- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τα δικαστήρια ψηφίζουν Αλ Σίσι
29/04/14 ΚΟΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ – Ξεκαθαρίζει κυριολεκτικά την εγχώρια αντιπολίτευση, μετά τη μαζική καταδίκη σε θάνατο 683 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μεταξύ των καταδικασθέντων και ο 70χρονος ηγέτης της οργάνωσης
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Με την προεκλογική περίοδο να μπαίνει στην τελική ευθεία στην Αίγυπτο, εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών στις 26 και 27 Μαΐου -με τις οποίες πρακτικά θα επιχειρηθεί η νομιμοποίηση της στρατιωτικής διακυβέρνησης στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα- φαίνεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο τελικού ξεκαθαρίσματος του εγχώριου τοπίου. Οχι μόνον μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, δεδομένων των δύο βαρύτατων -νομικά, αλλά και πολιτικά- καταδικαστικών αποφάσεων που εξέδωσε χθες η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη…
Η μία ελήφθη από δικαστήριο στην πόλη Μίνια και αφορά την επιβολή της θανατικής ποινής σε 683 μέλη τής -εκτός νόμου πια, ως τρομοκρατικής- Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο ίδιος ο ηγέτης της οργάνωσης, ο 70χρονος Μοχάμεντ Μπαντίε, που κρίθηκε ένοχος για μακρά λίστα κατηγοριών, όπως υποκίνηση σε βία που οδήγησε στον θάνατο ενός αστυνομικού, καθώς και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Ελπίζουν σε έφεση
Τυπικά, η απόφαση θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από τον Μέγα Μουφτή της Αιγύπτου. Κι αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από τα μέσα Ιουνίου. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι οι συνήγοροι των καταδικασθέντων θα ασκήσουν το δικαίωμα της έφεσης. Ομως, λίγοι είναι αυτοί που τρέφουν πραγματικά ελπίδες…
«Και χίλιες φορές να με εκτελέσουν, δεν θα παρεκκλίνω από τον σωστό δρόμο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Μπαντίε, που ζήτησε σκωπτικά από τους υποστηρικτές του να του ετοιμάσουν την κόκκινη στολή που φορούν οι μελλοθάνατοι κρατούμενοι στις φυλακές της Αιγύπτου. Με ανακοίνωσή της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «ανατριχιαστική», παρ’ όλα αυτά διακήρυξε ότι θα συνεχίσει «με ειρηνικά μέσα τον αγώνα για τον τερματισμό του στρατιωτικού καθεστώτος».
Εξω από το δικαστήριο της Μίνια, ωστόσο, η οργή ξεχείλιζε, με το συγκεντρωμένο πλήθος να παίρνει όρκους εκδίκησης, ανθρώπινης και θείας. Στο άκουσμα «της μαζικότερης ίσως θανατικής ποινής στη σύγχρονη ιστορία» -όπως σχολίασε χαρακτηριστικά η Σάρα Γουάιτσον, επικεφαλής του τμήματος της διεθνούς οργάνωσης της Humans Rights Watch σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική- οι συγγενείς των 683 καταδικασθέντων ούρλιαζαν, λιποθυμούσαν, καταριούνταν τη «διεφθαρμένη κυβέρνηση» και προσωπικά τον στρατηγό αλ Σίσι (σίγουρο νικητή των προεδρικών εκλογών, ελλείψει αντιπάλου), που, όπως πολλοί φώναζαν, «μας κυβερνά σαν να είναι βασιλιάς».
Περίπου ίδιο ήταν το νόημα, παρά τη διαφορετική φρασεολογία, και στις χθεσινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μελών του Κινήματος Νεολαίας της 6ης Απριλίου, το οποίο πρωτοστάτησε στη λαϊκή εξέγερση για την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ και στις διαδηλώσεις για την εκδίωξη του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία, αλλά από χθες τέθηκε εκτός νόμου!
Η απόφαση ελήφθη από το Δικαστήριο Επειγουσών Υποθέσεων του Καΐρου, έπειτα από προσφυγή Αιγύπτιου δικηγόρου που κατηγόρησε το (αμερικανοτραφές κατά πολλούς) κοσμικό κίνημα για «κατασκοπία», «συνεργασία με κινήματα του εξωτερικού» και «δυσφήμηση του κράτους».
Προδιαγεγραμμένη ποινή
Η εξέλιξη αυτή ήταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν δικαστήριο διέταξε τη φυλάκιση τριών ηγετικών στελεχών του κινήματος, κρίνοντάς τους ενόχους για παραβίαση του νόμου περί περιορισμών των δημόσιων συγκεντρώσεων στην Αίγυπτο.
Προφανώς το μήνυμα των καταδικαστικών αποφάσεων «είναι ο εκφοβισμός και η κατατρομοκράτηση όσων αντιτίθενται στη νέα πολιτική καθεστηκυία», επισημαίνει η Σάρα Γουάιτσον. Το κατά πόσο ελήφθη όμως θα φανεί τελικά από τα ποσοστά συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές. Ηδη, το Κίνημα της 6ης Απριλίου ανακοίνωσε χθες ότι «θα συνεχίσουμε τη δράση μας και θα εκφράζουμε τις απόψεις μας», με βασικό, όπως αναφέρει, «στόχο να αντιτασσόμαστε σε κάθε ενέργεια του καθεστώτος που κυβερνά, με την οποία θα υπονομεύεται το κράτος»!
Από την πλευρά τους, στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εκφράζουν πλέον φόβους για ριζοσπαστικοποίηση μεγάλης μερίδας της νεολαίας της, όπως συμβαίνει ήδη με πολλά ισλαμικά κινήματα που δρουν στα εδάφη της Αιγύπτου. Διαβλέποντας αυτόν τον κίνδυνο, η μία μετά την άλλη ξένες κυβερνήσεις, καθώς και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, έσπευσαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για τη χθεσινή απόφαση σε βάρος των 683 μελών της μουσουλμανικής οργάνωσης, κι ας μην είναι καν η πρώτη! «Η απόφαση αυτή αψηφά ακόμη και τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», σχολίασε ο Λευκός Οίκος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=193482
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε