- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αντιευρωπαϊκή υστερία

23/04/14 ΚΟΣΜΟΣ

Οι «απροκάλυπτα ξενοφοβικές, στα όρια του ρατσισμού» αφίσες της καμπάνιας του Νίγκελ Φάρατζ φέρνουν το UKIP σε τροχιά νίκης στις ευρωεκλογές

 

Το βρετανικό κράτος πληρώνει πάνω από 26.000 ευρώ ετησίως στη Γερμανίδα σύζυγό του Νίγκελ Φάρατζ, την οποία έχει προσλάβει ως ιδιαιτέρα γραμματέα του

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

Οι προεκλογικές αφίσες του Κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, που από σήμερα φιγουράρουν σε πολλές γωνιές της Βρετανίας, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εδώ στη Βρετανία. Από πολλούς θεωρούνται «απροκάλυπτα ξενοφοβικές, στα όρια του ρατσισμού». Τέσσερις είναι οι βασικές γιγαντοαφίσες της καμπάνιας, με δύο κυρίως στόχους: τους μετανάστες και το «κράτος των Βρυξελλών».

 

Μία από αυτές δείχνει έναν Βρετανό εργάτη να ζητιανεύει στον δρόμο. Δίπλα ακριβώς η λεζάντα γράφει: «Η ευρωπαϊκή πολιτική στην πράξη. Οι Βρετανοί εργαζόμενοι έχουν πληγεί βάναυσα από τη χωρίς όρους φθηνή εργασία». Η δεύτερη απεικονίζει ένα χέρι με προτεταμένο τον δείκτη και δίπλα γράφει «26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ψάχνουν για δουλειά. Και ποιων τις δουλειές κυνηγούν;» Η τρίτη δείχνει μια βρετανική σημαία που καίγεται και από πίσω ξεπροβάλλει η σημαία της Ε.Ε. Η λεζάντα λέει: «Ποιος πραγματικά κυβερνά αυτή τη χώρα; Το 75% των νόμων γίνονται στις Βρυξέλλες». Ενώ η τέταρτη, που είναι χωρισμένη στα δύο, στη μια μεριά έχει μια φωτογραφία Βρετανών που επιστρέφουν από την δουλειά τους στριμωγμένοι στο λεωφορείο και ακριβώς δίπλα παρουσιάζει έναν Ευρωπαίο πολιτικό να κάθεται άνετα μέσα σε ταξί. Η λεζάντα σε αυτή την περίπτωση, έξυπνα δομημένη, γράφει: «Η καθημερινή σου καταπίεση… χρηματοδοτεί τη διάσημη ζωή του». Λίγο πιο κάτω, υπογραμμίζει πως «Το Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνει 55 εκατ. στερλίνες ημερησίως για την Ε.Ε. και τους ευρωκράτες».

 

Σε όλες τις αφίσες στη δεξιά μεριά τους επαναλαμβάνεται το μόνιμο μότο του κόμματος. «Πάρτε πίσω τον έλεγχο της χώρας μας. Ψηφίστε UKIP στις 22 Μαΐου». Η προεκλογική αυτή καμπάνια θα στοιχίσει περίπου 2 εκατ. ευρώ.

 

Οσοι επικρίνουν τις αφίσες, από τη μια πολιτικοί αντίπαλοι και από την άλλη πολλοί αναλυτές, κάνουν λόγο για «αφίσες με ρατσιστικό περιεχόμενο.» Ο Φάρατζ, με τη σειρά του, απαντά πως «αυτές δεν απεικονίζουν τίποτα άλλο παρά μόνο τη σκληρή πραγματικότητα».

 

Υψηλή δημοτικότητα

 

Οπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι βέβαιο, πως το κόμμα του βρίσκεται σε τροχιά νίκης. Από τη μια η δημοτικότητά του που βρίσκεται στο ζενίθ, ειδικά μετά τα δύο πρόσφατα δημόσια ντιμπέιτ με τον αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, και από την άλλη τα πρόσφατα γκάλοπ. Ετσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICM, αν γίνονταν αύριο οι ευρωεκλογές, ναι μεν θα κέρδιζαν οι Εργατικοί με 30%, το Κόμμα Ανεξαρτησίας όμως θα ερχόταν δεύτερο, με ποσοστό 27%. Οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον θα έπαιρναν μετά βίας 22%. Είναι αξιοσημείωτο πως, σε παρόμοια δημοσκόπηση του YouGov πριν από περίπου ένα μήνα, το UKIP ερχόταν και πάλι δεύτερο, με ποσοστό 26%. Τότε, όμως, η διαφορά με το κόμμα των Συντηρητικών ήταν μόλις τρεις μονάδες. Γεγονός που δείχνει πως, αν συνεχίσει την ανοδική πορεία του, δεν αποκλείεται στις εκλογές του Μαΐου, να καταλάβει ακόμη και την πρώτη θέση.

 

Βέβαια, όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί πως το βρετανικό κράτος πληρώνει πάνω από 26.000 ευρώ ετησίως στη Γερμανίδα σύζυγό του καθώς την έχει προσλάβει ως ιδιαιτέρα γραμματέα του. Ο ίδιος υποστηρίζει πως «κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά, καθώς χρειάζεται να δουλεύει πάρα πολλές ώρες». Οι επικριτές του όμως τον κατηγορούν –και δικαίως– για υποκρισία. Παράλληλα, αίσθηση έχει προκαλέσει η κατηγορηματική άρνησή του να συνεργαστεί με τη γαλλική Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές, υποστηρίζοντας ότι έχει διαφορετικούς στόχους.

 

Το ανησυχητικό είναι, όπως υποστηρίζει και το περιοδικό «Economist», πως σε αυτές τις ευρωεκλογές τα αντιευρωπαϊκά κόμματα μπορεί να διπλασιάσουν τις θέσεις τους μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και το ερώτημα φυσικά είναι τι θα κάνουν με τόση δύναμη.

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=191802