- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Γιώργος κερνάει, Γιώργος πίνει

04/05/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ΤτΕ έβγαλε λάδι όσους χορήγησαν «θαλασσοδάνεια» 250 εκατ. στις εταιρείες του Καρούζου, την ώρα που ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος και οι μηχανισμοί της είναι κι αυτοί υπό έλεγχο για την Proton

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Η έγκριση θαλασσοδανείων από τις τράπεζες δεν συνιστά ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά των αρμόδιων στελεχών τους, αλλά απλές… παρεκκλίσεις, που μπορεί μάλιστα να είναι και «επιτρεπτές».

 

Αυτό αναφέρεται σε πόρισμα της Διεύθυνσης Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος της ΤτΕ, το οποίο διαβιβάστηκε σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ενώπιον του οποίου λογοδοτούν για κακουργηματική απιστία υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, για τη χορήγηση θαλασσοδανείων ύψους περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (την περίοδο 2003-2010) προς τις εταιρείες του προφυλακισμένου επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου.

 

Την ώρα, λοιπόν, που η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα για τυχόν ευθύνες ελεγκτικών οργάνων της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και του ίδιου του διοικητή της, Γιώργου Προβόπουλου, σχετικά με τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank, τον Δεκέμβριο του 2009, από την Τράπεζα Πειραιώς στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, παραμένει εκκρεμής, το εν λόγω πόρισμα της ΤτΕ, που αφορά ακόμη ένα μεγάλο -κατά τη Δικαιοσύνη- οικονομικό σκάνδαλο, έρχεται να «απαλλάξει» τα εμπλεκόμενα τραπεζικά στελέχη. Καθώς, σύμφωνα με το περιεχόμενό του, τα κατηγορούμενα για τη χορήγησή τους τραπεζικά στελέχη δεν έκαναν και τίποτε… μεμπτόν.

 

Κάποιες… «παρεκκλίσεις»

 

Οπως αναφέρεται στο επίμαχο πόρισμα, οι κατηγορούμενοι για κακουργηματική απιστία τραπεζίτες (υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, της Εμπορικής Τράπεζας, της Attika Bank και της Millennium) προέβησαν απλώς σε… κάποιες «παρεκκλίσεις», με βάση τις ιδιαιτερότητες του κλάδου real estate!

 

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος της ΤτΕ (το αποκάλυψε η ιστοσελίδα directnews.gr) στάλθηκε στον ανακριτή κ. Ανδρεάδη λίγο πριν κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες, και αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

 

* «Από την επεξεργασία των προσκομισθέντων στοιχείων προέκυψε ότι κατά την έγκριση των πιστοδοτήσεων προς τον Ομιλο Καρούζου υπήρξαν ορισμένες παρεκκλίσεις στην εφαρμογή των πιστοδοτικών διαδικασιών… Εν τούτοις υπογραμμίζεται ότι τυχόν παρεκκλίσεις από την πιστοδοτική πολιτική του εκάστοτε ιδρύματος είναι επιτρεπτές, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα».

 

* «Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά, κατασκευή και εκμετάλλευση ακινήτων εμφανίζουν ορισμένες ιδιαιτερότητες, γεγονός που χαρακτηρίζει τις νεοϊδρυθείσες εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν ιστορικά στοιχεία και συστήνονται αποκλειστικά για την υλοποίηση μεμονωμένων επιχειρηματικών έργων. Οι νεοσυσταθείσες εταιρείες του Ομίλου Καρούζου ιδρύθηκαν κατά βάση με το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο (60 χιλ. €) και άντλησαν υψηλό δανεισμό για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Επιπρόσθετα παρατηρήθηκαν υψηλά υπόλοιπα σε λογαριασμούς “Χρεώστες ή Πιστωτές διάφοροι”, “Διαθέσιμα” και “Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση”».

 

Το πόρισμα της ΤτΕ διαπιστώνει, με βάση τα στοιχεία, πως τα δάνεια προς τις εταιρείες του Καρούζου «αξιολογήθηκαν κατά την έγκρισή τους κυρίως από μέσου έως υψηλού κινδύνου, το οποίο αντιστοιχεί σε χαμηλή έως αυξημένη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων. Παρότι οι εν λόγω διαβαθμίσεις συνιστούν διατήρηση ή και περιορισμό μιας πιστοδοτικής συνεργασίας, οι όμιλοι τραπεζών προέβησαν σε σημαντικό αριθμό νέων εγκρίσεων».

