- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ακροδεξιά σαπουνόπερα
08/05/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλοκαρφώματα, ειρωνείες, χλευασμοί και κλάματα περιλάμβανε η «παράσταση» που έδωσαν οι χρυσαυγίτες κατά τη διάρκεια της ψήφισης για άρση της ασυλίας 4 ακόμη βουλευτών της Χ.Α.
Του Χάρη Ιωάννου
Σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, με δεκάδες αστυνομικούς ακροβολισμένους στους διαδρόμους της Βουλής, δύο βουλευτές να μεταφέρονται από τις φυλακές για να μιλήσουν στην Ολομέλεια, κλάματα από το βήμα, ειρωνείες και χλευασμούς από τα έδρανα, η Βουλή πήρε χθες την απόφαση να άρει την ασυλία ακόμη τεσσάρων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Την ψηφοφορία σημάδεψαν τα δάκρυα και οι λυγμοί του προφυλακισμένου και διαγραμμένου από τη Χ.Α. Στάθη Μπούκουρα και η ανοιχτή ενοχοποίηση της οργάνωσης από τον, ανεξάρτητο πλέον, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Εντύπωση προκάλεσε και η άρνηση εφτά βουλευτών της Ν.Δ., πέντε του ΠΑΣΟΚ, δέκα των ΑΝ.ΕΛΛ. και ενός της ΔΗΜΑΡ να εγκρίνουν την άρση της ασυλίας, ειδικά των δύο προαναφερόμενων.
Οι παραδοχές Αλεξόπουλου
Η συζήτηση άνοιξε με την τοποθέτηση του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου -κατηγορείται και αυτός για εγκληματική οργάνωση-, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε περί «κρυφής ατζέντας της κομματικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, την οποία απέκρυπτε από τα μέλη και τους βουλευτές».
Παραδέχτηκε ότι έπρεπε να αποδοκιμάσει τη δράση της Χ.Α. νωρίτερα και ανέφερε ότι άρχισε να σκέφτεται την ανεξαρτητοποίησή του ήδη από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Δικαιολογήθηκε όμως λέγοντας ότι φοβόταν και φοβάται ακόμη βιαιοπραγίες που έχουν συμβεί σε άλλα μέλη τα οποία αποχώρησαν από τη Χ.Α. τόσο σε βάρος του ίδιου όσο και της οικογένειάς του.
Με το τέλος της ομιλίας του η βουλευτής και σύζυγος του αρχηγού της οργάνωσης Ελένη Ζαρούλια μαζί με τους Ηλ. Παναγιώταρο και Κ. Μπαρμπαρούση από τα έδρανα της Χ.Α. κουνούσαν χαρτονομίσματα και φώναζαν «τα πήρες, τα πήρες». «Αριστα, Αλεξόπουλε» φώναξε ειρωνικά και ο Ηλ. Κασιδιάρης.
Ακολούθησε ο Ν. Μίχος, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες για την οπλοκατοχή και τα ναρκωτικά μιλώντας για πολιτική δίωξη και σειρά για να ανέβει στο βήμα πήρε ο προφυλακισμένος Γ. Γερμενής, ο οποίος ακολούθησε την ίδια γραμμή κατηγορώντας τη Δικαιοσύνη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «αντί να κάνει σημαία του το βίντεο Μπαλτάκου, ασχολήθηκε αν κράταγε την κάμερα ο Κασιδιάρης».
Με σπασμένη φωνή και βουρκωμένα μάτια άρχισε την ομιλία του ο επίσης προφυλακισμένος βουλευτής Κορίνθου, Στάθης Μπούκουρας, ο δικηγόρος του οποίου είναι ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας. Σε ένα προσωπικό ξέσπασμα ο κ. Μπούκουρας ανέφερε: «Είμαι λαϊκό παιδί. Δουλεύω από 15 χρόνων. Κοιμήθηκα φούρναρης και ξύπνησα βουλευτής. Είμαι παντρεμένος 25 χρόνια με την ίδια γυναίκα. Εχω τρία παιδιά που έρχονται μια φορά την εβδομάδα στη φυλακή εδώ και τέσσερις μήνες, με ρωτάνε γιατί είμαι εκεί και δεν έχω τι να τους απαντήσω».
Πολύ κλάμα
Στο σημείο αυτό τα κλάματα δεν τον αφήνουν να συνεχίσει. Κομπιάζει. «Δεν τα λέω για να με λυπηθείτε. Δεν είμαι φασίστας ούτε ναζί. Ελληνας πατριώτης είμαι. Από το ΠΑΣΟΚ προέρχομαι και εγώ και η οικογένειά μου. Ο Αντρέας Παπανδρέου που έλεγε ότι η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες με έκανε εθνικιστή».
Στη συνέχεια αποκάλυψε, όπως ο ίδιος είπε για πρώτη φορά ακόμη και στην οικογένειά του, ότι στέκεται όρθιος με lexotanil (ηρεμιστικό) και ladose (αντικαταθλιπτικό).
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μπούκουρα, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής χλεύαζαν και γελούσαν, ενώ μόλις ο ίδιος κατέβηκε από το βήμα, ξεσπώντας σε λυγμούς, έσπευσαν να τον υποστηρίξουν από τα διπλανά έδρανα οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., Ρ. Μακρή, Μ. Ουζουνίδης, Μ. Χρυσοβελώνη, Κ. Δαμαβολίτης. Με τη φράση «ψηλά το κεφάλι» προσπάθησε να τον εμψυχώσει ο κ. Ουζουνίδης.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ποιοι δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης
Μόνο 220 από τους 300 βουλευτές συμμετείχαν τελικά στην ψηφοφορία. Υπέρ της άρσης ασυλίας του Χρ. Αλεξόπουλου ψήφισαν 183 βουλευτές, κατά 25 και παρών 12. Για τους Ν. Μίχο και Γ. Γερμενή τα «υπέρ» ήταν 197, τα «κατά» 16 και τα «παρών» 7, ενώ για τον Στ. Μπούκουρα βρέθηκαν 182 υπέρ, 26 κατά και 12 παρών. Από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν «όχι» στην άρση της ασυλίας των κ. Αλεξόπουλου και Μπούκουρα οι Τ. Ιακωβίδου και Ανδρ. Μαρίνος, ενώ «παρών» οι Χρ. Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Ηλ. Βλαχογιάννης και Δημ. Κυριαζίδης. «Παρών», αλλά μόνο για τον Στ. Μπούκουρα, ψήφισε και ο Κ. Κόλλιας.
Από το ΠΑΣΟΚ τέσσερις βουλευτές (Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής και Γ. Ντόλιος) ψήφισαν κατά της άρσης ασυλίας των κ. Αλεξόπουλου και Μπούκουρα, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης είπε «όχι» για τον Στ. Μπούκουρα και «παρών» στον Χρ. Αλεξόπουλο.
Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (Ρ. Μακρή, Κ. Δαμαβολίτης, Π. Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης) καταψήφισαν όλες τις άρσεις ασυλίας, ενώ μερικοί ψήφισαν παρών (Ε. Κουντουρά, Μ. Ιατρίδη, Π. Μελάς, Γ. Κουράκος). Οι Μ. Κόλλια και Μ. Χρυσοβελώνη ψήφισαν «όχι» για τους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα και «παρών» στους Ν. Μίχο και Γ. Γερμενή.
Από τη ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε μόνο ο Βασ. Οικονόμου, ο οποίος ψήφισε «παρών» για τους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Θ. Παραστατίδης και Π. Μουτσινάς ψήφισαν «παρών» στους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα, ενώ ο ίδιος ο κ. Αλεξόπουλος ψήφισε «παρών» για τον Στ. Μπούκουρα και «παρών» για τους Ν. Μίχο και Γ. Γερμενή.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφηκε επίσημα καμιά «παραφωνία», ωστόσο επέλεξαν να απουσιάσουν πολλοί βουλευτές του. Οι βουλευτές της Χ.Α. καταψήφισαν όλες τις άρσεις.
Χ.Ι.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Τα μέτρα ασφαλείας και οι «περιπολίες» Κασιδιάρη
Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή των δύο προφυλακισμένων βουλευτών Γ. Γερμενή και Στ. Μπούκουρα από τις φυλακές Κορυδαλλού και Ναυπλίου αντίστοιχα. Οι βουλευτές φορούσαν χειροπέδες κατά τη μεταφορά τους, όμως μόλις το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. στάθμευσε στη λ. Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από την είσοδο του Κοινοβουλίου, οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν και οι δύο κρατούμενοι εισήλθαν στο κτίριο απλώς με αστυνομική συνοδεία.
Αμέσως κατευθύνθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος των αστυνομικών -τους περίμεναν απ’ έξω- και αφού τοποθετήθηκαν από το βήμα και ψήφισαν, πήραν τον δρόμο για την επιστροφή στη φυλακή. Ο Ηλ. Κασιδιάρης (Χ.Α.) «περιπολούσε» από νωρίς το πρωί στο κτίριο και «αστειευόμενος» έλεγε σε δημοσιογράφους ότι «οργανώνει την απόδραση».
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα σε όλο το ισόγειο της Βουλής και τέσσερις-πέντε αστυνομικοί βρίσκονταν σε αναμονή έξω από κάθε πόρτα της Ολομέλειας. Η είσοδος στους επισκέπτες απαγορεύτηκε το διάστημα 10.00 έως 13.00, ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση περίπου 40 χρυσαυγιτών που θα εμφανίζονταν στο κτίριο ως «επισκέπτες», καλεσμένοι της οργάνωσης, για να δημιουργήσουν το σχετικό κλίμα.
Πριν καν θέσει το ζήτημα των αστυνομικών μέτρων η Χρυσή Αυγή, επενέβη νωρίς το πρωί στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, διά της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του Θεανώς Φωτίου, έκανε λόγο για «αυθαίρετη απόφαση» και «μεγάλο ατόπημα» του προέδρου της Βουλής, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλεσμένους και δεν ενημερώθηκε εγκαίρως.
Ακολούθησε ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος μίλησε για «χούντα που κλειδώνει τη Βουλή και απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες», ενώ παραπονέθηκε ότι «δεν μπορούσαν να έρθουν ούτε καν οι γονείς του Γ. Γερμενή για να δουν το παιδί τους». Τελικά η οικογένεια του κ. Γερμενή πήρε άδεια και παρακολούθησε τη συνεδρίαση από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Χ. Ιωάννου
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=195919
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε