- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πρόωρες κάλπες στήνει η Σλοβενία

06/05/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Γιώργου Τσιάρα

 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΕΝΚΑ ΜΠΡΑΟΥΣΕΚΣε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα εντός του Ιουνίου, οδηγείται η Σλοβενία μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ να παραιτηθεί, ύστερα από 14 μήνες στην εξουσία. Αιτία της παραίτησής της, η οποία ουσιαστικά είχε ανακοινωθεί από το Σάββατο, ήταν η εσωκομματική ήττα της από τον δήμαρχο της Λιουμπλιάνα Ζόραν Γιάνκοβιτς, που κέρδισε την ηγεσία του κόμματος «Θετική Σλοβενία», του μεγαλύτερου στον κυβερνητικό συνασπισμό της Κεντροαριστεράς.

 

Η Μπράτουσεκ ανακοίνωσε ήδη ότι η κυβέρνησή της θα παραιτηθεί, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές εντός του Ιουνίου. Ολες οι παρατάξεις συμφώνησαν να μην προτείνουν εντολοδόχο πρωθυπουργό ώστε να επισπευσθούν οι εκλογές, ωστόσο δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές. Η πρώτη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους, σύμφωνα με την Μπράτουσεκ, είναι η 22α Ιουνίου.

 

Η Αλένκα Μπράτουσεκ ανέλαβε το «τιμόνι» της Σλοβενίας τον Μάρτιο του 2013, όταν ο προκάτοχός της Γιάνες Γιάνσα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά.

 

Στα θετικά της πρωθυπουργίας της είναι η απόφασή της για στήριξη των σλοβενικών τραπεζών, προκειμένου να μην καταφύγει η χώρα σε δανεισμό από το ΔΝΤ: πράγματι, αντιμέτωπη με την απειλή της τρόικας και του επάρατου μνημονίου, η Σλοβενία είχε περάσει τον Δεκέμβριο πακέτο για τη στήριξη του προβληματικού εγχώριου τραπεζικού συστήματος με 3,3 δισ. ευρώ.

 

Στα… αρνητικά της 44χρονης Μπράτουσεκ ξεχωρίζουν η εμμονή της με τις πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και τις καθ’ υπαγόρευση αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις», απόψεις που οδήγησαν και στην ήττα της από τον δημοφιλή Γιάνκοβιτς.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, μάλιστα, η Μπράτουσεκ –που παραιτήθηκε από τη «Θετική Σλοβενία» μετά την ήττα της ακολουθούμενη από αρκετούς πιστούς της βουλευτές– άφησε να εννοηθεί πως σκέφτεται να ιδρύσει δικό της «μεταρρυθμιστικό» κόμμα, ενώ επέμεινε πως η πολιτική κρίση δεν θα εκτροχιάσει τα σχέδιά της για μαζικές εκποιήσεις των… ασημικών του σλοβενικού Δημοσίου –ανάμεσά τους κρατικές τράπεζες, ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές εταιρείες.

 

Περιττό να πούμε επίσης ότι σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα της Σλοβενίας εξέδωσε ανακοινώσεις στήριξης της «φίλης των μεταρρυθμίσεων», που συνοδεύονταν από συγκεκαλυμμένες απειλές για «κραχ» μέσα στο 2015, εάν η επόμενη κυβέρνηση της χώρας δεν ακολουθήσει πιστά την πολιτική της πρώην πρωθυπουργού… Να σημειωθεί εδώ ότι η «κεντροαριστερή», κατά τα άλλα, κυβέρνηση της Μπράτουσεκ ξεκίνησε ήδη την πώληση μετοχών του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Telekom, ενώ σχεδίαζε την πώληση μέσα στο 2014 άλλων 12 κρατικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Nova KBM.

 

Οσο για την περίφημη «επιβίωση» του σλοβενικού τραπεζικού συστήματος, που οδήγησε στην εκτόξευση του δημοσίου ελλείμματος για το 2013 στο 14,7% του ΑΕΠ, επετεύχθη κυρίως χάρη στην έκδοση τεσσάρων νέων ομολόγων, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, αλλά και σε σειρά εξαιρετικά αντιδημοφιλών έμμεσων φόρων.

 

Ολες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών εμφανίζουν τη δημοτικότητα της κυβέρνησης να καταρρέει, με πάνω από το 70% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν την υποστηρίζει. Ρόλο σε αυτή την πτώση έπαιξε βέβαια και η αύξηση πριν από λίγες εβδομάδες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αλκοόλ, στον καπνό και στα καύσιμα, αλλά και η ανακοίνωση νέων δραματικών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «ξεφουσκώσει» κάπως το ελέω τραπεζών τεράστιο έλλειμμα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=195222