- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Επί 19 χρόνια καθαρίζουν τα σκουπίδια μας
02/05/14 ΕΛΛΑΔΑ
Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS ξεκινά και φέτος τον αγώνα του για τον καθαρισμό ακτών και φυσικών περιοχών, έχοντας πολλούς φορείς και εθελοντές (κυρίως μαθητές) στο πλευρό του
Του Τάσου Σαραντή
Για 19η συνεχόμενη χρονιά το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει την πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» που άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, συνεχίζοντας την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών για τις πολυποίκιλες πιέσεις που υφίστανται το παράκτιο και το θαλάσσιο περιβάλλον, εξαιτίας των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων.
Στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2013» συμμετείχαν 284 φορείς απ’ όλη την Ελλάδα με περισσότερους από 15.000 εθελοντές που πραγματοποίησαν 202 καθαρισμούς φυσικών περιοχών σε συνολικά 37 νομούς της χώρας μας. Πρώτος σε καθαρισμούς νομός αναδείχθηκε ο νομός Κυκλάδων και ακολουθούν οι νομοί Αττικής και Ρεθύμνου, με τον τελευταίο να αναδεικνύεται δεύτερος όσον αφορά τον καθαρισμό των φυσικών περιοχών. Τα σχολεία αποδεικνύονται διαχρονικά οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας.
Τα αποτελέσματα της συστηματικής καταγραφής των απορριμμάτων το διάστημα 2006-2013 από περίπου 130.000 εθελοντές σε ολόκληρη τη χώρα καταδεικνύουν πάγια το πλαστικό ως τον υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντή. Το 2013 η πλειονότητα των παράκτιων απορριμμάτων που καταγράφηκαν από τους εθελοντές ήταν πλαστικά (63%). Στη συνέχεια συναντάμε τα χάρτινα (10%), τα μεταλλικά (7%) και τα γυάλινα (6%) απορρίμματα.
Νο1 εχθρός τα πλαστικά
Από την κατάταξη των απορριμμάτων, σύμφωνα με την αρχική τους χρήση, παρατηρείται ότι τα πολυπληθέστερα είναι τα πλαστικά καπάκια και τα μικρότερα των 50 εκατοστών πλαστικά κομμάτια (11%), των οποίων η αρχική προέλευση δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Την επόμενη θέση καταλαμβάνουν τα αποτσίγαρα (10%) και ακολουθούν τα καλαμάκια, τα πλαστικά μπουκάλια και οι πλαστικές σακούλες.
Σε διεθνή κλίμακα, πληθαίνουν οι φωνές για τις ποσότητες πλαστικού που βρίσκονται στους ωκεανούς, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε απόφαση-σταθμό, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη οφείλουν να μειώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς και συσκευασίας μιας χρήσης κατά 50% έως το 2017 και κατά 80% έως το 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η φετινή εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» επικεντρώνεται στο ειδικότερο πρόβλημα της ευρείας χρήσης της πλαστικής σακούλας, η οποία ενοχοποιείται για σωρεία επιβλαβών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Το πλαστικό που συγκεντρώνεται στη θάλασσα μέσα στις δεκαετίες έχει χρόνους αποδόμησης από 400 έως 1.000 χρόνια και δεν διασπάται ποτέ πλήρως. Η κατανάλωση των μικροπλαστικών δημιουργεί στα ζώα αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να πεθαίνουν από ασιτία. Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ένα εκατομμύριο πουλιά και 100.000 θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικά και άλλα σκουπίδια που καταλήγουν στο περιβάλλον. Οπως προκύπτει από πιο πρόσφατες μελέτες, τα θαλάσσια απορρίμματα επηρεάζουν 663 είδη διεθνώς.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=194324
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε