- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Η Αθήνα θα σταματήσει να συνεργάζεται μετά την τελευταία δόση»

22/04/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ντόιτσε Μπανκ Τόμας Μάιερ ισχυρίζεται ότι τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλαδα χάθηκαν

 

ΤΟΜΑΣ ΜΑΙΕΡΟι πιστωτές δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα, τα λεφτά που δόθηκαν χάθηκαν και ένα «κρυφό» τρίτο πακέτο βοηθείας βρίσκεται προ των πυλών, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Τόμας Μάιερ.

 

Σε συνέντευξή του στο Focus Online, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank τόνισε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων έχει πια αλλάξει καθώς η ελληνική κυβέρνηση «έχει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό της, και δεν χρειάζεται νέο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της».

 

Υπογράμμισε έτσι ότι «με το που θα λάβει την τελευταία δόση η Αθήνα θα πάψει να συνεργάζεται με τους πιστωτές της». «Η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας… Ο ζήλος των Ελλήνων δεν ήταν ποτέ μεγάλος για την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων… Στο μέλλον θα δούμε ότι αυτές δεν θα εφαρμοστούν καθόλου», συμπλήρωσε.

 

Είπε ακόμη ότι η περίπτωση της Ελλάδας έχει περάσει από το σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή και ότι «θα έπρεπε να είχαμε αφήσει τους Ελληνες στην τύχη τους όταν κατέστη σαφές ότι το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει επίδραση». «Ομως οι χώρες της ευρωζώνης αποφάσισαν το αντίθετο και τώρα μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε ένα θαύμα… Οι χώρες της κρίσης θα είναι για πολλά χρόνια εξαρτημένες από την ΕΚΤ».

 

Ο senior fellow στο Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης υποστήριξε επίσης ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό και μη βιώσιμο. «Θα πρέπει να γίνει κάτι, όμως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν στους φορολογούμενους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο. Ολα παραπέμπουν σε ένα κρυμμένο τρίτο πακέτο βοήθειας», απεφάνθη ο Μάιερ.

 

Απέδωσε την πρόσφατη επιτυχημένη έξοδο στις αγορές στη στήριξη της ΕΚΤ και στο γεγονός ότι «τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα στην Ευρώπη που προσφέρουν κέρδος».

 

Τέλος προειδοποίησε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί αφού σε καμιά από τις προβληματικές χώρες τα δημοσιονομικά δεν είναι καθησυχαστικά. «Το ποσοστό του χρέους έχει αυξηθεί, η ανάπτυξη είναι αδύναμη, ο αποπληθωρισμός προκαλεί αύξηση της πραγματικής αξίας του χρέους… Η κρίση βρίσκεται απλά σε ύφεση εξ αιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ» κατέληξε.

 

Μπ.Μιχ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=191486