- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΑΤΖΕΝΤΑ

22/04/14 ART,ΑΤΖΕΝΤΑ,ΘΕΜΑΤΑ

Solo performance για τις «Βάκχες»

 

Πρεμιέρα απόψε για το έργο «Εργασία Βάκχες» από την ομάδα «θΘ», στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη (Κασσάνδρου 91–93, τηλ. 2310-278587). Πρόκειται για μια solo performance βασισμένη στις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, αποτέλεσμα της συνεργασίας ενός ηθοποιού, ενός εικαστικού, ενός μουσικού και μιας σχεδιάστριας μόδας. Ενας ηθοποιός επί σκηνής αφηγείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου τραγικού, σε μια παράσταση που περιλαμβάνει στοιχεία από το σωματικό και αφηγηματικό θέατρο, τον χορό, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική και το τραγούδι. Η ιδέα, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία είναι του Ανδρέα Κωνσταντίνου. Μουσική: Κωστής Λιολιόπουλος. Σκηνικά/Art επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλίδης, Κοστούμια: Ελεάνα Θαλασσούδη, Φωνητικά: Χριστίνα Χριστοδούλου, Photography and Graphic design: Mike Rafail.

 

Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 27 Απριλίου (ώρα έναρξης στις 21.00, εισιτήριο 10€). Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.projectbacchae.com και στα τηλέφωνα: 2310-676066, 6942293112.

 

……………………………………………………………….

 

Βραδιά ποίησης στο Polis Art Café

 

Το περιοδικό «Φρέαρ» έχει γενέθλια ενός έτους και τα γιορτάζει με ποίηση και μουσική. Απόψε διοργανώνει ποιητική βραδιά με τον Σλοβένο ποιητή Βένο Τάουφερ. Μαζί του διαβάζουν ποιήματά τους οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιώργος Χουλιάρας, Αννα Γρίβα, Δημήτρης Αγγελής. Ποιος είναι ο Βένο Τάουφερ; Ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής, o Βένο Τάουφερ (φωτ.) (1933) θεωρείται μαζί με τους Ντάνε Ζάγετς και Γκρέγκορ Στρινίτσα ένας από τους τρεις κορυφαίους ποιητές του σλοβενικού μοντερνισμού και από τους μαχητικότερους ποιητές που αντιστάθηκαν στην πολιτιστική πολιτική του τιτοϊκού καθεστώτος. Κατά τη διάρκεια της σλοβενικής Ανοιξης (1988-1990) συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την ανεξαρτησία και τον εκδημοκρατισμό της Σλοβενίας. Από το 1990 ώς το 1995 υπήρξε σύμβουλος στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας του και σήμερα είναι πρόεδρος της Ενωσης Σλοβένων Συγγραφέων. Το 1996 τιμήθηκε με το βραβείο Πρεσέρεν, το σημαντικότερο στη Σλοβενία, για τη συνολική του προσφορά στα Γράμματα. Εχει μεταφράσει μερικούς από τους σημαντικότερους ποιητές (ανάμεσά τους τον Ελιοτ, τον Πάουντ και τον Καβάφη). Στην ποίησή του χρησιμοποίησε την τεχνική τού κολάζ, της παρωδίας και των υπαινιγμών για να σχολιάσει την πολιτική πραγματικότητα, ενώ από τη δεκαετία του 1970 και εξής ο πειραματισμός του προχώρησε ακόμη περισσότερο μεταμορφώνοντας την ίδια την ποιητική γλώσσα και το παράδειγμά του ακολούθησαν οι νεότεροι ποιητές – κατ’ εξοχήν ο Τομάζ Σαλαμούν. Ο Τάουφερ έγραψε και θεατρικά έργα, γνωστότερο από τα οποία είναι «Ο Οδυσσέας και ο γιος του ή Ο κόσμος και το σπίτι», όπου ενσωματώνει αποσπάσματα από την Οδύσσεια. Απόψε στο Polis Art Cafe (στο αίθριο πάνω από τη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, στις 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, τηλ 210-3249588).

 

…………………………………………………………………………………………

 

«Απρίλιος 2014 – Μέρες Βιβλίου» στο Παιδικό Μουσείο

 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με θέμα «Απρίλιος 2014 – Μέρες βιβλίου» και πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενα βιβλίο, πολλές αναγνώσεις» σήμερα το πρωί. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου και με εργαλεία διάφορες εικόνες από αντικείμενα, τοπία και πίνακες ζωγραφικής, τα παιδιά δημιουργούν μια ιστορία. Στη συνέχεια συζητούν και πειραματίζονται με διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης της δικής τους ιστορίας. Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στην υποδοχή του μουσείου την ίδια ημέρα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια: 10.15-11.00 για παιδιά 4-6 χρόνων, 11.15-12.00 για παιδιά 7-12 χρόνων, 12.15-13.00 για παιδιά 4-6 χρόνων (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ: 210-3312995). Θυμίζουμε επίσης ότι το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, οικογένειες και αποκλειστικά για παιδιά καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=191561