 

Στη συνέχεια, ωστόσο, έρχεται να δικαιολογήσει τα θαλασσοδάνεια υποστηρίζοντας: «Ο λόγος ήταν ότι σημαντικό ρόλο στις εγκριτικές αποφάσεις διαδραμάτισε η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου από τον φορέα, καθώς και η λήψη καλυμμάτων – εξασφαλίσεων υψηλής διασφαλιστικής αξίας. Επισημαίνεται η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητα του κλάδου real estate και η διαφορετικότητα των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν εν γένει επεκτατική πιστωτική πολιτική»…

 

Το… καλύτερο δε όλων είναι ότι, σαν να μην έχουν προηγηθεί οι απαλλακτικές επισημάνσεις, η αρμόδια διεύθυνση, κλείνοντας το πόρισμά της, αναφέρει ότι: «…δεν προβαίνει σε αξιολόγηση της κρίσης των κατηγορουμένων στελεχών και της ορθότητας των πιστοδοτικών αποφάσεων» προς τον Ομιλο Καρούζου!

 

Μέχρι στιγμής, πάντως, όσοι από τους κατηγορούμενους τραπεζίτες απολογήθηκαν για την υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

 

Σε ό,τι αφορά δε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος είχε υπάρξει διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας, αλλά διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, στελέχη της οποίας είναι σήμερα κατηγορούμενα για τα περίφημα δάνεια του Καρούζου, το πόρισμα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, για τις τυχόν ευθύνες τόσο του ίδιου όσο και ελεγκτικών οργάνων της ΤτΕ για τις διαδικασίες πώλησης της Proton Bank στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δεν έχει επί της ουσίας διερευνηθεί.

 

O οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης, που έχει αναλάβει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, είναι υποχρεωμένος να περιμένει την έκδοση του βουλεύματος για το σκάνδαλο της Proton Bank, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου να διατάσσουν περαιτέρω ανάκριση σε ό,τι αφορά το σκέλος των τυχόν ευθυνών Προβόπουλου και Τραπέζης της Ελλάδος.

 

Σύμφωνα πάντως με το διά ταύτα του πολυσέλιδου πορίσματος Καλούδη, «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».

 

«Μεροληπτική έρευνα»

 

Από την πλευρά του, ο βασικός κατηγορούμενος του αποκαλούμενου σκανδάλου της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, με συμπληρωματικό υπόμνημά του (κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο) προς την ανακρίτρια της υπόθεσης υποστήριζε ότι η έρευνα διεξάγεται μεροληπτικά σε βάρος του, ενώ από τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται για παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εναντίον των Γ. Προβόπουλου και Μ. Σάλλα.

 

Επικαλείται το πόρισμα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Καλούδη, αλλά και το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι «εάν τυχόν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα κατά τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερόμενου ως ομίλου μου μετά την 31-12-2009, όπως τουλάχιστον άδικα και αβασάνιστα κατηγορούμαι, τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα έπρεπε να επεκταθεί η ποινική δίωξη και σε βάρος όσων ενέκριναν τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες του φερομένου ως ομίλου μου προ της εξαγοράς του μεριδίου 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς στις 31-12-2009, αλλά και κατά του “βασικού μετόχου” της Proton Bank κατ’ εκείνο το χρονικό διάστημα, δηλαδή κατά της Τράπεζας Πειραιώς, ήτοι κατά των φυσικών εκείνων προσώπων που εξουσίαζαν τις αποφάσεις της Proton, τουτέστιν κατά του ιδίου του μεγαλομετόχου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα».

 

Καταλήγοντας, καταγγέλλει ότι η δικαστική έρευνα διεξάγεται επιλεκτικά μόνο σε βάρος του. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γρηγόρης Πεπόνης, στην έγγραφη παραγγελία του για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του είχε ζητήσει και την επισταμένη διερεύνηση, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, της πιθανής συμμετοχικής ευθύνης των ελεγκτικών οργάνων.

 

Στο μεταξύ, βέβαια σε έναν μήνα από τώρα, όσοι εκ των κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Proton Bank βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι θα δουν την πόρτα της εξόδου των φυλακών, πλην ενδεχομένως του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον οποίο υπάρχει ένταλμα κράτησης και για άλλη υπόθεση, καθώς λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής τους κράτησης (18μηνο) χωρίς να έχει καν εκδοθεί ακόμα το βούλευμα για την παραπομπή σε δίκη των 48 συνολικά εμπλεκομένων.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=194533