- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στη δίνη του χρέους Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία

23/04/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τέσσερις χώρες καλούνται να πληρώσουν φέτος, μόνο για τόκους, 130 δισ. ευρώ! Μεγαλώνει το χάσμα Βορρά-Νότου στην ευρωζώνη: τα κράτη του πρώτου εξυπηρετούν τα δάνεια με το 3,5% των δημόσιων εσόδων τους, τα κράτη του δεύτερου με το 10%

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Επιεικώς προεκλογικά «μπαλαμούτια» φαίνεται να αποτελούν οι… ιστορίες επιτυχίας, το πρόσφατο σόου των επιτυχημένων εξόδων στις αγορές και οι κεραυνοβόλοι έρωτες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας με τα ομόλογα-σκουπίδια των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, μαζί και της Ελλάδας. Οι πληγές που άφησε η κρίση χρέους στις χώρες της ευρωπεριφέρειας παραμένουν βαθιές και, αν κάτι δεν αλλάξει ριζικά, αυτές θα συνεχίσουν για πολλά ακόμη χρόνια να είναι δέσμιες του χρέους τους και των τόκων εξυπηρέτησής τους.

 

Την αλήθεια αυτή διαπιστώνει όχι το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά η… «Financial Times», που έκατσε και ανέλυσε τα στοιχεία που παρέθεσε το ΔΝΤ στην τελευταία του εξαμηνιαία έκθεση «World Economic Outlook».

 

Η σύγκριση

 

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα συνέκρινε προβλέψεις του Ταμείου για το συνολικό ετήσιο έλλειμμα και το πρωτογενές έλλειμμα – από το οποίο εξαιρούνται οι τόκοι του δημόσιου χρέους. Διαπίστωσε ότι παρά την αισθητή μείωση των αποδόσεων των ομολόγων τους, παρά τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους του δανεισμού τους στους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία θα κληθούν να πληρώσουν φέτος μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων των δανείων τους πάνω από 130 δισ. ευρώ.

 

Ποσό τεράστιο, που στερεί τους αναγκαίους πόρους για τη στήριξη των δικτύων κοινωνικής προστασίας, για επενδύσεις και ανάπτυξη, και κρατά τις οικονομίες αυτών των χωρών καθηλωμένες για χρόνια. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, πρέπει να πληρώσει φέτος για τόκους 7,3 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά τις συνολικές τις δαπάνες για παιδεία και είναι περίπου ίσο με όσα ξοδεύει για την υγεία.

 

Η ανάλυση της «F.T.» διαπιστώνει ότι το δανειακό βάρος που οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης καλούνται να εξυπηρετήσουν είναι περίπου τριπλάσιο από αυτό των υπόλοιπων χωρών. Το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους «τρώει» κάθε χρόνο κατά μέσο όρο το 10% των δημόσιων εσόδων τους. Για κάθε ευρώ που εισπράττουν οι κυβερνήσεις τους δηλαδή, τα δέκα λεπτά κατευθύνονται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Αντίθετα, το αντίστοιχο βάρος που επωμίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους τους οι υπόλοιπες 13 χώρες της ευρωζώνης είναι –κατά μέσο όρο– μόλις 3,5%.

 

Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η διαφορά μεταξύ της περιφέρειας και των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης δεν κλείνει. Προβλέπεται αντίθετα ότι θα μεγαλώσει στα επόμενα πέντε χρόνια. Αποτέλεσμα της αδύναμης ανάκαμψης των οικονομιών τους, των σημαντικών ελλειμμάτων που εμφανίζουν ακόμη στους προϋπολογισμούς τους είναι να αυξάνεται το κονδύλι που καταβάλλουν κάθε χρόνο για τόκους, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

 

Πολιτικό πρόβλημα

 

«Ακόμη κι αν αρχίσουμε να βλέπουμε το ποσοστό του χρέους αυτών των χωρών να σταθεροποιείται ή να να υποχωρεί, θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό και αυτό σημαίνει ότι οι χώρες αυτές θα είναι πολύ ευάλωτες σε μελλοντικά σοκ», τονίζει ο οικονομικός αναλυτής της Citi, Ebrahim Rahbari, συμπληρώνοντας ότι «τα υψηλά επίπεδα χρέους και η οικονομική εξαθλίωση είναι ξεκάθαρα πολιτικό πρόβλημα».

 

«Θα είναι δύσκολα τα πράγματα για πολλά χρόνια» συμφωνεί από την πλευρά του ο Antonio Garcia Pascual της βρετανικής Barclays προσθέτοντας ότι «αν ο κόσμος δεν αρχίσει να συζητά δραστικές λύσεις -αποτελεσματικές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις από τη μια πλευρά ή αναδιάρθρωση του χρέους από την άλλη- αυτά τα χρέη θα εμποδίζουν την ανάπτυξη και θα περιορίζουν τις δαπάνες του Δημοσίου τα επόμενα χρόνια».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=191881