- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πεθαίνοντας στο Γιαρμούκ

22/04/14 ΚΟΣΜΟΣ

Eκτός από τα καθημερινά θύματα των συγκρούσεων και τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, είναι και οι νεκροί-ζωντανοί, οι πολιορκημένοι στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ της Δαμασκού -πολύ κοντά στο προεδρικό οχυρό του Ασαντ- πάνω-κάτω 18.000 ψυχές, των οποίων τα τρόφιμα υπολογίζεται ότι τελείωσαν ανήμερα το Πάσχα. Καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει παραδοθεί εδώ και 10 ημέρες σε αυτούς τους ανθρώπους, που αργοπεθαίνουν, όντας αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο σχεδόν επί 18 μήνες.

 

Υποσιτισμός

 

«Είναι χωρίς προηγούμενο για έναν πληθυσμό που βρίσκεται υπό την αιγίδα μας να υποβάλλεται σε αυτή την ταπεινωτική, άθλια απελπισία, με αυτό τον τρόπο, την ώρα που η κατάσταση απαιτεί άμεση ανταπόκριση. Χωρίς αυτήν η ανθρωπιά όλων μας τίθεται σοβαρά σε αμφισβήτηση», είπε σε απόγνωση στον Observer ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ (UNRWA). «Είναι προσβολή για όλους μας σε μια πρωτεύουσα χώρας-μέλους του ΟΗΕ γυναίκες να πεθαίνουν στη γέννα λόγω έλλειψης ιατρικής βοήθειας, να υπάρχουν περιστατικά υποσιτισμού μεταξύ βρεφών και οι άνθρωποι να τρώνε ζωοτροφές για να επιβιώσουν».

 

Ακόμα όμως και οι ζωοτροφές εξαντλήθηκαν. Κάποτε φάρος της στήριξης της Δαμασκού προς τον σκοπό των Παλαιστινίων, το Γιαρμούκ είναι τώρα ένα γκρεμισμένο κουφάρι, μόνο συντρίμμια. Ο ΟΗΕ λέει ότι πρέπει να παραδίδονται κάθε ημέρα τουλάχιστον 700 πακέτα τροφίμων, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να συντηρήσει 5 έως 8 ανθρώπους. Εχει καταφέρει, όμως, να παραδίδει κατά μέσο όρο περίπου 100 από τις αρχές του χρόνου και οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, που το καθεστώς αρνείται να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας και οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν αρχίσει πάλι τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Νέα έγγραφα των υπηρεσιών του ΟΗΕ, που δημοσίευσε το περιοδικό Foreign Policy, δείχνουν να στηρίζουν τις καταγγελίες ότι ο Ασαντ χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου: είναι κρίσιμες οι ελλείψεις σε τρόφιμα σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών -όπως στην παλιά πόλη της Χομς που δέχεται ανηλεή συνεχή επίθεση επί έξι μήνες- και οι δείκτες του υποσιτισμού έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

 

Ανθρωπιστική τραγωδία

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας -σε «ομηρία» από τις φιλικές προς τον Ασαντ ψήφους των μονίμων μελών του Ρωσίας-Κίνας κι επομένως αδύναμο να παρέμβει- ενημερώθηκε γι’ αυτήν τη διαρκή τραγωδία από την αρμόδια συντονίστρια των επιχειρήσεων αρωγής Βαλερί Αμος: περισσότερα από 9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Συρία χρειάζονται συνεχή ανθρωπιστική βοήθεια και 240.000 βρίσκονται σε καθεστώς πολιορκίας, με καθόλου ή ελάχιστη πρόσβαση στα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

 

Ε.Π.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=191505