- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τρέχοντας και γράφοντας για να να γλιτώσουν την απόλυση
28/01/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Σιγή ιχθύος από το υπουργείο, αλλά τα σενάρια δίνουν και παίρνουν: Θα περάσουν από τρία επίπεδα αξιολόγησης, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «φακέλωμα», συνέντευξη και γραπτό τεστ. Δεν θα έχουν σταθερό τόπο εργασίας, αλλά θα μετακινούνται συνεχώς όπου υπάρχουν ανάγκες… από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη!
Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Από μικροσκόπιο θα περάσουν 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι για να μη χάσουν τις θέσεις τους με την αξιολόγηση τριών επιπέδων που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με Γάλλους τής task force. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Φεβρουάριο ώστε η αξιολόγηση να ξεκινήσει τον Μάρτιο. Eπίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν ακόμη και από το υπουργείο τηρούν σιγήν ιχθύος, ωστόσο κυκλοφορούν συγκεκριμένα σενάρια.
Η νομοθετική ρύθμιση θα συμπεριλαμβάνει τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού με ζητούμενο τη μετακίνηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. «Η αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις» λέει στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Σπανού, αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.
Η αξιολόγηση θα αφορά αρχικά τους εργαζόμενους στον στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία τους εργαζόμενους σε δημόσιους φορείς. Το πρώτο επίπεδο της αξιολόγησης προβλέπει τη δημιουργία ενός προσωπικού φακέλου για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Θα εξετάζονται τα τυπικά προσόντα, όπως πτυχία και γνώση ξένων γλωσσών, ενώ θα υπολογίζονται και άλλες ικανότητες όπως η συμμετοχή σε σεμινάρια, επιμορφωτικά προγράμματα, η χρήση Η/Υ κ.λπ. Υπάλληλοι που έχουν δηλώσει πτυχία-«μαϊμού» θα έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυση, καθώς θα πρόκειται για ψευδή βεβαίωση προς την υπηρεσία.
Στο δεύτερο επίπεδο της αξιολόγησης θα λαμβάνει χώρα η «χαρτογράφηση» των ικανοτήτων. Εκεί οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να περάσουν από γραπτό τεστ (προσαρμοσμένο ανά επίπεδο εκπαίδευσης-ειδικότητα, με τη βοήθεια Η/Υ και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ) και συνέντευξη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει βαθμολόγηση των τυπικών προσόντων και του προσωπικού φακέλου του κάθε εργαζομένου. Τα αποτελέσματα στο δεύτερο επίπεδο θα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην τοποθέτηση των δημοσίων υπαλλήλων σε συγκεκριμένο περίγραμμα θέσης, με το οποίο θα μπορούν να μετακινούνται στοχευμένα προς τις διάφορες υπηρεσίες εφόσον καλύπτουν τις απαιτήσεις.
Οσοι δεν τα καταφέρνουν στην αξιολόγηση θα οδηγούνται στη διαθεσιμότητα και θα βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην οριστική απόλυση. Στη συνέχεια κάθε υπουργείο θα ορίσει υπαλλήλους ως ελεγκτές του παραγόμενου έργου, ώστε να προσδιορίσουν τους ετήσιους στόχους για το 2014. Το τρίτο επίπεδο αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο 2014 και θα έχει σχέση με τη μέτρηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, ώστε να εξακριβωθεί εάν οι υπάλληλοι και οι οργανικές μονάδες συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Αυτό ενδέχεται να θέσει υπό ακόμα περισσότερη πίεση τους δημόσιους λειτουργούς καθώς σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων μπορεί να απειληθούν εκ νέου με διαθεσιμότητα και απόλυση.
Από τη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, όπως και οι μετακλητοί υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν θα περάσουν από εξετάσεις, ενώ διαφορετική μέθοδος αξιολόγησης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τους γενικούς διευθυντές, τους εργαζομένους με μεγάλη προϋπηρεσία, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και τα σώματα ασφαλείας.
«Με τις νέες οργανικές δομές των υπουργείων δεν προκύπτουν αρκετές κενές θέσεις κι αυτό θα φέρει απολύσεις» προειδοποιεί η Δέσποινα Σπανού. «Σαν να μην έφτανε αυτό, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έχουν σταθερό τόπο εργασίας και θα πρέπει να μετακινούνται συνεχώς έχοντας ως φόβητρο το ενδεχόμενο της απόλυσης» συνεχίζει, ενώ δηλώνει αντίθετη στα γραπτά τεστ: «Είναι απαράδεκτο άνθρωποι που έχουν πτυχία, άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και έχουν επιτύχει στο ΑΣΕΠ να καλούνται να δώσουν γραπτές εξετάσεις με το άγχος να χάσουν τη θέση τους». Ακόμη διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις και για την τοποθέτηση ελεγκτών παραγόμενου έργου σε κάθε υπηρεσία: «Δεν μπορεί να υπάρξει αντικειμενικός έλεγχος, γιατί οι επιμέρους υποθέσεις που έχουν να διεκπεραιώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους».
Προβλήματα όμως θα προκαλέσει και η παγίωση της κινητικότητας στο Δημόσιο, που φαίνεται να αποτελεί τελικό στόχο του προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο οι υπάλληλοι θα μετακινούνται εύκολα από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες, χωρίς πολλές φορές να λαμβάνονται υπόψη γεωγραφικά ή προσωπικά κριτήρια και υπό τον φόβο να χάσουν την εργασία τους. Ετσι ένας χαμηλόμισθος υπάλληλος των 800 ευρώ θα καλείται να οργανώνει νοικοκυριά ανά την ελληνική επικράτεια, χωρίς να εξετάζεται το εάν μπορεί να το αντέξει οικονομικά…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=18970
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε