- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τρίτος… βαλκανικός πόλεμος
24/04/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαίνεται η προεκλογική αντιπαράθεση για Θράκη και μειονότητα, με αφορμή την υπόθεση της Σουλεϊμάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν το μειονοτικό κόμμα
Του Νίκου Σβέρκου
«Η Ν.Δ. τσαλαβουτάει σε βρόμικα νερά, επιχειρώντας να ξεπλύνει τις δικές της αμαρτίες», είναι το σχόλιο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας το «μικροπολιτικό σίριαλ» που χτίζεται γύρω από τα μειονοτικά θέματα της Θράκης. Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου απέπεμψε από το τοπικό περιφερειακό ψηφοδέλτιό της τον Αχμέτ Κουρτ, που μεταξύ άλλων είχε μιλήσει θετικά για το μειονοτικό ευρωψηφοδέλτιο, και υπενθυμίζει τις σχέσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τον Τούρκο υπερεθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Για «αποθέωση της επικίνδυνης ανευθυνότητας» κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντάς τους «διχαστική τάση» που ρίχνει «νερό στον μύλο ακροδεξιών, εθνικιστικών επιδιώξεων» και διευκολύνει «σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου, όπως εκδηλώνονται και με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές».
Επίθεση σε ΜΜΕ
Η Κουμουνδούρου έστρεψε τα βέλη της κατά ορισμένων ΜΜΕ που «αναδεικνύονται ως άξιοι συμπαραστάτες των κυβερνητικών κομμάτων σε αυτήν την επίθεσή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε ότι οι τελευταίοι που μπορούν να τον κατηγορήσουν «είναι οι εκπρόσωποι της εθελόδουλης κυβέρνησης των δανειστών, εκείνοι που έχουν μάθει να σκύβουν το κεφάλι και να μη λογαριάζουν τους Ελληνες πολίτες και τα συμφέροντα της χώρας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι «δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες», αλλά κρατά «στάση ευθύνης που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής». Ο δε Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας στην εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., δήλωσε ότι ο «ακροδεξιός λόγος» της Ν.Δ. του κ. Σαμαρά ουσιαστικά «αναγνωρίζει στους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας ρυθμιστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας μας». Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Χριστόπουλος, του οποίου την απομάκρυνση από το ευρωψηφοδέλτιο ζήτησε η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, επανέλαβε ότι «ζήτημα Λωζάννης δεν τέθηκε και δεν τίθεται», διευκρινίζοντας ότι «οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη “φιλόξενη” αγκαλιά του τουρκικού προξενείου».
Αναφορικά δε με την κατευναστική δήλωση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούσαν ότι η «ακροδεξιά και μικροπολιτική αντιμετώπιση του μειονοτικού θέματος από τη Συγγρού δημιουργεί σοβαρά πολιτικά προβλήματα στη Ν.Δ.», ενώ δεν απέκλειαν και νέες τοποθετήσεις από μετριοπαθή στελέχη της Ν.Δ.
Εν τω μεταξύ, η τοπική οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ξεκαθαρίσει του λόγους απόσυρσης της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Σε σκληρή ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η συγκεκριμένη υποψηφιότητα «δεν ήταν τόσο αθώα» καθώς και ότι «άνθρωποι της μειονότητας, όπως η Σουλεϊμάν Σαμπιχά (Ρομά), λειτουργούν ως τα θύματα της πολιτικής του προξενείου». Αφού περιέγραψε δε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το μειονοτικό, η οργάνωση σημείωσε ότι η Σουλεϊμάν Σαμπιχά «προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα, αλλά και στην πλειονότητα» και της καταλόγισε συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και το Δίκτυο 21, «μαύρες χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ», «πολιτικό σουλάτσο» σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΠΑΣΟΚ, και «επαφές με τον Αμερικανό πρόξενο».
Στο δαιδαλώδες «σίριαλ» προστέθηκε όμως και η αποπομπή του Αχμέτ Κουρτ από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος είχε φωτογραφηθεί με ηγέτες κομμάτων της Τουρκίας, ανάμεσά τους και με τον εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ είχε μιλήσει με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για το τοπικό μειονοτικό ψηφοδέλτιο. Ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησαν με τον Αχμέτ Κουρτ ζητώντας εξηγήσεις για τις θέσεις του και του ξεκαθάρισαν ότι δεν συνάδει η ιδιότητα υποψηφίου της Αριστεράς με την τοποθέτησή του. Ο Αχ. Κουρτ δεν φάνηκε να μεταπείθεται, οπότε του ζητήθηκε να παραιτηθεί από το ψηφοδέλτιο, όπως και έπραξε.
Επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν ότι η τοπική οργάνωση είχε εκδώσει σκληρή ανακοίνωση όταν επισκέφτηκε ο Μπαχτελί τη Θράκη, μιλώντας για «εθνικιστικούς κύκλους, ένθεν κακείθεν». Κύκλοι της Κουμουνδούρου επισήμαναν μάλιστα ότι τον Τούρκο υπερεθνικιστή είχαν υποδεχτεί βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Φαΐκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές της Ν.Δ. Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου, και του ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάν. Επιπρόσθετα ανέδειξαν το γεγονός ότι ο Χασάν Χασάν, αντιπρόεδρος της νεολαίας Ροδόπης της Ν.Δ. και υποψήφιος με τον συνδυασμό που στηρίζει η Συγγρού, και ο Οντέρ Μουμίν, υποψήφιος Περιφερειακός συμβούλος της Ν.Δ., επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, όπου συνεχάρησαν τον πρόεδρο του κόμματος Μουσταφά Αλή Τσαβούς για τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές και ευχήθηκαν επιτυχία.
Αυτοκριτική από Βίτσα
Το ακανθώδες ζήτημα πάντως προκάλεσε προβληματισμό στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, με τον γραμματέα Δημήτρη Βίτσα να δηλώνει αυτοκριτικά «Στο Κόκκινο» ότι «κάνουμε αστοχίες και λάθη, όμως μαθαίνουμε από αυτά». Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας «Αυγή», στο οποίο ετέθη το ερώτημα «ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας-Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά;». Η εφημερίδα σημείωνε μάλιστα ότι η επιλογή της Σαμπιχά Σουλεϊμάν «προσέβαλε τις αξίες της Αριστεράς και την αντίληψη περί της δημοκρατικής κοινωνίας και χώρας».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=192115
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε