο διάστημα, εκτός και αν τα επιτόκια καθιστούν απαγορευτική μία τέτοια κίνηση.
Το αρχικό σχέδιο
Αλλωστε το αρχικό σχέδιο, που όμως δεν είδε το φως της δημοσιότητας, ήθελε την Ελλάδα να βγαίνει για μεγαλύτερα δανεικά στις αγορές, κοντά στα 6 με 7 δισ. ευρώ, αλλά κάποιες ψύχραιμες φωνές κοντά στον πρωθυπουργό τον συμβούλευσαν ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η έκδοση να μην ξεφύγει πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Ανάλογο μήνυμα έστειλε χθες και η Fitch, σημειώνοντας στην έκθεσή της «ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν και δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο διατηρήσιμη είναι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές». Από την πλευρά του το ΔΝΤ υποστηρίζει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές βοηθήθηκε από τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και από το γεγονός ότι το Eurogroup δεσμεύτηκε τον Νοέμβριο του 2012 για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εάν η χώρα παρουσίαζε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=189486
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε