- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της – Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

28/04/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Οι λέξεις-κλειδιά για τις επερχόμενες αλλαγές που θα επιβάλει η τρόικα των δανειστών μας στο ασφαλιστικό σύστημα υπάρχουν στην Τέταρτη Εκθεση Αξιολόγησης του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας και δείχνουν το εύρος των ανακατατάξεων που έρχονται.

 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της να μιλά για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όπως αναγράφεται «στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος», ωστόσο επισημαίνει ότι παραμένουν αρκετές αβελτηρίες στο σύστημα. Για την Κομισιόν με τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που έχουν γίνει από το 2010 (οι οποίες έχουν εξαθλιώσει τους συνταξιούχους ενώ παράλληλα έχουν καταπατήσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) έχουν αναθεωρηθεί βασικές παράμετροι. Ωστόσο, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συνταξιοδοτικό σύστημα ακόμη και σήμερα παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένο και στηρίζεται στην αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των υφιστάμενων ελλειμμάτων.

 

Μείωση παροχών, αύξηση εισφορών

 

Οπως επισημαίνει, οι συνταξιοδοτικοί κανόνες μεταξύ των διαφόρων ομάδων διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό τις συντάξεις [η Κομισιόν κάνει λόγο για αδικίες τονίζοντας ότι υφίσταται ανάγκη για περαιτέρω εξορθολογισμό του συστήματος (δηλαδή μείωση των παροχών και αύξηση των εισφορών μέσω της αύξησης του χρόνου παραμονής των ασφαλισμένων στην εργασία τους με συνέπεια την καταβολή εισφορών)]. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και να υποστηριχθεί η προσφορά εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση, με βάση την Τέταρτη Εκθεση Αξιολόγησης του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας, δεσμεύεται ότι θα λάβει μέτρα για τη συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών ώστε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη συμβατότητα με τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου έχει από πριν δεσμευτεί ότι θα μειώσει και άλλο τις συντάξεις και θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε να μην προσθέτει δημοσιονομικά βάρη στον κρατικό κορβανά. Αυτό θα γίνει, όπως αναφέρει η Κομισιόν, μέσω της αποκατάστασης της ισορροπίας των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος (σ’ αυτή τη φράση κρύβεται, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου της κοινωνικής ασφάλισης, η επιταγή της Κομισιόν για νέες μειώσεις στις συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας μέσω της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) ώστε να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση προς το συνταξιοδοτικό σύστημα (άρα καθίσταται σαφές ότι θα εισαχθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος).

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους ένα σχέδιο (μία ολοκληρωμένη πρόταση δηλαδή) σχετικά με τα κύρια στοιχεία της ενοποίησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης -ΤΚΑ- ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος και ακολούθως οι παραμετρικές βελτιώσεις (όπως ορίζονται τεχνοκρατικά οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης) να έχουν νομοθετηθεί μέσα στο φθινόπωρο ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=193277