- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Προβληματισμός για τις κυρώσεις
07/05/14 ΚΟΣΜΟΣ
Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε γερμανικές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στην ενεργειακή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Αν. Μεσογείου
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη ήταν η πρώτη επίσημη προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια στο Βερολίνο, και μάλιστα μετά από πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου, γεγονός που δείχνει τις στενές σχέσεις των δύο πολιτικών.
Και ενώ θα περίμενε κανείς το Κυπριακό και η κρίση της ευρωζώνης να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιφυλάξεις που εκφράζει η Κύπρος, αλλά και η Γερμανία, στο θέμα των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, με αφορμή το ουκρανικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους παραβρέθηκαν πολλοί Γερμανοί δημοσιογράφοι, αλλά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επιμένοντας να μάθουν τις θέσεις της Κύπρου στην κρίση της Ουκρανίας.
Αυτό γιατί η κυπριακή αντιπροσωπεία με επίταση έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών την αντίθεσή της σε μια τρίτη φάση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς -όπως λένε ανώτατοι Κύπριοι αξιωματούχοι- «μια τέτοια προοπτική θα κατέστρεφε την κυπριακή οικονομία σε μια φάση που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της εν μέσω Μνημονίου».
Αυτά περίπου δήλωσε και ο Κύπριος πρόεδρος, ζητώντας κατανόηση από το Βερολίνο, πράγμα που φαίνεται ότι κατέστη δυνατό, καθώς η καγκελάριος δήλωσε πως έχει δοθεί εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η κ. Μέρκελ επέμεινε πως ο μόνος δρόμος είναι η διπλωματία.
Εξάλλου, η κυπριακή αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στις ενεργειακές ευκαιρίες που δίνουν στην Ευρώπη τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε αυτή να απεξαρτηθεί στο μέλλον από τη Μόσχα. Μάλιστα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε γερμανικές επιχειρήσεις να πάρουν μέρος στην ενεργειακή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε ό,τι αφορά την κρίση της ευρωζώνης, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε θετικές τις επιδόσεις της κυπριακής κυβέρνησης και αναγνώρισε τις θυσίες του κυπριακού λαού, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Εξέφρασε, παράλληλα, την ετοιμότητα της Γερμανίας να στηρίξει τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε πως θα συνεχίσει με επιμονή το πρόγραμμα προσαρμογής του Μνημονίου στην Κύπρο, τόνισε όμως ότι αυτό έχει προκαλέσει ύφεση στην κυπριακή οικονομία, διόγκωση της ανεργίας και μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.
Η κυπριακή πλευρά ζήτησε μεγαλύτερη εμπλοκή της Ε.Ε. και της Γερμανίας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αίτημα στο οποίο απάντησε θετικά η καγκελάριος Μέρκελ. Μάλιστα, η ίδια ευχήθηκε «καλή τύχη» στον κυπριακό λαό και για την έξοδό του από την κρίση, αλλά και για τη λύση του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=195619
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε