- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ελεύθερος ο Τζέρι Ανταμς

05/05/14 ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν άφησε αιχμές για τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε η ανάκρισή του από την αστυνομία, ενώ αρνήθηκε συμμετοχή στην απόφαση για τον φόνο της Τζιν Μακόνβιλ από τον IRA το 1972

 

Λονδίνο Του Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΝ ΦΕΙΝ ΤΖΕΡΙ ΑΝΤΑΜΣ,  ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  ΒΟΡΕΙΑΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΜΑΚ ΓΚΙΝΕΣ«Είμαι αθώος και δεν έχω καμία σχέση με τον θάνατο της Τζιν Μακόνβιλ». Αυτό επανέλαβε όσο πιο εμφαντικά μπορούσε αργά χθες το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του Σιν Φέιν. Ο Τζέρι Ανταμς αφέθηκε τελικά ελεύθερος έπειτα από τέσσερις μέρες κράτησης και συνεχούς ανάκρισης.

 

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανακρινόταν από την αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας μέχρι και 17 ώρες ημερησίως, ενώ «οι περισσότερες ερωτήσεις είχαν να κάνουν για τη σχέση του με τον IRA», επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.

 

Αγωνίζεται για την ειρήνη

 

Στη συνέντευξη, αν και παραδέχθηκε πως η αστυνομία «έκανε σωστά τη δουλειά της», άφησε αιχμές για τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η ανάκριση. «Δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό εν μέσω προεκλογικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη στην περιοχή «όπως έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια» είπε, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μόνον ένας δρόμος για την κοινωνία και αυτός είναι να πάει μπροστά».

 

Ο ιστορικός ηγέτης των Καθολικών της Βόρειας Ιρλανδίας παρουσιάστηκε οικειοθελώς στα αστυνομικό τμήμα του Αντριμ στο Μπέλφαστ την Τετάρτη το βράδυ, όπου και κρατήθηκε σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της αστυνομίας, η εισαγγελία επέτρεψε την περαιτέρω κράτησή του για 48 ώρες.

 

Ο Τζέρι Ανταμς κατηγορείται ότι τον Δεκέμβριο του 1972 έδωσε εντολή σε μέλη του IRA να εκτελέσουν την 37χρόνη Τζιν Μακόνβιλ, χήρα και μητέρα 10 παιδιών. Την εποχή εκείνη για τη Μακόνβιλ κυκλοφορούσαν φήμες ότι ήταν πληροφοριοδότρια των Βρετανών ή, όπως υποστηρίζει μια άλλη θεωρία, «είχε περιθάλψει έναν τραυματισμένο Βρετανό στρατιώτη».

 

Ο IRA το 1999, μετά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, παραδέχθηκε ότι η Μακόνβιλ ήταν ένα από τα άτομα που απήγαγε και «εξαφάνισε» την ταραγμένη δεκαετία του ’70. Το πτώμα της βρέθηκε το 2003 θαμμένο σε παραλία της Ιρλανδίας. Παράλληλα, μια ανεξάρτητη έρευνα έδειξε πως τελικά η Μακόνβιλ δεν «συνεργαζόταν» με τις βρετανικές Αρχές.

 

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, ενώ ο φάκελος με όλα τα στοιχεία της ανάκρισης έχει τώρα διαβιβαστεί στην εισαγγελία. Αυτή τελικά θα αποφασίσει αν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον Τζέρι Ανταμς ή αν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο.

 

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος καθυστέρησε να φύγει από το αστυνομικό τμήμα όπου «φιλοξενούνταν» αυτές τις μέρες, καθώς έξω από αυτό είχε συγκεντρωθεί πλήθος των λεγόμενων Ενωτικών. Κρατώντας βρετανικές σημαίες και πανό, που έγραφαν «δικαιοσύνη για την Τζιν», διαμαρτύρονταν γιατί οι Αρχές τον άφησαν ελεύθερο. Τελικά, αργά το βράδυ, έγινε γνωστό ότι «φυγαδεύτηκε» από την πίσω πόρτα του αστυνομικού τμήματος για να μη δημιουργηθούν επεισόδια.

 

Από την άλλη, το Σάββατο ισάριθμο πλήθος διαδήλωσε υπέρ του Τζέρι Ανταμς στο δυτικό Μπέλφαστ. Η διαδήλωση κατέληξε λίγα μόλις μέτρα μακριά από το διαμέρισμα, όπου πριν από 42 χρόνια απήχθη μπροστά στα παιδιά της η Τζιν Μακόνβιλ.

 

Ερωτήματα για τα στοιχεία

 

Πολλά έχουν ακουστεί για τους λόγους της σύλληψής του. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται «στις προσωπικές φιλοδοξίες αστυνομικών, που όμως δεν υπολόγισαν το πολιτικό και κοινωνικό κόστος». Κάποιοι άλλοι ότι «βασίστηκε σε νέα στοιχεία που έχουν προκύψει», ενώ μέλη του Σιν Φέιν βλέπουν «πολιτική σκοπιμότητα εξαιτίας των επικείμενων τοπικών εκλογών και των ευρωεκλογών».

 

Οπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι σίγουρο, πως με τούτα και με τ’ άλλα, λένε αναλυτές εδώ στη Βρετανία, «κινδυνεύει η εύθραυστη ειρήνη, η οποία είχε δώσει τέλος σε μια αιματηρή σύγκρουση που κράτησε σχεδόν τρεις δεκαετίες».

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=194960