- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κόντρες στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο

09/05/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απών θα είναι και πάλι ο πρωθυπουργός από τη συζήτηση. Θα εμφανιστεί μόνο στην ονομαστική ψηφοφορία για την επικύρωση της λιτότητας έως το 2018

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής και για την επόμενη τριετία, έως το 2018, επικυρώνουν με την ψήφο τους σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

 

Στις 17.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει η αντιπολίτευση για το περιβόητο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, ενώ νωρίτερα τον λόγο θα λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του πρωθυπουργού, που, ως συνήθως, δεν αναμένεται να εμφανιστεί στη Βουλή, παρά μόνο για να ψηφίσει.

 

Αντιπαράθεση

 

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης, που διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους, «μπολιάζοντας» την πολιτική αντιπαράθεση με… ιατρική ορολογία.

 

Την αρχή έκανε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επισήμανε πως «κάποιοι είχαμε προβλέψει ότι το 2008 θα είναι η πρώτη χρονιά ύφεσης, όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε 4% ανάπτυξη. Η Νέα Δημοκρατία τότε δεν άκουγε. Στραβισμός, κλειστά τα αυτιά, απέραντη βαρηκοΐα».

 

Θυμίζοντας με τα λεγόμενά του τη σχετική αναφορά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η Ελλάδα έπλεε όπως ο Τιτανικός» και, περνώντας στο σήμερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «η υπηρεσία των αγορών» και ότι «δεν έχει κάνει παρά μια τρύπα στο νερό».

 

Σχολιάζοντας τα περί τέλους του Μνημονίου, ο κ. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο πάει έως το 2016, όπως προβλέπει η συμφωνία με το ΔΝΤ, και πρόσθεσε ότι μετά από αυτό θα μπούμε «σε μια υπερμνημονιακή σκληρότατη επιτήρηση μιας αθλιότατης πολιτικής που ακολουθείται από την Ε.Ε. υπό τη γερμανική ηγεσία».

 

Σηκώνοντας το γάντι, ο Μάκης Βορίδης (Ν.Δ.) αναρωτήθηκε αν με όσα είπε ο κ. Λαφαζάνης «θέτει θέμα εξόδου και από την Ε.Ε., εκτός από την ευρωζώνη». Οπως εξήγησε, η επιτήρηση και οι κανόνες υπάρχουν, λόγω της δημοσιονομικής ενοποίησης. «Εσείς είστε κατά της επιτήρησης, αλλά υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέους, δηλαδή να φτιάχνετε εσείς χρέος και να το χρωστούν άλλοι».

 

Στη συνέχεια, επέστρεψε τον χαρακτηρισμό περί «στραβισμού» στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι στις 24.10.2013 «ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θυμίζει το “λεφτά υπάρχουν”».

 

Συνωμοσία

 

«Εκτός από το πλεόνασμα, αμφισβητήσατε και την έξοδο στις αγορές και μετά είπατε ότι έγινε για να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Δηλαδή, έχουμε μια παγκόσμια συνωμοσία», σχολίασε σκωπτικά. Σε μια ομιλία που προκάλεσε ερωτήματα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) δήλωσε ότι «η δημοσιονομική επιτήρηση μας χρειάζεται και μας κάνει καλό, γιατί είμαστε επιρρεπείς στο να λοξοδρομούμε», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί το κέντρο της Αθήνας από τις καθημερινές διαδηλώσεις».

 

Για έλλειψη σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρα μίλησε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ), λέγοντας ότι «είναι τραγικό για τη χώρα να έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση το παρόν πρόγραμμα ως τη μόνη λύση».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=196266