- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η εαρινή πρόβλεψις των μνημονιοφυλάκων…

06/05/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

54«Ολα καλά κι όλα ωραία» κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική οικονομία, αλλά με βάση «ωραιοποιημένες προοπτικές» που στηρίζονται σε πολλά «θα» και έχουν ως αρχή και τέλος την εφαρμογή του προγράμματος που επέβαλαν οι εταίροι και δανειστές. Προκειμένου να υποστηρίξουν τα αποτυχημένα μνημόνια, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι βελτιώθηκε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών και η κατάσταση στις… οικοδομές. Και, φυσικά, κάνουν γαργάρα ότι η ανεργία και το δημόσιο χρέος θα παραμείνουν για πολλά χρόνια στα ύψη.

 

Στις εαρινές προβλέψεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας απλός αναγνώστης θα παρατηρήσει την επίτευξη μιας μικρής ή μεγάλης βελτίωσης των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας.

 

Προϋπόθεση η λιτότητα

 

Εάν, όμως, αναζητήσει το σχετικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι οι εν λόγω βελτιωμένες προβλέψεις έχουν ως βασική προϋπόθεση την κατά γράμμα εφαρμογή των μνημονίων, με άλλα λόγια τη συνέχιση της «άγριας» λιτότητας. Οι προβλέψεις βασίζονται στα αποτελέσματα των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στον δημόσιο τομέα (απολύσεις), στις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, στη φορολογική επιδρομή, στις σημαντικές περικοπές μισθών και συντάξεων και στις… προθέσεις της κυβέρνησης στα χνάρια πάντα των υφιστάμενων και μελλοντικών μνημονίων. Ενα άλλο σκέλος των προβλέψεων για την Ελλάδα (τουρισμός, ναυτιλία) εξαρτάται από την αναμενόμενη ανάκαμψη στην ευρωζώνη, ενώ ένας από τους όρους για την επίτευξη ουσιαστικής ανάπτυξης είναι η αναθέρμανση των επενδύσεων και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ολα, λοιπόν, κινούνται στη σφαίρα της αοριστίας, με «θα» και «πρέπει» και με γνώμονα τα μνημόνια, τα αποτελέσματα των οποίων είναι τραγικά. Τα βασικά σημεία του κεφαλαίου για την Ελλάδα με τίτλο «Τα σημάδια ανάκαμψης ενισχύονται» είναι τα ακόλουθα:

 

● Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών οδήγησαν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που θα ενισχύσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

 

● Σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του Νοεμβρίου 2013, οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν βελτιωθεί, ιδιαίτερα για τους καταναλωτές και τις κατασκευές, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2014 επιβεβαιώθηκε αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή και σταθεροποίηση στις λιανικές πωλήσεις και τις άδειες οικοδομών.

 

● Η αναζωογόνηση των ελληνικών εξαγωγών αλλά και τα έσοδα στον τουρισμό και τη ναυτιλία θα τονωθούν και από την ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Πάντως, αναμένεται μικρότερη μείωση των εισαγωγών σε σχέση με το 2013.

 

● Στην ανάπτυξη 2,9% το 2015 θα συμβάλουν καθοριστικά οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θετικές θα είναι οι επιπτώσεις από τις εξαγωγές και την πορεία της εσωτερικής ζήτησης.

 

● Η ανεργία έφτασε στο ανώτατο επίπεδο το 2013 με 27,3% και στην πτωτική πορεία που αρχίζει από το 2014 θα συμβάλουν οι μεταρρυθμίσεις για τον καθορισμό των μισθών, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα προγράμματα απασχόλησης και η αύξηση των επενδύσεων.

 

● Οι κίνδυνοι είναι ισορροπημένοι και σχετίζονται με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

 

● Ενδεχόμενη επιβράδυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την εμπιστοσύνη.

 

● Θετικό στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγές μπορεί να κινηθούν με υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα θετική τουριστική περίοδο. Παράλληλα, θετικότερες από τις αναμενόμενες μπορεί να είναι οι επιδράσεις από την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

● Ως προς τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των δαπανών, την αποδοτικότητα της κοινωνικής ασφάλισης και τη συλλογή φόρων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής.

 

● Χαιρετίζονται επίσης οι προθέσεις της κυβέρνησης να προωθήσει εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014 πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του ΦΠΑ και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.

 

Ο επίτροπος Κάλας, που αντικατέστησε τον Ολι Ρεν (υποψήφιος στις ευρωεκλογές), δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι, για να μειωθεί το χρέος στην Ελλάδα, θα πρέπει να αντληθούν πόροι από κάπου αλλού… Πρόκειται, είπε, για ένα σημαντικό θέμα το οποίο η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να συζητήσει με τους δανειοδότες». Και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών»…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=195318